Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Mycena

#1
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
05 September 2013, 10:36
Citat od: PravaBiBa dne 04 September 2013, 23:30
Citat od: štajercMB dne 04 September 2013, 22:21


Ne preretiravaj prosim. Ljudje, ki so "škodljivci" bodo škodljivci( uničevalci vseh gob, ki jih ne poznajo)  tudi po uzvedenih kaznih. Ljudje, ki nabirajo za prodajo bodo to delali še naprej pa kazni gor ali dol. Mi, ki nabiramo ljubiteljsko pa naj bomo štrafani ker nesemo iz gozda pol kile več?.........pa ne mi s temi izpiti, ki so sami sebi namen in "prijateljem" dobiček.

p.s.: definiraj STARA GOBA

Tukaj pa se jaz definitivno ne strinjam. Ljudje ki so "škodljivci" ni potrebno da ostanejo "škodljivci". Kot primer navajam sebe: ko sem bila še mlajša, v otroških letih sem velikokrat v gozdu brcnila gobo ki je nisem poznala. Žav doma nisem imela vzgoje, ki bi me naučila da ima vsako živo bitje v naravi pomen, ekološko vlogo ter da je potrebno vsako živo bitje spoštovati (ne samo ljudi!). Zato tega nisem znala ceniti in mi je bilo popolnoma vseeno ali za mano goba raste ali pa leži pomečkana na tleh. Toda z leti sem postala zrelejša, se začela izobraževati na tem področju ter tako začela drugače razmišljati, postala sem pametnejša ter dojemljivejša. Zdaj se je moj pogled popolnoma spremenil. In iz nekoč "škodljivca" naravi ter ekosistemu sem danes daleč od tega. Sprašujem se, kako bi bilo z mano v otroških letih če bi imela vzgled. Tako pa vzgleda žav ni bilo. Zato je pomembno da spremenimo mišljenje. Za zanamce. Da bo v bodočnosti več tistih, ki bodo znali razmišljati v pravi smeri ... zdaj nas je mogoče le peščica takšnih, v prihodnosti pa se to lahko spremeni. Kajti ljudje smo tisti, ki smo prišli za naravo; ni potrebno da ji kraljujemo: od kje nam ta pravica!? In tega se "pametna" človeška inteligenca ne zaveda. Zato se vsekakor strinjam z nadzorom nad zakonodajo na tem področju,izobraževanju ter cenim tiste, ki se trudijo spremeniti mišljenje drugih in želijo dajati vzgled. Če s tem spremenimo samo enega človeka smo na dobri poti.

lep dan!
#2
Gojenje gob / Odg: kombuča
29 November 2011, 19:06
Lep pozdrav!

Videla sem, da sprašujete po kombuči. Jaz Vam jo lahko zrihtam po ceni 5€.
Če ste zainteresirani mi pišite na moj mail: zala.oto@gmail.com

lep pozdrav, Zala Oto
#3
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2011
05 November 2011, 20:12
Še nadaljevanje. Hvala za pomoč.
3. Majčkena vlažnica (hygrocybe parvula) ; 3 gobice


4. Bi lahko bila morda klorova vlažnica (hygrocybe nitrata) ; 3 gobice




5. Polvoskasta vlažnica (hygrocybe paraceraceae); 4 gobice




6. Voskasta vlažnica (hygrocybe ceraceae); 3 gobice




7. Deviška tratnica (cuphopylus virgineus); 9 gobic




lp, Zala
#4
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2011
05 November 2011, 19:51
Danes sva s fantom našla zanimive indikacijske vrste iz rodu vlažnic na pašniku nad Dravogradom. Na terenu nisva imela fotoaparata, zato sva jih slikala naknadno. Zavedam se, da je za podrobno določitev vlažnic potreben mikroskop, ampak bi vseeno prosila, če se jih da določiti.

1. papagajska vlažnica (Hygrocybe psittacina) ; 11 gobic





2. Škrlatna vlažnica (hygrocybe coccinea); sta na obeh slikah isti vrsti? - 10 gobic




#5
Gojenje gob / Odg: kombuča
29 Oktober 2011, 20:16
Se strinjam; tudi čez tri leta je bolje kot nikoli  ;)

Poznam osebo, ki je pila ta napitek, ker naj bi pomagal pri zmanjševanju telesne teže. Res je, da je izgubila kar precej kilogramov, ampak sama menim, da to niti približno ni bilo zaradi tega napitka.  :)  Še vedno ima to gobico oz. jih ima več in jo lahko vprašam če Vam jo podari oz. proda.

Zaupajte mi naslov maila, kamor Vam lahko pišem in se bomo dogovorili.

lp, Mycena
#6
Gojenje gob / Odg: kombuča
27 Oktober 2011, 11:29
Pozdrav!

Glede na to, da je preteklo že res veliko časa odkar ste spraševali za kombučo, me zanima če morda še vedno iščete to gobico?

lp, Mycena
#7
Pozdrav!

Da kot sveže pečena novinka na vaši strani objavim svoj prvi članek, sem se odločila na spletu poiskati nekaj člankov na temo strupene gobe, sindromi zastrupitve, kako preprečiti zastrupitev, itd. Predvidevam, da so to zgolj laični članki, saj lahko opazimo da jih je večina iz tabloidnih spletnih strani. Zato naj se bralec teh člankov ne zanaša 100% na zapisane informacije: za morebitne zastrupitve ne odgovarjam! :)


http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/kako-prepoznati-zastrupitev-z-gobami.html
http://www.viva.si/Novice/7714/Prepre%C4%8Dite-zastrupitev-z-gobami
http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/gobe.html
http://sl.wikipedia.org/wiki/Zastrupitev_z_gobami
http://24ur.com/servisi/vizita/iz-24ur-zastrupitve-z-gobami.html

in še članek o zastrupitvi z gobami v letu 2011: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2011090105679817


Lep pozdrav, Mycena