Gobarjenje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

tinček

Gobaril sem na relaciji Areh,Šumik.Te ki so v košarah so bile večino zdrave,zdrave pa so bile ,ker sem červive in stare jurete pustil v gozdu.Če bi bile vse kar sma jih našla zdrave bi jih bilo vsaj še enkrat toliko.
Pa še veliko užitkov vam želim.
Res je škoda, da so tako črvive ,ali pridejo še lepi časi.
     LP :D

boza

Pozdravljeni,
sem bila v gozdu in ni bilo nič za pobrat. Ali trenutno ne rastejo gobani, ali pa me kdo prehitel  ;D.
Sem pa vidla in poslikala nekaj gob in bi me zanimalo katere gobe so to.

dip08

Boza na gornji sliki je rumeni ježek-užiten
na spodnjih treh so mrtvaške trobente-gobe obilja-užitne
lp

boza

Dip08 hvala za odgovor :)

robert11

oj
včeraj pa sem se podal v čisto nove gozdove in sicer na boč. pa sem bil presenečen, da sem nabral polno košaro. nekaj jurčkov, nekaj kostanjevk, nekaj golobic ter veliko cigančkov. res si nisem mislil da bom sploh kaj nabral. našel pa sem tudi kraljeve gobane, nekaj žal zbrcanih, enega malega pa sem uspel slikat. mislim, da se bom še večkrat podal na boč.
lp
robert

mato2

robert  od kje si pa ti doma da gobariš po halozah? lp mato

sabincica

Lep moker pozdrav,

no danes pa sem vendar le šla pogledat za svojimi marelami. Na omenjenem placu so bile samo 3, čeprav jih je poganjalo 6 in nisem našla nobenih ostankov, tako kot drugje. So pa ti polži letos res katastrofa  >:( . Vse pojedeno. Is sluzasto. sem jih doma pod tekočo vodo sprala in se ne tisti polžev ''žnudl'' kar vlekel po gobi- bljak :(. no vseeno se je nekaj nabralo. Za južno bo:)
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

Martin

 ;)
pozdrav vsem glivarom-seveda glivarkam.
-Lani se je v takem času komaj začela rast gobanov letos pa jih je do zdaj že veliko pognalo-moje mnenje glede na prejšnja leta bi kmalu mogla pognat jesenska runda gobanov a če bo mrzlo lahko na pohorju in drugod v višjih legah pozabimo na to pošilko. To se je že zgodilo leta 2008, ko je v tem času bilo že na šumiku blizu minusa.-
Če pa se slučajno otopli pa mislim, ker je tok vlage da bo zelo močna množična rast jesenskih gobanov povsod.-

Lp
Martin

ROGLA

Citat od: robert11 dne 10 September 2014, 19:54
oj
včeraj pa sem se podal v čisto nove gozdove in sicer na boč. pa sem bil presenečen, da sem nabral polno košaro. nekaj jurčkov, nekaj kostanjevk, nekaj golobic ter veliko cigančkov. res si nisem mislil da bom sploh kaj nabral. našel pa sem tudi kraljeve gobane, nekaj žal zbrcanih, enega malega pa sem uspel slikat. mislim, da se bom še večkrat podal na boč.
lp
robert

drugače pa BOČ znan po
Amanita caesarea (Scop.) Pers. (1801) Link (knežja mušnica, karželj)

rene

Pozdravljeni!
Vreme že celo poletje preseneča in nič kaj drugače se ni začelo v septembru dež, dež in še enkrat dež. Gobe vsaj pri nas rastejo bolj ali manj ob robu gozda. Upam, da se to deževje že enkrat konča in se začne normalna sončna jesen   ::)

Graf prikazuje temperaturo na približno 1500 m.n.v. Kot kaže se bo od sobote naprej, ko naj bi prišla tista zadnja porcija deža segrevalo tudi na višini do 15°C(21.9). Pred nami je še par dni dežja potem pa upam, da res bolj sončno vreme naslednji teden.
Gobarski pozdrav  ;D

robert11

matej - doma sem in okolice Maribora, vikend imam v Podlehniku, službo pa v rogaški, tako da imam možnost skočit v gozd res iz vseh strani in v veliko gozdov.
lp
Robert m.

nivesp

Pozdravljeni !

Po dolgem času se tudi jaz oglašam, najprej se zahvaljujem UBISOFTU za obveščanje o stanju gob v okolici Postojne, sem šla včeraj preveriti ali drži da so gobe začele rasti  in res sem našla kar nekaj 5 centimeterskih in nakaj starih ki so ostali v gozdu. Cvetka ti dobro veš kje jaz nabiram, zberi pogum in se tudi javi na forumu in poročaj če kaj najdeš. Martin vi ste pa od sile, škoda ker ste tako daleč, dajete tako natančno poročolo, da bi gobe z vašimi navodili našla tudi jaz pa čeprav ne poznam krajev kjer jih nabirate, pa še pohvaliti vas moram, ker imate lepe slike gob. Lep gobarski pozdrav Nives

Ta Pravi Gobar

Ja...

Dež, dež, dež ...  ::)

Menda je že nevarno, da bo plesen postala plesniva.   ;D

A je bil kdo kaj na vrh Pohorja ?   Sem mislil danes iti, pa so me drugi motili, ni šlo.

A kdo kaj hodi po gozdovih Dravskega Polja - Dravski Dvor, Marjeta, Brunšvik, Kungota - tam so ponavadi lepe debele Marele, pa tudi klopov je, kot nikjer drugje.    :'(

Lp,  TPG

robert11

pozdravljen
jaz sem sicer lani hodil od Miklavža pa do dravskega dvora (po desni strani kanala). najt je bilo veliko golobic pa seveda marel. drugih gob nisem našel. letos nisem še bil, ker so me pritegnili drugi gozdovi, tako da ti ne morem dat kakšne informacije.
lp
Robert

klavir

#659
Danes sem šel za spremembo gledat gobjo diverziteto na apnenčasto podlago, saj je znano, da tam uspevajo druge vrste kot na pri nas siceršnjih bolj kislih tleh. Boč je sicer strm hrib, ampak se je splačalo - kljub dežju...

Tokrat so me zanimale le eksotične gobje vrste, pač takšne, ki jih ne najdeš vsak dan. Začelo se je že z velikim kijcem pri vznožju (momogrede, zraven je majhen primerek ovratniške sehlice):



Nadaljevalo se je z najdbo prekrasne ježaste prašnice, bili so tudi vražji gobani...



Gobica za Slavkota... Morda gre za modrikastega lepoglavca, vendar v Stražunu rastejo nekoliko drugačni, ki jih poznam. Sem pa poleg tudi prvič našel primerek mesnobarvnega lepoglavca... Sicer pa, kjer raste velikonočnica na Boču, so še ohranjeni travniki. Tam je rastlo marsikaj. Za začetek ta zgoraj omenjena goba:



Nadaljevalo pa se je s prelepimi vlažnicami (vrste bo določil Slavko... :D)

















Poleg teh, predvidevam treh do štirih vrst,  je sicer rastla še minijasta in deviška vlažnica...

lp


N. B.: "Recent research suggests waxcaps are neither mycorrhizal nor saprotrophic but may be associated with mosses.[7]"

Wikipedia

???