Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Ta Pravi Gobar

#31
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
11 Junij 2023, 12:23
Čestitke Vida, jaz sem preveril moje Pohorske place - nula.  Mokro in prazno.

Ravno je bilo na radiu Maribor kak so ljudje proti vetrnim elektrarnam na Pohorju.  Jaz tudi. Kaj si sploh mislijo ?  Ena je na primorskem, njen izkoristek v vsej tej močni burji ki tam piha je  10 %.  Tu pa še toliko manj piha.
Mislim ??  Kaj si sploh mislijo da o tem sploh kaka diskusija ?  Kaj je ?!?   Zelena energija se imenuje zato, ker zanje najprej podrejo zeleno površino - gozdove, in tam postavijo svoje beton - pleh - plastika zadeve.  Nerazgradljivo !  Ko se en vžge, gasilci ne morejo drugo kot samo stojijo spodaj v bližini in čakajo da komplet pogori - to so na nemških televizijah že večkrat kazali.  Kaj če se to zgodi v fajn suši ?  Bo polovica Pohorja zgorela za take bedarije ? Pa razne mega kablovode bi vlekli, pa razne zbiralnike energije - baterijske bi postavljali.  Pa vse ceste do tja bi morali zato zelo  razširiti, na najmanj 4 m širine. Vse v pohorskih gozdovih, ki so naravna dediščina nas vseh.  Vseh malih ki so v vrtcih.  A njim bi radi uničevali naravo ?  Za koga ?  Spet neka super uspešna zgodba kot je bila Magna ?  Vem, ni glih o gobah, ampak kri mi vreje ko poslušam o teh propelerjih.   In pol bi imela občina Slovenska Bistrica zato na leto dva in pol milijona za nadomestilo.  Bomo če res ne gre drugače raje vsak Slovenec dali po 1.- eur pa pustite na miru gozdove.  A res ni neke lokacije ob avtocestah, kjer so tudi električni vodi v bližini ?   Zelena energija mojas r..  !
#32
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
30 Maj 2023, 11:12
Lep pozdrav Vida,
Jaz tudi kake dva tedna preverjam. Na Dravskem polju nič. Na Pohorju sem bil bolj nad 800 m, en Žametasti, ki sem ga dvakrat pustil da še zraste, včeraj sem bil tam pa ga ni več, je čudežno izginil preden bi odrasel. Je pa bilo par avtov parkiranih tam kjer so dobri placi.  Drugje pa čisto nič nisem videl. Imam par kolegov ki preverjajo Haloze, Sveti duh ... nula ... Bo pa menda počasi.
#33
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
06 December 2022, 16:43
Ivan, izjemno. Z veseljem bi šel enkrat zraven.  Tu pri mojem potoku skozi nabiram Zimske panjevke, danes jih je sploh polno. Sem nabral kak kilogram, gre mimo kolegica, sem jo prepričal naj končno proba. Mi ne ostane nič, razen šopa Bukovih ostrigarjev - te sem končno našel na dveh mestih po dveh letih ko jih ni bilo tu. Na enem drevesu rastejo v višini glave mladi sem jih vse pustil za naslednjič. Pol pa najdem ob enem razvejanem drevesu blizu ceste spet cel kilogram Panjevk, pa so šle te z mano. Čist malih mladih je ogromno.  Snešk je bilo samo par na enem mestu, sem jih pustil za seme - pred 14 dnevi. Sem pa danes tudi tu videl Vijoličaste kolesnice.
#34
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
13 November 2022, 18:12
Pri meni pa rastejo že Zimske panjevke, čakam še na Ostrigarje ... Medtem ko npr. na jugu Polske ob Slovaški na robu Karpatov tako nabirajo te dni v nižjih hribih :
https://www.youtube.com/watch?v=ycxyNZU4O1g
Tako pa te dni tam na ravnini - poglejte kako čisti gozd je to, kakšen pa je na Dravskem polju, vsepovsod poln robide, praproti, navadne barvilnice in še bi se našlo :
https://www.youtube.com/watch?v=nxeZZvs8TqE
Na njunih kanalih je kup posnetkov zadnjih dni.
#35
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
06 November 2022, 11:21
Vidak, vsaka čast. Res lepe gobe - zanimivo, poletni gobani novembra ?  Nem ci se zadnji mesec na Youtube tudi samo čudijo, kako rastejo poletni gobani sedaj ?!?  V tej suši ste jih našla ? Meni ni nič jasno zadnje sem septembra pobiral menda ... Pa je kaj mokro v tej goši ? Se pozna mokro od rose po tleh ? Jaz sem bil na placih 1000 m par dni nazaj samo žametasti gobani, pa zelo suho po tleh. Lep pozdrav z Dravskega polja  !!
#36
Nabiranje gob / Odg: Goba
31 Oktober 2022, 11:23
Majek, to so štorovke - Mraznice, ene izmed teh na spisku :
http://www.gobe.si/Mikologija/Armillaria
Pobira se samo mlade - še bolj zaprte če gre - vendar redko kdo več to pobira, ker so kar precej strupene - tudi po 20 min kuhanju kar nekaj strupa ostane. Jaz jih ne pobiram. Letos rastejo povsod ogromne količine.
Drugič daj vprašanja kar v temo Determiniranje.
Lep pozdrav
#37
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
27 Oktober 2022, 18:15
Kvader, hvala za info.  Sem šel danes proti Arehu, na 4 točkah preveril ... na enem mestu en Žametast samo, pa ob asfaltu krasen Turk 20 cm visok mlad še bel od spodaj - Brezov goban, pa en Borov glivec ... na drugih dveh mestih nič - nula, suho ko poper ... Na enem bolj senčnem mestu bukov gozd vse listje po tleh pa sem pobral kakih 20 Žametastih gobanov, prekrasni, 10 - 15 cm visoki mladi, celo en trojček, nedotaknjeni ... Krogle, trdi, perfektni !  Res hvala za informacijo. Tak da doma polna miza gob - 1000 m Pohorje, pa 27.10. - se ne zgodi vsako leto tak pozno. Fajn bi bilo če bi še dobro zalilo. Snežke nobene, Sirovke nobene, ne Cigančkov, lisičk, ne Golobic ... Jesenska gobana sem videl dva prastara. Mir, tišina, svež zrak, menda 25 stopinj ... nikjer nobenega gobarja pa tudi kostanjarja nobenega sploh več.
#38
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2022
25 Oktober 2022, 11:32
Zvezdica, seveda so štorovke - Mraznice. Nemci jim rečejo Hallimasch. Jaz jih že leta ne dotaknem. Če pogledate na njihovo stran 123pilze - poglejte na vrhu kako rotira napis z lobanjo : Strupeno !

