Koledar nabiranja

Začel/a ronzi83, 14 Julij 2008, 21:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

ronzi83

Jaz sem iskal use povsod kakšen koledar nabiranja gob. A mi lahko kdo svetuje, kdaj naj nabiram ozče je te dni dobro nabirat gobe?

slavko

Na naši spletni strani imamo opis gob po letnih časih, http://www.gobe.si/Gobe/OpisiGobSlike. To je dovolj dober približek za oceno katere gobe kdaj rastejo.

Lep pozdrav,
Slavko

jernej

Tak koledar pa (žal) ne obstaja, oz. kot je Slavko napisal je bolj ali manj slab približek. Težko je napovedat, kdaj je idealen čas za rast gob. Najboljši način, da izveš, če gobe rastejo je ta, da vzameš v roke košaro ter nož  in se odpraviš v naravo. Če znate opazovati in prisluhniti naravi vam ne bo žal. Tudi če gob ne bo kaj dosti.

ronzi83

ma ker pravijo, luna gor, gobe dol... Ker vem,da je nekaj povezano glede lune pa me mal zanima to. Ki ne rasejo čez cel mesec... so ob določeni luni, vlagi ter toploti...

slavko

Pri gobah ni eksaktnih napovedi. Verjetno zaradi tega tudi niste našli koledarja, ki ga iščete.

Stari ljudje vam povedo, da gobe rastejo pri naraščajoči luni. Vendar tudi to ne velja, če niso ob tem izpolnjeni še drugi pogoji, kot npr. vlaga in toplota. Iz večletnih izkušenj v našem društvu lahko rečem, da je za rast gob optimalni čas september in oktober. Ker takrat raste največ vrst gob, imamo v tem času gobarske razstave.

Sicer pa gobe zmeraj rastejo, vendar ne množično. V društvu jih proučujemo čez celo leto in tako spremljamo pojavljanje gob. Ljubiteljskim nabiralcem gob je vir informacij o rasti gob tržnica, ali pa članek v časopisih, kjer opisujejo najdbe gob, predvsem gobanov.

Se pa pridružujem mnenju Jerneja, ki pravi da je najboljši način odpraviti se v gozd in preveriti kakšna je rast gob.

Lepo pozdrav,
Slavko