Maslenke - uporaba

Začel/a Marjeta M, 06 Oktober 2012, 11:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

Marjeta M

Pozdravljeni!

Zanima me, na kakšen način je najbolje shraniti (in uporabiti) maslenke. Pri nas jih je veliko, vendar jih nikoli nismo nabirali. Sedaj pa sem se premislila in bi jih rada nekako uporabila. Prosim za nasvet. Hvala.

Marjeta

Nagi Bator

#1
Ce ste ziher da so maslenke (skoraj zmeraj bo v neposredni blizini rastisca rasel bor), jih lahko uporabite kot bilo kaksno gobo, ceprav so klasificirane kot pogojno uzitne. Jim pa pred uporabo slecite kozo s klobuka. Sam sem jih celo pohal in so bile dobre. Vlagal v kis in podobno jih nisem, vendar ne vidim problema, ce jih prej le toplotno obdelate. Sporocite kaksne so izpadle, ce se lotite slednjega.

sabincica

Zdravo,

Maslenke tudi jaz pobiram in so mi odločne gobe. Spominjajo na jurček. Jaz jih pripravim na praženi čebuli z jajčkami. Lahko se jih da tudi v skrinjo. Jaz dam kar surove (za tiste, katere sem 100%- se razlikujejo v barvi od vrste rastišča), samo narezane na trakce in jih zamrznem. Kasneje jih porabim v omaki zraven zrezkov ali pa jih primešam drugim gobam in naredim gobovo juho ali pa v smetanovi omaki s širokimi rezanci.

Če pri teh gobah nisi prepričan, da so prave, jaz to preverim sledeče- ko so gobe okuhane (cca.5 min), jih poberem in vode in v vrelo vodo vržem strok česna in stim kuhat 5 min. Če se česen obarva (posivi), vem da ni neki ok. Se mi pa še to ni zgodilo. Lupim jih pa ne- razen tiste, ki so že malo bolj stare.

Vem da je za lani že pozno- bo pa za letos ;).

LP,

Sabinčica
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

slavko

Na vaše pravilo s česnom se ne bi popolnoma zanašal. Bolj prav bo, če preverite barvo cevaste trosovnnice. Med tistimi vrstami, ki imajo cevasto trosovnico bele, rumene ali zelene barve, so užitni vsi, razen tistih, ki grenijo.

Lep pozdrav,
Slavko

vladko

Lani sem jih nekaj posušil, rezultat je bil zelo posrečen.
V juhi, z drugimi gobami, izstopajo po zelo simpatični rumenkasti barvi ter zanimivi teksturi.

lp
Vlado