Gobarjenje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

boza

Hvala Janko, mogoče ga res presenetim, ker me ne sliši, sedaj s palico vsake toliko udarjam ob drevo. Mogoče bo pomagalo.

robert11

jaz sem pa lani imel srečanje z jelenom na pohorju. normalno gobarim , ko naenkrat cca 30 m pred menoj v grmovju pošteno zruži in nato vidim jelena, kako odhiti. na srečo v drugo stran. ej te pa me je bilo pošteno strah. od takrat če gobarim sam, si kaj pojem ali s palico tako sem ter tja po travi ali grmovju rahlo tolčem. skratka da sem slišen.
lp
Robert

robert11

bil pa danes v halozah, pa se je tudi tam rast kar ustavila. najt je nekaj jurčkov, drugih gob pa je videt zelo malo.
lp
robert

janko

LP

Še nekaj slik.

mato2

Tudi mi smo bili danes v halozah in rezultat ena manjša košarica lisičk in en jurček sin pa je meu na sebi rekordnih 13 klopov mikro velikosti. lp. mato

strastengobar

Pozdravljeni!

Danes gobaril na osrednjem goričkem, tudi tam se je rast zaustavila. In kaj se mi je zgodilo. Po dolgem pohodu po gozdu, pridem do avta in šok prazna guma. Opazim, da je odvita kapica na ventilu. Pa kaj je z folkom???!!! Keri idioti se potikajo po šumi. Samo to mi je žal, da ga nisem dobil poleg in ga napol živega zakopal....
Lp

boza

Hvala Robert11 za svojo izkušnjo. Mene je strah zato, ker že več let hodim v ta gozdiček, pa se mi kaj takšnega ni pripetilo.

Zelo redko sem videla v gozdu srnice, saj so se običajno že poskrile.

To je zelo majhen gozdiček, tudi ko si na sredini vidiš iz njega. Problem pa je, ker je ena sama strmina in ne moraš tečti, če bi seveda moral bežati.

Raste pa kar veliko gob napram velikosti gozda.

Da gobice lažje najdeš, pa se lahko orjentiraš po popisanih drevesih. Vsaj meni, ki nisem bogve kakšen gobar, ker dokler nisem opazila teh dreves, sem tudi redko kaj našla.

Sicer pa nabiram samo gobane in lisičke.


mačka27

Citat od: boza dne 17 Avgust 2014, 13:09
Zanima pa me tudi, če ima kdo kakšno izkušnjo s srnjaki, mene je že dvakrat letos na rukal ( na lajal pravimo pri nas). Približa se mi ali pa jaz njemu na cca 50m in ruka obrnjen proti meni. Jaz ga opazim, ko ga slišim. Malo me je strah, ker ne vem, ali jaz presenetim njega ali pa mu ni prav, da sem tam in ne vem, če je možno, da me napade. Ko začnem s palico udarjat po drevesu se umakne. Hvala za odgovor, pa prosim ne kakšnih lovskih smešnic, teh sem čula že veliko, da me zamenja s srno itd. hahaha.

Boza, ne skrbi.... Tudi mene so letos prvič v življenju  (pa gobarim na istih punktih že vsa leta) že 4x oblajali.....  moja bližina z njim je bilo enkrat celo manj kot 5 m, tko da bi me skoraj kap.... Zaenkrat se tolažim s tem, da ne morem ravno trditi, kdo se je bolj prestrašil - on ali jaz..... Nisem pa prakticirala udarjanje s palico po drevju, saj sem jo raje "popihala" v kontra smer... Pa še žival rabi svoj mir in ko jo zmotiš.... Vsekakor raje nebi čakala na njegov odziv....(v končni fazi sem res jaz na njegovem teritoriju)...
Je pa ravno kolegica dala na facebook napad jelena na lovca (sam američani....pa jelen ima na posnetku kr ornh rogovje)... drgač pa - če te zamenja z srno ti itaq nič več ne more zaradi emša verjetno rabi očala in mu še sledi pregled za sluh in vonj,  ;) ;) ;) malce heca more bit . Je pa res, da je prvič kr velik šok, ko to doživiš in ti pol čisto nič ni jasno.... Ko sem na nedeljskem kosilu to omenila pred taščo, ki je "stara mačka" v gobarjenju, pa je pritrdila, da se dobesedno "dere kot sv.... " močno.... Samo malce sva zašli iz konteksta teme....

