Gobarjenje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

robert11

pozdravljeni
ja res pri nas v Miklavžu je pokalo ponoči kot noro. cca. 10 minut je padala dobesedno suha toča. avto je ostal cel, vse ostale vrtnine pa so scefrane.
ta pravi gobar, vidim da si iz Miklavža. no, te se pa morava dobit na enem sestanku.
prašnice so zelo dobre gobe. jaz si jih naredim tako, da jih lepo olupim, narežem da pol in jih popražim v ponji s čebulo, ko pa so primerno zapečene pa prelijem z jajčko. mislim da se lahko jurčki skrijejo. no moje mnejne.
lp
Robert

slavko

#721
Ta pravi gobar, na posnetkih so najverjetneje visoke prašnice (Lycoperdon excipuliforme), ki so mlade užitne (dokler je zgornji del trd na otip).

Lep pozdrav,
Slavko

Lemedis

#722
franci #717
Lepa goba, ki ste jo našli spada v rod bradovcev (Hericium sp.). Najbrž gre za medvedji bradovec (H. clathroides), podoben je tudi koralasti bradovec (H. corraloides), ki ima večje trose in nima tako ravnih iglic. Obe vrsti rasteta na lesu listavcev, predvsem hrastov in bukev, H. coralloides tudi na iglavcih (bela jelka, navadna smreka). Gobe iz rodu bradovcev precej redko srečamo v intenzivno gospodarjenih gozdovih, saj potrebujejo za svoj razvoj veliko odmrle organske mase, ki je značilna npr. za pragozdove.
Resasti bradovec (Hericium erinaceum) se uspešno tudi goji in je ena izmed vrst, ki se intenzivno uporablja v zdravilne namene. V naravi gobe iz rodu bradovcev zaradi njihove redkosti (tri vrste bradovcev so v Sloveniji zaščitene) raje samo občudujmo in fotografiramo.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Martin

 ;)
Pozdrav
Danes sva z mojo gobarila na pohorju in gob je a jurčkov za vzorec pa še ti so črvivi nekaj kozjenogih sva vlovila .
Bila sva na pesku nekaj pojest mrzlo ko pe.....in potem na šumiku začudena sneg povsod kjer ni prišlo zraven sonce snežna odeja za dober centimeter.tak da gobe mislim da še bodo a v malem številu.

Ali na takih terenih kot tukaj išče moja hah.

Lp
Martin

Ta Pravi Gobar

#724
Yo, Martin ...  :)

To menda ni bil sneg, ampak toča od neurja, ki je ostala še čez dan.  

Avgusta leta 2005 sem bil na Arehu, okoli  17. ure je prišlo neurje, strele pokale vsakih 10 sekund čisto blizu, žareče rdeče vsakič.

Toča padala drobna pol ure, brez kaplje dežja.

Tako sma jo s kolegom pobrisala še 20 minut je bilo do avta, do avta hitre hoje.  Po tleh je bilo 30 cm toče povsod.  Pa temperatura okoli 0 Stopinj Celzija.

Mogoče še kaj bo, ampak z jurčki sumim, ker so rasli že od  15. Julija skozi, sem jih nabral količine ... Ponavadi ko je sezona mimo, je mimo.

PA PAZITE VSI Z NABIRANJEM KOSTANJA, JE BILO PO POROČILIH OB 19. URI POP TV IN TV-SLO, DA JE KAZEN  43.000.- EUR - BERI TRIINŠTIRIDESET TISOČ EVRO.

Lp,  TPG  ;D

uli

Lep pozdrav
Jaz sem nabiral prašnice 2-4 cm,na masti prepražil česen in rdečo papriko potem pa še gobe in seveda en ćili pa je bila res prava malica

Ta Pravi Gobar

Ne vem, no ...

Jaz sem prašnice včeraj opral, narezal - med rezanjem se je po kuhinji širil čuden vonj - kako bi ga opisal - kot da bi elektriko vohal, no.

Nisem mogel, ne ne ne, so šle na travo ven ...

