michelijeva skladica ???

Začel/a robb, 14 April 2008, 21:04

Prejšnja tema - Naslednja tema

robb

pozdravljeni,

sem zelo nov član društva in tudi foruma, zato se mi bodo še v prihodnje pojavljala verjetno kar številna vprašanja v zvezi z determiniranjem gob. prva je že tukaj.

na domačem vrtu v miklavžu mi je pod ameriško borovnico in okrasno srebrno smreko zrasla tale skledica. predvidevam da gre za michelijevo ali ne? okoli borovnice vsako leto dodatno potrosimo lubje kot zastirko ali pa kakšno žagovino. borovnice so na tem mestu sedaj 3 leta.

prilagam še sliko.

lep pozdrav, robert m.

slavko

Morda gre za michelijevo skledico, toda nisem siguren. Tole, na spletni strani, http://www.gobe.si/Gobe/PezizaMichelii, smo našli v jesenskem času.

Pomladi raste kar nekaj vrst rjavih skledic, zato si brez mikroskopa ne bi upal trditi katetro ste našli. Pomladi pogosto raste raznolična skledica (Peziza varia), http://www.gobe.si/Gobe/PezizaVaria. Morda ste našli to vrsto.

Lep pozdrav,
Slavko

robb

hvala za odgovor.

imam pa še eno vprašanje
v vinski kleti pa mi rastejo tašne gobe (glej sliko), ki pa jih nikakor ne znam določit. gre morda za tintnice?

lep pozdrav,

robert m.

slavko

Po videzu sodeč bi rekel, da gre za eno od tintnic. Bodite pozorni na to, če goba sčasoma dobi črne trose, ki se pravzaprav spremenijo v kapljice. V nekaj dneh goba dejansko izgine. Tak je razvojni cikel vseh tintnic, ki jih je več vrst. Pošiljam vam povezavo do tintnic na naši spletni strani; http://www.gobe.si/Mikologija/Coprinus.

Tintnice so saprofitne gobe, kar pomeni, da lahko zrastejo praktično kjerkoli. Možno bi jih bilo tudi gojiti, ampak prehitro propadejo, da bi to bilo smiselno. So pa nekatere vrste tintnic, denimo velika tintnica (Coprinus comatus), zelo okusne.

Če malo špekuliram, bi vašo tintnico določil kot zgubano tintnico (Coprinus plicatilis).

Lep pozdrav,
Slavko

robb

hvala za odgovor.

res je kakor ste napisali, danes je več ni in zgleda tako, kot da je nikoli ni bilo.
zanimivo.

lp
robert m.