Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Moje slike pa so velikosti 800X600, delam pa na shrani.si. Kakor komu paše...

frodo

Citat od: klavir dne 08 Februar 2015, 14:15
Moje slike pa so velikosti 800X600, delam pa na shrani.si. Kakor komu paše...

Na shrani.si itak velikost ni omejena, tako da pred nalaganjem slik, le tem ne rabiš spreminjati velikosti.

klavir

Sam imam rad različne velikosti slik, odvisno tudi od kvalitete, zato izbiram velikost od thumbnaila do 800X600 pikslov...

klavir

#33
Gobe spet rastejo!

Med Staršami in Zlatoličjem so se pojavile kar tri kolonije bukovih ostrigarjev, dve na podrtih vrbinih hlodih in eno morda na posušenem brestu, ki pa še stoji. Večina gob je bila mladih, kar preseneča, saj ostrigarji sicer sodijo še v ta letni čas, vendar so bolj značilni za zaključek koledarskega leta.

Kakorkoli, toliko ostrigarjev naenkrat še nikoli nisem našel, je pa seveda to goba, ki si jo tisti ekscentriki, ki gobarimo skozi vse leto (vedno več nas je!), v tem času najbolj želimo najti. Mi že vemo, zakaj!

Morda pa je tako zato, ker so se na našem koncu praktično že začele počitnice in so imele gobe čas zrasti... ;D




PrviProgram

Bil danes od Starš proti Dupleku, nabral kar nekaj bukovih ostigarjev in panjevk. Drugače pa slabo rastejo, nič kaj svežih, vse so bolj suhe.
Sem pa videl še sveže stopinje po placih, ki ji jaz obiskujem, tako, da ne vem, če to niso stopinje od "klavirja", ki je vse taboljše pred mano pobral. :D

PrviProgram

Popravljam, od  Starš proti Zlatoličju. Sem šel na zemljevid gledat, pa sem videl, da sem kar konkretno mimo brcnil :police:

klavir

Tudi jaz sem videl stopinje v ostankih snega in mivki, marsikdo hodi tam in se sprehaja... Največ pa je sledi od motorjev, ki vse tamkajšnje poti izrabljajo za poligon. Ko sem jaz bil tam, je pol časa skoz grmelo, pa boljše se je bilo umaknit, ker to tak divje vozijo, da ko te zagleda za ovinkom, bi bilo najbrž že prepozno... Zgleda da se je to prijelo praktično na vsem terenu med mariborom in Ptujem zlasti na desnem bregu, kjer je kakšna pot ali potka. Sam sicer mislim, da vse te poti spadajo med prepoved vožnje po naravnem okolju, le da policija tega gotovo ne bi preganjala, če bi naznanil.

lp

PrviProgram

Ni mi dalo mira, pa sem šel danes še enkrat. Našel nekaj malega, tako, da bo potrebno počakati na dež. Sem pa tokrat našel na bukvi, so temno sivi, včeraj pa so bili na vrbi, svetlo rjavkasti. Ni pa bilo nič zimskih panjevk.

PrviProgram

Ko sem se danes peljal od Rogoze proti Miklavžu sem ob cesti skozi gozd videl parkirati avtomobile. A mislite, da bi že nabirali Marčnice?

klavir

#39
Jaz tam še nikoli nisem našel marčnic, pač pa v okolici Dupleka. Drugače pa so njihovi glavni tereni na Goričkem. Zaradi toplote je prav možno, da so kakšne prve že zrasle. Lani sem šel prvega marca na Goričko in jih našel že zelo veliko, videl celo prestare, tako da so začele že takoj po žledu, le da tega ni nihče vedel. Meni osebno je iz Maribora malo predaleč, da bi šel pred marcem delat izvidnico v Prekmurje, dobro pa bi bilo, če bi lokalci z Goričkega in Slovenskih Goric (ali tudi od drugod) malo šli že pogledat (in o tem napisali kakšno vrstico 8)). Potem se bo vedelo in bomo vsi uživali...

:)

Lemedis

Na Primorskem so o prvih letošnjih marčnicah poročali že v sredini januarja (posamezni primerki, da ne bo pomote). Tako, da se bo tudi v preostalih delih Slovenije počasi začelo.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

klavir

Luka, hvala za informacijo.

Tako sem dobil dovolj elana, da sem šel malo preverit, in našel - ja,res je, štiri marčnice - tam na Goričkem...

Ni se še zares splačalo iti, ampak saj menda ne hodimo le zaradi količine...


klavir

Po dežju sem šel ponovno iskati zimske panjevke in moram reči, da so spet močneje pognale. Ta teden (sploh še po jutrišnjih padavinah) bo verjetno zadnji večji val teh gob to zimo. To bo verjetno zanimalo predvsem kolega na forumu z vzdevkom Prvi Program. No, marčnice so tudi, le da še bolj redke, kar pa sploh ni slabo, saj ni dobra prezgodnja pomlad, kot se je zgodila prejšnje leto. No, to je poročilo današnjega gobarskega popoldneva...

:)

PrviProgram

"klavir", hvala za informacijo, jutri, če ne bo več deževalo grem v akcijo, če ne, pa sigurno v petek.

Lp

klavir

Zadnji gobarski uspehi... Bile so tudi tri lisičke!