Vlaganje gobanov

Začel/a irena, 16 September 2007, 18:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

irena

Zdravo.
Ali je možno, da se klobuk borovega gobana pri prekuhavanju v slani vodi obarva zelenkasto?
Je to morda značilno za katero strupeno gobo?

Sicer sem skoraj prepričana, da so bile gobe vse prave: najdene v mešanem gozdu pod listnatim drevesom; debel rjavkast malce mrežast bet, žametno temno rjav klobuk kot da bi bil povoskan.
Ob čiščenju in rezanju ni nič pomodrel, zelo čvrst.

Sem v dilemi, ali naj kozarec vržem proč. Hvala za odgovor.

Irena

barzen

Po mojih izkušnjah se pri borovem gobanu kožica klobuka vedno močno prebarva (po spominu na rožasto vijolično, mogoče celo malo na zeleno). Prebarvanje kuhanih gob je sorazmerno pogost pojav.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

slavko

Spoštovana Irena,

nekatere gobe se pri vlaganju razbarvajo. Denimo Borov goban (Boletus pinophilus) ali Črni goban (Boletus aereus). Vložena ali v juhi imata klobuk zelenkaste barve.

Vendar to velja za omenjene gobane. Ne moremo pa vedeti ali imate v kozarcu res gobane. Zato je smiselno gobe določiti pred vlaganjem, sicer je lahko ves trud zaman.

V našem društvu se dobivamo ob ponedeljkih, ob 18.00 uri, na mikroskopiranju in tam seveda tudi določimo prinešene gobe. Na ta način se zmanjša možnost napak.

Verjetno veste, da je lahko napaka pri gobah tudi usodna. Ne bi vas želel prestrašiti, toda če niste popolnoma sigurni o nabranih gobah, jih raje ne uživajte. Za bodoče vam svetujem, da gobe ki jih ne poznate slikate ali pošljete posušene na naslov našega društva in jih bomo določili.

Lep pozdrav,
Slavko

openc

Lepo pozdravleni!
Na Krasu je v tem letnem času polno ovčarskih lupljivk.
So te gobe primerne za vlaganje?
LP openc

papa

Da ne odpiram nove teme si bom sposodil kar tole. Pri vlaganju jurčkov sem v vsak kozarec na koncu nalil žlico olivnega olja. Zdaj me pa zanima, če je lahko to kaj narobe
zaradi tega saj bi lahko morebiti olje postalo žarko in bi se vse skupaj pokvarilo. Kozarce sem nato pasteriliziral in so dobro zaprti.

hvala lp papa