neznanka

Začel/a Jani, 07 Oktober 2007, 09:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

Jani

Lep pozdrav. Sem nov in se še malo lovim. Vsekakor pa moram čestitati za fenomenalno spletno stran.  Imam kar nekaj slik, na njih pa gobe, za katere bi prosil, če jih lahko določi ali potrdi vrsto. Ostale slike bom pošiljal postopoma.
Upam, da bo tokrat slika zraven


gorenc

dober dan
mislim da ste našli enega od lupinarjev beli lupinar (amanita nivalis) lupinarji so pogojno užitni jaz jih pobiram in so mi zelo dobri najboljši samo popečeni v ponvi kot npr.golobice.ČE SE MOTIM da je lupinar naj me kdo popravi.takoj sem si rekel to je lupinar mogoče se motim.
lep pozdrav 
    GORENC

jernej

To je lupinar, vendar mislim, da bo bolj sivi lupinar (A. varginata) ali sivolupinasti lupinar (A. submembranacea). Lahko je tudi kakšna druga vrsta lupinarja.

Lupinarji spadajo v rod mušnic (Amanita). spoznamo jih po lupini v dnišču beta ter po močno nažlebkanem obrobju klobuka. nikoli pa nimajo obročka na betu. Če ima goba lupino v dnišču ter obroček na betu gre za smrtno strupeno gobo! Prav zaradi možnih zamenjav s strupenimi mušnicami moramo lupinarje dobro spoznati, preden jih lahko nabiramo za prehrano. So pa vsi kot že rečeno pogojno užitni. Kar pomeni, da morajo biti termično obdelani.

Lep pozdrav!
Jernej

eMZe

Amanita lividopallescens, bledični lupinar. Malo večja goba, do 15 cm. Apnenčasta tla, listnat gozd? Ne prav pogost. Če je ta, je med boljšimi.

Jani

Hvala za vse odgovore. Res je verjetno A. lividopallescens, sam ne bi nikoli tega pogruntal; goba je bila slikana v slovenski Istri na robu hrastovega gozda lansko leto; pravzaprav jih vsako leto zraste kakšnih deset, na istem mestu. Če rabite kakšne dodatne znake, lahko jutri pogledam, poslikam in pošljem.

Jani

Pošiljam še dve sliki lupinarjev. Posneti sta bili danes (prejšnja slika je bila posneta lansko leto), lokacija je ista.

slavko

Na sliki, ki jo vidim, mislim da je sivi lupinar (Amanita vaginata).

Vsi lupinarji so pogojno užitni in jih je treba prekuhati. Lupinarji so bolj ali manj okusne gobe. Primerni so za mešanje z ostalimi gobami.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Prej mi ni uspelo postaviti še druge slike. Ali kdo ve, po čem se ločita A. lividopalescens in A. vaginata ?

Jani

Počasi bom pogruntal, kako ta stran deluje. Ravnokar sem našel, da ima A. lividopallescens rumenookraste odtenke, zato mislim, da so gobe na slikah ravno te vrste. Vsekakor niso enakomerno sive. Hvala zaenkrat vsem; bom še dodajal slike, prvenstveno iz Istre.

eMZe

Ima obroček ali ne?
Sicer je lahko karkoli od sivega lupinarja do širokoluske mušnice.

Lupinarji se ločijo po "povprečni" barvi klobuka, torej, kakšna se vam zdi barva, ko jih najdete VEČ kot enega. Bistveno se ločijo tudi po "postavi", vendar je ta zelo odvisna od rastišča in vlage.

Sivi lupinar je zelo prepričljivo (kovinsko) siv, malokrat so na klobku take majhne krpice, zato tule odpade. Širokoluska mušnica je krepkejše postave in svetlejšega klobuka.

-----------------------

Morda bi se splačalo počasi umakniti navodilo, naj se slike shranjujejo prek imageshack.
Trenutno najbolje deluje hranjenje slik znotraj foruma.

Se pa spodobi, da fotograf obreže fotografijo, preden jo objavi. Tipično v velikem planu posnamete fotografije 3000 × 2000 pikslov, od tega je gobe 500 × 500. OK, če fotografirate rastišče. Sicer samo živcirate tiste, ki bi fotografijo radi videli.

Obrezovanje je popolnoma enostavno na vseh windowsih in llinuxih; pri prvih. če ne drugače, z vgrajenim programom Paint. Tudi sprememba osvetlitve pomaga, vendar pozor, da ne pokvarite barv.


Jani

Hvala za komentarje, bom vse upošteval (obrezovanje), goba nima obročka in je bolj ali manj cela malce okrasta, ni kovinsko siva