Urban v soboto

Začel/a Rdečka, 03 April 2008, 10:43

Prejšnja tema - Naslednja tema

Rdečka

In kako je bilo v soboto na Urbanu - na skupinskem nabiranju? Kaj vse ste našli, dosti marčnic? Kaka je kaj udeležba na teh srečanjih? Upala sem, da se boste tukaj kaj razpisali, pa ni nič glasu. ::)
Obvestilo o predavanju velja samo za člane, ne, al' lahko pride tudi kdo drug :angel:?

Gregor

Na Urban žal tudi sam nisem bil, kar pa se predavanja tiče, lahko pride vsak, članstvo ni pogoj!

slavko

V soboto, 29.3.2008, je bilo na Urbanu 33 članov GD Lisička, kar mislim, da je največ doslej v tem času. Našli smo 50 različnih vrst gob, med drugim seveda tudi marčnice oz. marčne polževke (Hygrophorus marzuolus). Prevladovale pa so gobe, ki rastejo na lesu. Morda smo pri opisovanju naših ekskurzij res preskromni ;).

Gobe iz gobarske ekskurzije vpišemo v program BI (Boletus Informaticus) in ga nato posredujemo Gozdarskemu inštitutu Slovenije. Enako velja za ostale ekskurzije in vse razstave. S tem je kar veliko dela.

Mislim, da lahko privoščimo malo reklame tudi turizmu Krampl, kjer so nam postregli okusno hrano in pijačo ter nam pripravili lep prostor za razstavo gob, ki smo jih nabrali. Zelo smo jim hvaležni.

Kot je že napisal Gregor, se lahko predavanja 7.4.2008 udeleži kdorkoli.

Lep pozdrav,
Slavko


Rdečka

Hvala hvala, slišati je zanimivo. Res dobra udeležba, se imate za kaj pohvaliti.
Potem ste pa verjetno jedli svežo gobovo juho. ;D

slavko

Zvenelo bi preveč "ribiško", če bi se hvalili z jedmi iz gob. Seveda svežih gob zdaleč ni bilo dovolj, da bi potešili lakoto toliko ljudi. Pravzaprav jih ni nikoli. Vsak kaj najde in to mu je največji užitek.

Na ekskurziji je bilo kar nekaj ljudi, ki marčnic še nikoli niso videli. Težko si je predstavljati radost ljudi, ki prvič sami najdejo gobo. Takšno doživetje je seveda nepozabno. Iz takih niti se tkejo naše ekskurzije.

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Ena najprijetnejših stvari za gobarja je, ko po dolgi poti skozi gozd nazadnje obstane pred rastočo gobo in to celo takrat, ko gre za kakšen neužiten ali hudo strupen plod narave. Dobro pa je vedeti, kaj se nam obeta, če si mislimo pripraviti kakšno gobjo poslastico. Še en razlog več torej, da sem tudi jaz šel na gobarski izlet na Urban prejšnjo soboto. Gobji del je bil odličen, kulinarični tudi, iskali pa smo seveda predvsem marčnice. Teh je bilo kar nekaj, pa tudi nekoliko drugih vrst užitnih gob. Storževke, škrlatne čašice, ena vrsta hrčkov, želatinke, morda bezgove uhljevke in gotovo sem še kaj pozabil. Treba je samo malo odpreti oči in se tudi v tem letnem času od nekod prikaže kakšna krasna goba. Pa tudi če se ne - se bo pa drugič. Zdaj se je pa začelo še obdobje smrčkov in podobnih gob, ki so vsaj zame najosupljivejše...