Gobarjenje 2023

Začel/a klavir, 23 Januar 2023, 19:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

rene

Včeraj bil ponovno v izvidnici. Suho, vroče. Mladi gobani dobesedno pregniti od črvov, na pet starih/en mladi. Se je ustavilo vse skupaj.

Od 30-40 komadov, jih je bilo mogoče 10 čisto zdravih. Vsaj 10-14 dni nebo nič, moje mnenje.
Lp :)

Ta Pravi Gobar

#76
Končno ena dobra reportaža o gobarjenju iz Romunije - tukaj lahko takoj na začetku vidite KDO kaj dela v gozdovih - pri 50 sekundi možakar pravi :  "Od zgoraj do spodaj so vse preorali !   Tukaj tartufi nikoli več ne bodo rasli !"
https://www.youtube.com/watch?v=MpjhrMk7TPI

Na poročilih RTL po 12. uri so kazali eno do amena plesnivo kopalnico v najemniškem stanovanju, lastnik noče popraviti, baje je zamakala odtočna cev pralnega stroja.  Najemniki so šli na dopust, zdaj prišli domov, iz zida pa rastejo gobe, užitne, redke, na rdečem seznamu gliv, neverjetno, in sicer ta goba :
https://www.gobe.si/Gobe/VolvariellaBombycina

kobanc

V tej vročini ne hodim v gozd. Nazadnje sem jih nabiral v petek, manjšo količino gobanov in kup marel, ki so bile začuda dokaj kvalitetne.
Da so sedaj črvivi, je normalno.
V prvem delu avgusta pa je bilo povsem drugače. Za poletni čas zelo kvalitetni gobani! In vsi do višine 800m.
Sicer pa tudi prej dva mesca ni bilo slabo. V manjših količinah, vendar rast konstantna.
Na sliki kupček z dne, 2.8.2023.

Leonardo

Pozdravljeni,
ker poznam zadeve na Pohorju se čudim ,tej evforiji proti vetrnicam ker baje uničujejo okolje ? Kdaj ste bili nazadnje na mariborskem delu Pohorja ?
Ta del Pohorja je dobesedno uničen . Zadnja neurja so pokazala  kaj se zgodi ob nekontroliranem posegu v brežino . Kolesarjenje je v 10 letih uničilo Pohorje . Uničenje flore in favne nihče ne omenja na Pohorju !   
Le hod po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

kobanc

Vsekakor bi bile vetrnice večji poseg v Pohorje. Vsaj iznakazile bi ga. Kako bi to vplivalo na rast gob, bi bilo zanimivo vedeti.
Kar se tiče pa bicikel stez, ja, lepo so razrili marsikje. Nekatere steze so sedaj opuščene, vendar teren ni saniran. Sicer se pa nekateri vozijo povsod, tudi svoje "poti" ubirajo.
Sicer pa narava to hitro popravi. V nekaj letih zopet vse zaraste.
Bolj me čudi, da gradijo vmesno postajo vzpenjače. Za koga? Še one proge ne uspejo vzdrževati v teh toplih zimah.


rene

Leonardo, očitno niste bili pravilno obveščeni...Vetrnice bi bile postavljene od Areha naprej proti Trem Kraljem, Rogli in Kopam. V skupni številki okoli 55. Je pa željeni investitor tako ali tako odstopil. Zakaj pa jih prvo ne postavijo na ravninah? Zakaj med gozd(narava in živali)? V tujini je to čist drugače kot pri nas. V Avstriji okolica Dunaja in pred Parizom jih imajo med obdelovalnimi površinami kot tudi v hribih. Da o vplivu na okolje in razgradljivosti materialov ne govorim.

Ta Pravi Gobar

Ravno v poročilih na TV SLO - ... je pa željeni investitor tako ali tako odstopil ... je bil baje samo manever za zavajanje !!!!!   Ali je Pohorje z vso naravo last neke mlajše gospe Habjan ki bi rada postavljala sončne elektrarne v Triglavskem narodnem parku in vse te vetrnice na Pohorju ravno tako ona ali je narava Slovenije last vseh Slovencev in vsi Slovenci o tem odločamo ??
Ali nek lastnik katerega prednik je pred 700 leti dobil od samostana neke parcele na Pohorju odloča kaj bo tam za klumpa od propelerjev stalo in nam vsem in bodočim generacijam v vrtcih uničil vse samo da dobi - pazite, 5000.- eur odškodnine dobi vsak lastnik na mesec za vsak propeler od firme iz tujine ki to dejansko postavlja !!!
Lep prispevek na TV SLO od 19. ure naprej.   Zanimivo, krajani Tinja nasprotujejo ??   Nasprotuje najmanj 95 % Slovencev.  Naj nas vse vprašajo kaj si mislimo o tem propelerjih ne pa samo tistih par stanovalcev okoli.
Vem, ni ravno gobarjenje, pa saj nič ne raste ...  Lep pozdrav

Psilocybe

Kakšno pa je kaj stanje na terenu glede rasti gob? september je

Perice

V mojih koncih na Pohorju samo lisičke par dni nazaj.

rene

Bogo je. Se mi je 14 dni nazaj kar zdelo kaj bo. Lisičke so, tak kot so bile julija. Vse rumeno. Računam na konec meseca(od 20.9 naprej), ko bo hladni zrak iz severa končno prišel v naše kraje. Ta teden bo ponovno napad vročine iz Sahare. Na 1500 m.n.v. do 20-22 stopinj. In bo spet vse suho...

TopCat

Pozdravljeni,

potrjujem kar je zapisal uporabnik rene. V gozdu je res malo gob, le lisičke kot da jih vročina in suša ne bi motila, rastejo kot nore.  ;D Za nas, ki smo njihovi ljubitelji, je trenutna sezona zelo dobra, kljub izostanku drugih gob.  :laugh: Je pa ena stvar, ki jo moram še napisati... Našel sem že tudi prve kozjenoge mesnatovce in črne trobente, a za razliko od lisičk so bile popolnoma napojene z vodo, kar je pripeljalo do tega do so bile v celoti plesnive in so ostale v gozdu.

kobanc

Čeprav je suho, je v gozdu prijetno. Pa še kaj se najde. Višje morda še več, nisem preverjal.
Kar nekaj gljivcev, marel in jurčki za vzorec. Gljivce sem samo slikal, ker mi niso všeč, marele nisem  niti slikal, ker jih imam dovolj za letos.
So pa marele v tem suhem obdobju manjše, vendar kljub temu nič suhe.

Ta Pravi Gobar

Po Dravskem polju s kolesom vsakih par dni skozi gozdove, nikjer niti ene """divje""" ... Suho suho ... Bo kaj zalilo ali spet kot vsaaaaaa prejšnja leta osrednjo in zahodno Slovenijo ?   Znoriš ...

kobanc

Saj se najde. :)
Je pa rana ura zlata ura.
Me prav zanima, kako je višje. Vse je tiho. Po moje jih pobirajo.
Višje ne hodim, ker ne potrebujem več, kot najdem spodaj. Pa bolj mir je spodaj do cca 800m.
Srečam običajno enega ali dva gobarja.

Perice

Višje, med 1000 in 13000 m, še nič gobanov. Nižje, na okoli 900 metrih sem našel dva poletna gobana. Se je pa tudi rast lisičk nekoliko ustavila, v gozdu je precej suho, kljub dežju v četrtek.