brezova odpadljivka

Začel/a olinad, 14 Februar 2009, 19:14

Prejšnja tema - Naslednja tema

olinad

Zanima me, ali so brezove odpadljivke, ki jih v tem času najdemo na brezah in bukvah(mlajše, še lepo bele), užitne in kako jih pripravite (ali je užitna vsa trosovnica in meso, ko olupiš klobuk). Tudi v primeru ostrigarjev sem v podobni dilemi.
Hvala za odgovor in lep pozdrav

slavko

Brezova odpadljivka (Piptoporus betulinus), http://www.gobe.si/Gobe/PiptoporusBetulinus, je parazitska goba, ki praviloma raste na brezi.

Užitna je vsa trosovnica, ko je mlada in še nima kiselkastega okusa. Takrat se ob prerezu običajno pojavijo kapljice, saj je goba še zelo sočna. Pozneje, ko zraste, je meso žilavo. V taki obliki velja za zdravilno gobo, http://healing-mushrooms.net/archives/piptoporus-betulinus.html.

Zanimivo je, da so to vrsto gobe našli pri Otzi-ju, 5.300 let staremu prazgodovinskemu možu, ki so ga leta 1991 našli zamrznjenega v ledeniku v italijanskih Alpah.

Tudi pri ostrigarjih (Pleurotus), http://www.gobe.si/Mikologija/Pleurotus, velja, da je užitna vsa trosovnica, dokler so primerki še mladi in čvrsti. S starostjo postanejo gobe žilave in niso primerne za uživanje.

Lep pozdrav,
Slavko