Gozdne, travniške idr. nejasnosti (kar niso glive...a ne vemo kaj bi naj bilo)

Začel/a Lemedis, 09 April 2012, 21:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lemedis

Odpiram novo temo za vprašanja, ki so namenjena čemurkoli razen gliv! na kar naletite v gozdu, travniku, okolici kjer gobarite in bi radi, da skupaj determiniramo kaj ste našli.

Za začetek jaz prilagam sliko meni neznane tvorbe, ki je delo neke žuželke. Našel sem 9.4.2012 pod rdečo vrbo (salix purpurea).





lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

matjazz

možno da je wockia asperipunctella




Ogromno se jih najde ob Dravi (Duplek, Loka)
Sam sem mislil da gre za semenski strok kakšne rastline.

jernej

Ta uspešna determinacija je še mene vzpodbudila, da pošjem eno fotografijo. Izgleda, da je to šiška neke žuželke. Domnevno na mandljevolistni vrbi, vedno na koncu enoletnih poganjkov. Najdeno v Šturmovcih neposredno ob Dravi.


matjazz



CitatThere are several common growths which are found on willows in Ohio. The willow beaked-gall affects the twig tips and buds by causing a slight swelling tipped with a sharp point. The willow cone gall produces a large, pine cone-shaped, gall on the terminal of branches.

Subject: pineapple gall midges
Genus: Rabdophaga
Family: Cecidomyiidae
Order: Diptera
Class: Hexapoda (including Insecta)



Lemedis

Tole  bo pa zdaj gotovo držalo ja. matjazz hvala za pomoč!
lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

kragulj

Kakšne gosenice so na teh koprivah?
lp,

Lemedis

Kragulj : Združevanje črnih gosenic na koprivah je zelo značilno za življenjski krog dveh metuljev. Dnevnega pavlinčka (Inachis io) . Je naš najpogostejši metulj in spada v družino pisančkov (Nymphalidae), je selivec. Gosenice so dolge 5 cm.
http://www2.arnes.si/~oskksavokl3/dnevni_pavlincek.htm
http://www.inachis.peter-makrofoto.com/Inachis%20io.html
Druga vrsta metulja je mali koprivar (aglais urticae), ki tudi spada med pisančke in je prav tako selivec. Za razliko od prvega imajo pa tukaj gosenice na hrbtu značilne rumene črte, kar na tvoji sliki ni opazno tako, da gre verjetno za dnevnega pavlinčka. Sicer so tudi gosenice malega koprivarja cm krajše, torej 4cm.
http://www.google.si/imgres?q=aglais+urticae+larvae&hl=sl&biw=1920&bih=950&tbm=isch&tbnid=4509vH5qnUU8DM:&imgrefurl=http://www.habitas.org.uk/moths/larva.asp%3Fitem%3D5556&docid=Lox54n0PUF97PM&imgurl=http://www.habitas.org.uk/moths/images/larvae/5556l.jpg&w=600&h=450&ei=0duKT4eiJZH2sgba74DvCw&zoom=1&iact=hc&vpx=931&vpy=302&dur=920&hovh=194&hovw=259&tx=129&ty=135&sig=110922572330525513886&page=1&tbnh=139&tbnw=189&start=0&ndsp=46&ved=1t:429,r:13,s:0,i:87

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

kragulj

Lemedis, kaj misliš pa je to? Mladi poganjek ene rastline, ki prerašča loke (velike do 2m, votle...)
lp,

Lemedis

Kragulj :
CitatMladi poganjek ene rastline, ki prerašča loke (velike do 2m, votle...)
Glede na to, kar si napisal predvidevam, da sam veš za katero rastlino gre. Pa vendarle : na sliki je mlado cvetno steblo navadnega repuha (Petasites hybridus), ki ima kasneje res tudi več kot pol metra velike liste in je značilen za loke in druga močvirnata mesta. Od belega repuha se lepo loči po rdečih cvetnih steblih in rdečih luskolistih na steblu. Pri nas raste še tretja vrsta repuha P. paradoxus (snežnobeli repuh), ki ga najdeš v vlažnih gozdnih kotanjah na grušču in meliščih.
http://www.cherrygal.com/images/Butterbur1.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Petasites_hybridus_%28many%29.JPG
lp, Luka

Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

matjazz


Lemedis

Če je bilo mišljeno to potem je bil na sliki japonski dresnik (fallopia japonica), invazivna vrsta. Ali sahalinski dresnik (fallopia sachalinensis), ki je višji oz. njun križanec.
http://www.tujerodne-vrste.info/informativni-listi/INF1-japonski-dresnik.pdf

Verjetno sem prehitro Kraguljevo sliko pogledal in je bilo podobno temu : http://www.henriettesherbal.com/files/images/photos/p/pe/d05_4701_petasites-hybridus.jpg  kar sicer tudi raste na podobnih rastiščih.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!


matjazz

Naj me nekdo pomiri in reče, da to ni lobanja humanoidnega bitja :)