Letošnji jurčki

Začel/a bd, 09 Junij 2010, 12:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

bd

Glede na to, da jih je na tržnici kar veliko, ........ali jih že nabirate? Jaz grem čez vikend na Pohorje, upam, da tudi tam že kaj ven kukajo.

Veselilo bi me, če bi se kdo malo pohvalil z jurčki.......

slavko

Jurčki so pričeli rasti, kar se najbolj vidi na tržnici. Toda le od kod te jurčke prinašajo?
Seveda vam tega ne bo nobeden izdal, saj so jurčki in druge gobe tržna niša nabiralcev gob. Ta zgodba se nenehno ponavlja - na tržnici se pojavijo gobe in potem brž v hosto.
Toda tu nastopi problem - kam iti, da bo uspeh zagotovljen? Žal gozd ni trgovina in zmeraj ko vstopimo vanj, smo nesigurni o tem kakšen bo naš izplen. Tisti, ki jim uspe najti dobra rastišča, se radi pohvalijo s količinami gob, ki daleč presegajo dovoljeno količino. Večina pa potegne "kratko". Najdejo drobižek in so bolj ali manj nezadovoljni.
Zato predlagam, da se podate v gozd neobremenjeni z mislimi o količini gob. Že sam sprehod po gozdu je osvežilen, gibanje je prav tako koristno, naužijete se čistega zraka. Če pa ob tem še najdete nekaj gob, je veselje popolno.
V tem času rastejo poletni gobani (Boletus aestivalis), ki se od jesenskega loči po žametnem, suhem klobuku. Brez dvoma je to ena od najokusnejših vrst gob in če ga najdete, je to razlog za veselje. Sicer vam veselje velikokrat pokvarijo črvi, ki se v teh gobah posebej radi zadržujejo. Najdemo pa tudi borov goban (Boletus pinophilus), ki ima rdečerjav klobuk.
Svetujem vam, da obiščete nižinske gozdove, saj je tam rast sedaj bujnejša. In predvsem, uživajte v gozdu!

Lep pozdrav,
Slavko

MIČO

tam kjer gobe nabiram - nad 900 mnm jih še ni - ker pa sem jih lani našel že 22.6. bom tudi letos šel pogledati če že kaj raste vendar glede na vreme menim da jih pred julijem še ne bo - če pa že bodo toliko bolje

ninajaka

rada prebiram prispevke o jurčkih in ostalih gobah, vendar je letos bolj suša, pa ne vem, ali jih letos ni, kajti jaz letos nisem še nič odtrgala.

slavko

Po informacijah, ki sem jih prejel, rastejo v Beli krajini.

Lep pozdrav,
Slavko

ribon

o jurčki so so....že kar nekaj letos
prve sem našel že davno....22 maja...evo sedaj sem iz gozda...našel 4 komade res lepih...svežih...in mislim, da bo vsak dan bolje...ker se bo otoplilo..pa tudi luna je ugodna....

sasko

Na goričkem oz. delu goričkega, ki sem ga obiskal v ponedeljek 21. nisem našel niti enega gobana niti drugih gob še ni. Razen dve lisički. Vsaj pri nas še ne rastejo.

Martin


Pozdrav
Jaz res ne vem kje drugi najdete jurčke lisičke tud na sejmu jih imajo.No Ribon v katerem koncu si jih pa ti našel?Jaz sem danes iskal na kapli in okolici pa nič niti drugih gob ni tud na pohorju sem iskal v nižjih legah zaman sem pa našel borovnice.
Kak pa je danes bilo na gobarjenju z društvom v gozdovih zimica je bilo tam kaj sreče??????

Mrtin

klavir

Kar se tiče rasti gob v tem času, moramo vedeti, da je junij šele prvi mesec tako imenovane prave gobje sezone. Zato ni nenavadno, da gob še ni veliko. Slednje si šele ustvarjajo prave pogoje za rast, ki bo tekom sezone prav gotovo imela svoje vrhunce, zlasti jeseni, septembra in oktobra, pa seveda tudi obdobja, ko gob ne bo toliko. Tako je vsako leto, čeprav se ob vztrajnem iskanju da vedno kaj najti, vsaj za pest lisičk - tudi v tem zgodnje poletnem času. - Da pa prav zdaj ni zelo veliko gob, za to bi utegnil razlog ležati v dejstvu, da sta se v relativno kratkem času že dvakrat izmenjala vroč in hladen val vremena. Kot vemo, je bilo na začetku meseca zelo hladno, nato en teden izredno vroče, pred nekaj dnevi pa se je spet ohladilo. Sam sem opažal, da so na koncu vročinskega obdobja gobe začele močneje rasti, o tem sta pričali dve košari ostrigarjev iz Stražuna (mariborskega primestnega gozda) in skoraj polna košara lisičk z Goričkega. Zdaj pa se je rast zopet močneje zaustavila... - Taki vremensko neugodni pojavi hitrega višanja in nižanja temperatur lahko močno vplivajo na rast micelija gob in poganjanja trosnjakov še posebej v poletnem času, ko rastejo vrste, ki še zlasti ljubijo toploto, ni pa to dobro niti kasneje. Mislim, da bi za optimalno rast trenutno bilo potrebno neko daljše obdobje bolj ko ne suhega in vročega vremena, pa tudi sicer se v juliju poveča naravna pestrost gobjih vrst, tako da bo v vsakem primeru gob več.

Kar se pa tiče izleta našega gobarskega društva to soboto v gozdove v okolici Zimice blizu Dupleka, je bila bera seveda nekoliko skromnejša, našli smo 57 različnih vrst gob, največ poprastih mlečnic, ki sedaj edine močneje rastejo. Kot vemo, jih pri nas štejemo med neužitne, a nestrupene gobe, zaradi izredno pekočega okusa, nekateri jih kvečjemu sušijo, nato zmeljejo v prah ter uporabijo namesto popra. Znano pa je, da jih izredno cenijo v Bosni, kjer jih tudi prodajajo "namesto jurčkov" in jih pečejo na žaru. Kulinarično obdelana goba sicer izgubi svojo ostrino, a ne tudi "divjega" okusa, ki nam, Slovencem, očitno ne ustreza. Zato je pač ne nabiramo. Poberemo pa lisičke, če jih le kaj najdemo, in teh je na koncu skoraj vsak član društva imel vsaj za majhno pest, dovolj za dišečo gobjo juhico, vredno dve urne hoje po gozdu...

gorenc

Lisičk je polno zelo lepe in čvrste poleg tega pa tudi polno borovnic.

markok

No, nekaj se pa že dogaja. Danes sem na svojem "lovišču" našel prve jurčke, poleg tega pa še dve lepi biserni mušnici in več poprastih mlečnic. Našel sem jih na na nmv 500m v okolici Blagovice. Po pravi julijski vročini imamo
že tretji dan zaporedoma popoldanske nevihte in je verjetno že dovolj vročine in vlage za rast gob. Sicer pa se sezona šele začenja...

Bom še fotografije pripel, če bo ratal.

markok


janez66


McBobo

Ooo, lepo. Kako lepi jurčki. Se pravi, bo treba spet malo sprehode v gozd preusmerit, da bodo le ti postali bolj produktivni.

Martin

ooooo. Lepi jurčki končno so se nekje pokazali.Ja tud jaz čakam na obilnejše padavine,da boodo lahko nasploh pričele rasti gobe.Saj bo lani je vsaj pri men kazalo slabo z jurčki nekje do sredine avgusta. Potem pa pravi bum vsaj na pohorju .Komaj že čakam na gobarske dneve zdaj jih nadomestim z ribolovnimi.

Lep pozdrav
Martin