https://www.123pilzsuche-2.de/daten/details/GemeinerHallimarsch.htm

Prevod direkt s prevajalnikom :
Vsi jih ne prenašajo dobro in povzročajo hude gripi podobne reakcije, kot so vročina, alergijske reakcije, driska ali težave s prebavili. Kdor razvije kakršnekoli simptome, jih ne sme jesti.
Toksičnost in intoleranca se povečata po zmrzali ali pri starejših osebkih.
Kuhajte vsaj 20  (!) minut in zavrzite vodo od kuhanja, preden jo uporabite za druge namene. Uporaba v lastnih kuharskih poskusih z gosti - prosim, pustite to! Morda je kdo, ki ne prenaša gob!
Stebla se ne uporablja - žilava!
Prav tako niso primerne kot posušene gobe. Morebitne majhne količine gob v prahu kot začimba so sprejemljive.
Če jih brez težav prenašate, lahko nekaj mladih in svežih glav uporabite tudi v svoji mešani jedi (brez prekuhavanja).
Mraznice imajo posebno lastnost: svetijo se v temi, to pomeni, da imajo sposobnost bioluminiscence. Največja evropska medena goba je v Švici na prelazu Ofen. Ima približno 800 metrov premera in pokriva površino 35 hektarjev. Njena starost je ocenjena na okoli 1000 let.
#39
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2022
11 Oktober 2022, 16:57
Neža, seveda so dedeki - so pa razen enega zgoraj levo res precej stari dedci ... Če take poberete je najbolje kar lahko storite, da jih nekje v bližini kakšnih brez odložite na kako vejo, grmovje, ali pa vsaj položite na travo da je trosovnica obrnjena dol.  Ti bodo ali pa so že začeli spuščati trose. Pa bodo čez leta nove generacije dedkov ... Funkcionira zadeva. Za pojest pa so tile tako prestari.
#40
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2022
11 Oktober 2022, 16:55
Bor, to je Pšenična koprenka - užitna, okusna zadeva, sem jih danes sam nabral tudi. Spodaj opis :
https://www.gobe.si/Gobe/CortinariusCaperatus?from=Gobe.RozitesCaperata
#41
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2022
08 Oktober 2022, 18:33
Marrko86, so pa res precej stari dedci ... Če take poberete je najbolje kar lahko storite, da jih nekje v bližini kakšnih brez odložite na kako vejo, grmovje, ali pa vsaj položite na travo da je trosovnica obrnjena dol.  Ti bodo ali pa so že začeli spuščati trose. Pa bodo čez leta nove generacije dedkov ... Funkcionira zadeva. Za pojest pa so tile tako prestari - se lahko zastrupite - temu pravijo Nemci neprava zastrupitev z gobami.  Užitne, vendar se že razkrajajo počasi. Vse gobe ala gobani lahko poskusite na mestu, da pritisnete s prstom v klobuk kak centimeter. Če potem vdolbina ostane, je zadeva prestara za pobrat.
#42
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
04 Oktober 2022, 11:40
Ne vem če ste opazili tudi drugod, ampak med gobarjenjem proti Arehu ob asfaltu levo so marsikje kupi lesa - ampak tokrat ne debel, vej ... ampak KORENIN !  Komplet vse spipajo po novem.  Zakaj, se vprašate ?  Lesna masa je v zemlji enaka zunaj zemlje, torej zdaj lastnik gozda nosi ven duplo od prej.  Zanimivo ?  Vsekakor, parkrat tak, pa bo zemlja pusta, če se vse kar je potrebno za vseh sort organizme v gozdu, tudi gobice, VEN ODNESE  !!!