Jurčki, lisičke, sneške, marele, turki, dedeki imajo vsi nekje enak vonj - bolj nevtralen, to pa je katastrofa.

Danes po Radiu Maribor vreme in temperature :  Rogla zjutraj 3 Stopinje, phe ...

Lp,  TPG


Quentaa Shiva

Lep pozdrav!

Ne morem, da bi bil tiho... Vse kar se dogaja, uničenje vreme, čuden vonj gob, itd. Je že kdo izmed vas šlišal za sistem H.A.R.P.?

rotor

Jaz pa le na lepe stvari pomislim...pa je takoj lepše  ;)






ksenijabb

Ta Pravi Gobar,
mogoče je bila med prašnicami kakšna, ki je sicer užitna, vendar ima neprijeten vonj ( ne vem točno, kako se ji reče, zdi se mi, da je hruškaste oblike)! Bo Slavko bolje vedel!

Lep gobarski pozdrav!

Ta Pravi Gobar

Ksenija...

Ne vem, vse so bile v riži 100 komadov, nekih 30 sem pobral.  Je pa vsaka druga imela luknjico ala 3 mm pa notri hroščka 5 mm dolgega, ki je gledal, kaj je zdaj z njegovim domom, sladkim domom.   ;D

No, ta zdrave - brez podnajemnika sem rezal, pa kaj vem, tak čuden vonj, no ja, mogoče bi jih moral pripraviti, pa potem komentirati  ?

Ti jih tudi ješ ?   A gre tudi panirano  ?

Nisem jih pa olupal, kot je en napisal.  Sem probal, pa gre zelo slabo lupiti.  A jih ti olupaš  ?

Je kaj GLobaj - Jurčkov kje ?   Ali je to za letos The end, my dear good Pal, old Friend ?

Martin, je blo kaj ?  Matty ?  Robert ?  Lojze  ?

Kaj je to H. A. R. P  - nikol slišal ...

Lp vsem,  TPG - ki ga že dva dni nekaj želodec mantra ...  :-\

janko

LP

Gob trenutno ne nabiram, ker ni časa. Nabavil pa sem sušilnik za gobe,zelišča...

Sistem HAARP sem bral teorijo. Slišal sem tudi, da naj bi sistem deloval dokaj uspešno. Če to res deluje, potem raje vidim da tega ni. Obstajala naj bi zahodna verzija na Aljaski in baje tudi na Vzhodu in celo v Srbiji, delajo pododne "raziskave".

Če sem prav razumel je to poskus vpliva na podnebje na določeno območje ?  :police:

Upam da je to le znanstvena fantastika. :)


Bolj mi je všeč "Svet tak kot je bil" in da takšnega tudi ohranimo.

Da bomo več užitka našli v naravi, nabiranju darov, ki nam jih daje... 


Lep večer vsem Janko



marjeta

Pozdravljeni gobarji

Prebiram forum in vidim, da se nobeden nič kaj ne "hvali". Malo se že sprašujete, če je že konec. Jaz upam, da ni. Midva imava kar nekaj terenov, ki imajo letos še velik dolg. Domača Resevna še letos ni dala kaj veliko, sploh pa ne "poštenih" jurčkov. Ja, vikend se bliža in lepo vreme je tudi obljubljeno. Imam občutek, da bo še veselo...

Pa lep večer

Marjeta


Lojze07

Rotor, krasne fotke! Le prilimaj še kdaj kakšne...

TPG, jurčki so se zaenkrat vsaj na Pohorju bolj ali manj ustavili. Danes sem videl samo enega, starega, precej objedenega, je ostal tam, kjer je zrasel...
Se pa še vedno najde kaj drugega: predvsem lijastih lisičk in žoltih trobent, pa mrtvaških trobent je še kar nekaj uporabnih.
Je pa v gozdovih malo morje gob, ki pa zadnje dni intenzivno gnijejo in se sušijo. Zgleda, kot da je nekatere že "osmolil" mraz...

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

urli

Marjeta lepo da si pohvalila Resevno, je tudi moj najljubši teren, si bila kaj gori v teh dneh?