Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Banditbanger

#1
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2022
27 November 2022, 20:42
Citat od: slavko dne 27 November 2022, 19:26
Na posnetkih je pisana ploskocevka.

Lep pozdrav,
Slavko

Najlepša hvala, sem bil sicer precej prepričan da je prava, ampak potrditev strokovnjaka mi veliko pomeni, sploh ker jo nameravam uporabiti zaradi njenih zdravilnih lastnosti. V prihodnje jo bom poizkusil tudi gojiti, zaenkrat pa naj bo ka "divja".

Lep pozdrav,

Boštjan
#2
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2022
27 November 2022, 16:00
Pozdravljeni!

Nabral sem nekaj gob za katere mislim, da so pisane ploskocevke (trametes versicolor). Ker s temi gobami še nimam prav veliko izkušenj, prosim za determinacijo.

Vnaprej najlepša hvala in lep pozdrav,

Boštjan
#3
Pozdravljeni!

Že kar nekaj časa se ljubiteljsko ukvarjam z gojenjem gob in "nabral" sem si že kar lepo zalogo različnih vrst, ki jih gojim.

Že na začetku svoje poti sem prišel do ugotovitve, da pri nas ni prav dosti ponudbe, zato sem večinoma naročal v tujini, kar pa zna biti drago in zamudno. Zdaj imam ustaljene dobavitelje, naročam večje količine in posledično dobim ugodne cene.

V kolikor koga zanima ta lep hobi, lahko pri meni dobi veliko vrst micelija (v tekoči kulturi, na agarju, na zrnju), vrečke (Unicorn XLS A in T - tudi po par komadov za začetnike), pa kakšen nasvet, tudi glede opreme, če je potreben...

Več informacij na ZS ali 041 589 902.
#4
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2020
17 September 2020, 06:47
Citat od: slavko dne 17 September 2020, 06:11
Banditbanger #220, mislim, da so na vašem kompostu zrasle bele ščitovke.

Lep pozdrav,
Slavko

Najlepša hvala!

#5
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2020
16 September 2020, 11:23
Citat od: Banditbanger dne 15 September 2020, 10:39
Pozdravljeni!

Mene pa zanima, katera goba je na sliki - zrasle so na kompostu, v katerem
je precej žagovine...

Res nihče ne ve?
#6
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2020
15 September 2020, 10:39
Pozdravljeni!

Mene pa zanima, katera goba je na sliki - zrasle so na kompostu, v katerem
je precej žagovine...
#7
Super!

Najlepša hvala za pomoč, bom poizkusil in če preživim, se še enkrat javim  ;D.

Sicer mi je šlo predvsem za to, da dobim vzorec in jo poskusim vzgojiti. Zasledil sem nekaj člankov na to temo in tudi na enem forumu je eden od gojiteljev objavil postopek vzgoje na substratu. Upam, da ne bo bistveno težje od gojenja ostalih saprofitnih gob. Bila bi zanimiva popestritev.

Lep pozdrav!
#8
Pozdravljeni!

Prosim za pomoč pri determinanju gobe na slikah - mislim, da gre za žveplenega lepoluknjičarja, me je pa malo zmotilo, ker sem ga našel na smreki. Nekje sem prebral, da v Ameriki na iglavcih raste sorodna vrsta, ki pa ni užitna. Oziroma, da vsebuje snovi, ki jih dobi iz smreke in povzročajo slabost. Je to gobo po vaše varno poskusiti (kuhano/pečeno seveda)?

Vnaprej najlepša hvala!

Boštjan
#9
Gojenje gob / Odg: Sterilizacija substrata
30 Julij 2018, 13:56
Sem pregledoval malo zakonodajo in kolikor vidim je treba registrirati obrat za pridelavo živil, kakšne pa so (če so) druge zahteve, pa nisem zasledil. Predvsem me zanima, ali je treba izpolnjevati kakšne zahteve glede prostorov, postopkov itd. Za bio certifikat sem prebral, da je kar drag, ker je treba plačevati inšpektorje itd.
#10
Gojenje gob / Odg: Sterilizacija substrata
26 Julij 2018, 13:29
Hvala!

Točno take sem gledal, očitno bo treba naročiti iz ZDA... konec koncev niti ni taka investicija, sploh ker je uporaben tudi za vlaganje.

Kaj pa glede papirologije, če bi hotel kakšno kilco prodati (razen davkarije, to je logično)?
#11
Gojenje gob / Sterilizacija substrata
25 Julij 2018, 18:14
Pozdravljeni!

Lotil sem se gojenja gob in uspešno pridelal bukove ostrigarje na substratu iz mešanice slame, kavne usedline in lupin arašidov. Zdaj bi rad prešel na šitake, vendar se mi pojavlja problem glede sterilizacije substrata - očitno ni dovolj samo prekuhati kot pri ostrigarjih, ampak je najbolje sterilizirati v namenskih vrečkah v namenskem ekonom loncu. Vrečk načeloma ni težko dobiti, glede ekonoma pa je bolj zapleteno. Čez lužo je ponudba pestra, pri nas oz. v Evropi pa takih ekonom loncev oz. "cannerjev" nisem zasledil. Kaj uporabljate za ta namen?

Pa še eno vprašanje za tiste, ki se s tem ukvarjate bolj profesionalno: v kolikor bi hotel pridelavo razširiti in gobe tudi (predvsem lokalno) prodajati, ali so kakšni posebni zakonski pogoji (razen dopolnilne dejavnosti oz. s.p. ali d.o.o. ter registracije obrata?

Vnaprej hvala za vse informacije!
#12
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
13 Junij 2018, 11:30
Se popolnoma strinjam glede Facebooka...kar je za forum naj bo po pravilih, Facebook pa naj bo ločen.
#13
Hvala za nasvet. Posušil sem jih brez olupka in zmlel v prah, zadeva je čisto v redu, sicer manj arome kot pri gobanih, ampak ni slabo.
#14
Pozdravljeni!

Zanima me, ali ima kdo s tem kaj izkušenj in ali je treba odstraniti "olupek" oz. ali je vseeno če jih posušim in zmeljem kar z njim?
#15
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
27 September 2017, 09:14
Pozdravljeni!

Prosim za determinacijo gobana na slikah - najden v bližini smreke, ob dotiku potemni.

Hvala in lep pozdrav.