Gobarjenje 2023

Začel/a klavir, 23 Januar 2023, 19:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

Gledam kaj nabirajo v Nemčiji gobe jurčki dedeki črne trobente marele etc. zadnje dni - mi pa tu Sahara - stan ...
Je pa zanimivo tole, pravi da jo imenujejo Lažni Turek - AUREOBOLETUS PROJECTELLUS- je to že kdo zasledil v naših gošah ?
Mogoče gospod Slavko kaj veste o tej zadevi ?
Invazivna goba, podobna jurčku, baje iz Kanade.
Evo link - od 2.40 dalje kaže kako masovno so se pred par dnevi pojavile bolj na vzhodu Nemčije  :
https://www.youtube.com/watch?v=Cjto080C4eA&t=66s

TopCat

Pozdravljeni!

"Moj" osrednjegorenjski gozd me pa je presenetil z bogato rastjo turkov/dedov.  :o V eni urci je bila košara dodobra napolnjena. Najde se tudi kakšen goban, lisičke so res umirile svojo rast, iz zemlje pa počasi kukajo že tudi druge gobe. Res presenetljivo glede na suho vreme. Je pa v gozdu res prijetno.

Vso srečo!

klavir

Saj so jesenski gobani tudi na vrhu Pohorja, v mahovnatih predelih, je pa res, da le tu pa tam kakšen. Obglodani a nečrvivi v klobuku. Kakšnih deset sem jih našel zadnjič pa lisičke, drugih gob pa skoraj ne, razen neužitnih močvirskih koprenk...

enastajerka

Ojla, po dolgem casu se malo oglasam. Zadnje case je bolj malo casa za gobarjenje, tako da nimam kaj dosti porocat. Pred par tedni sem bila nazadnje in je bilo vse suho. Sem pa nasla precej kozjenogih, nekaj lisick, gobanov skoraj nic...govorim za Pohorje na okoli 1200m. Vsaj na mojih placih..vidim,da nekateri se vseeno najdete tudi gori. Mogoce se v naslednjih dneh kaj odpravim se v okolico Mb. Na enem placu je v tem casu ze polno kostanjev..letos glede na slabo poletje (v zacetku) sicer vse zamuja..
Lepo sezono se naprej,
Lp

Ta Pravi Gobar

Po 10 tednih suše z malo nevihto popoldne nekje 1. 9. se končno končuje ta supervročina. Končno ni več 30 in več. Končno mi ne žge sonce v glavo skozi okno. Končno bo počasi menda kaj. Našel sem 5 dni nazaj enega lepega borovega glivca. Pokril in maskiral da bo v miru zrasel saj je bil 2 m od frekventne poti. Drugo čist nič ni bilo - Dravsko polje. Na Bachern pa od začetka avgusta nisem šel.

klavir

V soboto našel ogromnega glivca, prevrženega na glavo, pod Arehom. Zgleda, da tudi te gobe že vsi gobarji več ne poznajo. Resda je bil jelkin glivec, ne borov, ker so na višini 700-900m jelkini pogostejši, toda vseeno se takoj vidi, da je glivec, taka bujna cvetača. Na srečo je še bil za vzet za en dober golaž... :laugh:

Gregor_Z

Se po dolgem času ponovno malo oglašam- vidim po manjku komentarjev, da se kar večina ubada z enakimi težavami... Gob enostavno ni (pa ne samo jurčkov...). Za ta teden sem upal, da bodo končno odgnale- se mi zdi luna prava, temperatura, prejđnji teden je namočilo... Vsak dan grem en krog na hitro malo na 'probing', pa enostavno ni ničesar, nič, nada... Nič, bo treba vztrjno hodit za gobami in upat, da 'narajmamo' taprav trenutek. Pozitivo pošiljam vsem in želim dobro bero, pa lepe sprehode v naravi.

rene

Sicer nevem kje nabirate in bolj pomembno na kateri nadmorski višini, ampak prejšnji teden se je lepo nabralo. Gobanov namreč. Kljub totalni suši so lepo bankali ven. Več kot očitno so pa rast pričeli dva tedna nazaj, ogromno je bilo starejših. Nekaj slik:





Ta teden si še nisem uspel vzet časa za sprehod, ampak do nedelje se bo že našel.
Lp :)



everton

Končno.Današnji jurčki.Čas je za akcijo.
Lp

Ta Pravi Gobar

Everton, krasno.  Končno lepe gobe. Se vidi da je lepše deževalo pri vas v Posočju kot tu okoli Pohorja. Hkrati me tudi veseli kako so ljudje proti vetrnim elektrarnam na Pohorju - ravno danes v vseh poročilih na TV.
Vprašanje :  v kaki državi živimo da se o čem tako bedastem kot so propelerji na / v pohorskih gozdovih sploh razmišlja ?  Kako gre lahko kaj tako norega sploh v projektiranje ?  Kdo je ta mlada gospa Jana Habjan ki NAM VSEM sili te propelerje na Pohorje oz. v kake koli gozdove ?

Leonardo

Kako vam uspe pri nabiranju gob gledati v luft za propelerji? Glejte okolico poslušajte in pazite ,da vas kdo ne povozi . Srečal sem motoriste ,ki so dodobra preorali zemljišče pri znanem X tako ,da tam še 100 let ne bo gob . Lp.
Le hod po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

everton

Evo,še nekaj današnjih,da se vam bodo cedile sline...
Lp

Triglav

Jutranji sprehod

Ta Pravi Gobar

Naša štajerska :  sam nisem bil dva meseca na Pohorju, razni kolegi pa vsak drug dan javljajo :  Par komadov, vse črvivo ... dve zelo stari in nič drugega ... 10 komadov, vse v gozdu na pol prerezal. Prišel domov, hotel gobe pripraviti - vse črvivo v teh polovicah ... haloze nič od nič ... sam po Dravskem polju v gozdovih kolesarim skoraj vsak dan - nič razen enega borovega glivca ki je bil premlad, pol pa mi ga je nekdo pobral ... Še dobro da sem hodil letos na Pohorje konec maja do konec julija - sem bil celih 25 krat nekje tik pred Arehom. Zanimivo da že takrat blizu za Arehom in Ruško kočo ni bilo nič.  Drugače tu prej par km pa se je zmeraj najdlo kaj lepega, zdravega, nič od polža ... Razen poletnih gobanov, ti so bili že takrat sam črv.

grgr

Dolenjska, okolica D.Toplic, južno pobočje hriba nad hišo, teren povsem kraški, suhoooo, bukov gozd >> marele so. Začele ta teden in kaže prav lepo :)