Par dni nazaj je bila na eni Nemški TV oddaja, v kateri so govorili gozdarji :  En hektar gozda povprečno veže 600 ton CO2 iz ozračja, kar je tudi 600 kubikov lesa v gozdu. Ampak 600 jih je tudi v zemlji, so povedali. Tako imamo 1200 kubikov po hektarju, po novem.
Zanimivo, ti kupi so veliki eni kot bajta, do zadnje najmanjše koreninice so vse lepo popipali. Sveže popipano pred mesecem dni, grem mimo, to smrdi, veste kak to smrdi ?  Blizu ne moreš !  Zdaj so se počasi prezračili kupi.  Po mojem se to nikakor ne bi smeli dovolit. Spet ena nova fora za dodatno uničevanje narave.
#43
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
03 Oktober 2022, 11:17
Me res zanima kaj mislite drugi :   Tale na Youtubu nabira skozi leta in v tem posnetku spodaj pobira od 2. minute naprej neke čist male jurčke - se mi dlake dvigajo ko to gledam.

https://www.youtube.com/watch?v=VGp0qO6IXJU&t=137s

Kak je to mišljeno z njegove strani, ko pol razglablja, da ti ne zrastejo večji, da samo po par dneh usahnejo, da jih je nujno treba pobrat  ?!?
Mislim, če je pohodil mrežico podgobja od jurčka, pol ne zraste, to vemo.  Ampak da bi taki mali normalno ne zrasel, pa se mi zdi bedarija od izjave !   Pa vam ostalim ?  Mislim, glih sem puščal na Dravskem polju marele manjše, pa so  čez kak dan lepo odrasle.  Lisičke male pa skozi vsa leta ponavadi res niso kaj odrasle, so ble mesec dni kot grašek velike enake ko sem hodil mimo.  Ali je tu kaka skrivnost, ki je še ne poznamo ?   Ali to pri jurčkih dejansko lahko velja ?  Mislim da ne.  Ampak človek o tem razglablja in politizira, da ne zrastejo večji, da jih mirne duše lahko vse poberemo.   ???
#44
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
02 Oktober 2022, 18:33
Zanimivo, kako je Dravsko polje prazno Borovih gliv.  Lani ob tem času so pognali in rasli tri tedne lepo. Našel si ga pri vsakem tretjem boru. Pobral dva komada, imel pet kg. Zdaj pa še skozi nič. Tu pa tam s kolesa vidim kakega socialca. Tudi drugo tema, samo neke male sive gobice, teh pa milijarda.  Marele ob robu gozda so tudi precej pobrane. Mokro, a prazno.  Zanimivo, kdo bi si mislil. Je pa ob gozdnih poteh, cestah vedno več smeti - odlagajo jih kar po kubikih. Emparji Jupola pa ostali ŠIT ki so ga odložili zraven. Na enem mestu 100 m v gozd desno ob cesti med Miklavžem in Rogozo je celih 20 črnih vreč polnih smeti - te so tam že kake tri mesece. Nihče ne odpelje. Danes pa blizu srečam dve mladi družini, ki se sprehajata z malimi otroci - vsi lepo prijazno pozdravili - med drevjem, zraven pa ta nesnaga nametana.
#45
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
01 Oktober 2022, 11:38