Kukica

V nedeljo, 17.8. sem na višini 900m v bukovem-smrekovem gozdu(ki je bil precej suh)našla črne trobente. Videla sem kako pahajo ven tudi žolte lisičke, kot vojaki v vrsti vzdolž korenine štora. Ta teden upajmo da bo dež kaj pripomogel k našemu veselju..

rare

Sam  imel v okolici Grosuplja lansko leto srhljivo izkušnjo z precej veliko srno ali košuto (ne vem, je bilo prehitro da bi delal detajlno analizo). Ko sem hodil po dobro ugazeni a rahlo strmi poti, v kar gostem gozdu, sem kar naenkrat zaslišal topot. Kmalu za tem sem ga začutil v tleh in delček sekunde za tem sem zagledal izvir tega topotanja. Naravnost proti meni je z vso močjo dirjala ogromna srna/košuta. Sam sem velik 185 cm in njena glava je bila v moji višini. Človek misli, da lahko v takšnem trenutku odskoči ali kaj drugega a meni je srce padlo v hlače in sem okamenel. Mogoče je bilo 2 metra pred mano, ko sva se že gledala iz oči v oči, jo je srečala pamet in je zadnji moment zavila za 90 stopinj v goščo. Še v šoku sem segel po škatljici cigaretov ko sem vnovič zaslišal šumenje in ropotanje. Glasno sem zaklel in hitro skočil za drevo misleč, da se je žival z begom premislila in bi rada kaj več od mene kot le pogled, nakar zagledam zlatega prinašalca, ki je po isti poti dirjal za njo. Mogoče je gospodarju želel ustreži in mu prinesti kaj dobrega za v pisker ... nimaš kej, prinašalec :D
Od takrat naprej nosim sabo večji nož, da bom mogoče namesto gob domov prinesel kak kos mesa za v golaž ;). Slednji stavek je hec ampak zgodba je resnična.

rare

Ah pa še opravičilo vsem, ki so v tej temi, na tem forumu želeli brati le o gobah in ne postranskih zgodb, ki se zgodijo mdtem ko človek gobari.

veki

Citat od: rare dne 19 Avgust 2014, 15:14
Ah pa še opravičilo vsem, ki so v tej temi, na tem forumu želeli brati le o gobah in ne postranskih zgodb, ki se zgodijo mdtem ko človek gobari.
LP,moram vskočiti v to debato,všeč mi je ker je res,da se živemu ćloveku pripeti vse, mrtvemu samo jama haha,sem že dolgo gobar skoraj 27let pa sem  lani prvič z bratom naletela na divjo svinjo,bila je res velika in v bližini mojega brata,tako da iz razdalje cerka dvajset metrov ko sem opazovala njuno srečanje, nevem kako naj to opišem,sprva meni smešno ker je tako vpil,in sta tekla vsak na svojo stran,vem da se je dobro končalo,toda meni je bilo res iz strani kot opazovalcu zelo smešno,ker moj brat je strahopetec od negdaj,kar se gozda tiče in vedno ko smo se odpravljali v gozd smo ga komaj prepričali,da se je pridružil,ter vedno spraševal že po poti,kaj če srečamo svinjo ali medveda,zato je bil še bolj smešno,ker je kot pravijo sam priklical hudiča,nase,seveda smo mi drugi imeli ta dan veliko smeha na ta račun,moram pa povedati da niti malo ob 9h dopoldne nisem pričakovala da se sprehajajo pa se ogromno ljudi je bilo,tako da smo jo mi gobarji stisnili iz vseh strani in nas tudi ona ni pričakovala,preveč nas je ratalo gobarjev ampak to vse razumem ni služb in kaj naj človek dela,kot da se poda v hosto lp

msimerus

Bil danes zjutraj na Pokljuki in več gobarjev kot gob...sem vedel da bo malo, ker je bila zvečer kar niska temperatura...pa še dež ja popoldan začel...bo treba malo počakat :)

Martin

 :-\

Včeraj sem gobaril na pohorju 1200.nmv in rast se je ustavila je pa tud dost pobrano gobarjev ogromno .Sem pa uspel nabrat dober kilogram kozjenogih mesnatovcev. seveda so lepi zdravi pristali v kisu kot vsi ki jih najdem.

Lp
Martin

mato2

Pozdrav Martin mi s,o pa danes bli na pohorju tam ko sva sa srecala in nabrali 8 kg ampak je res traba dosti prehodit lp mato