Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lukap8

Hvala Janez super slike so!
Luka Prezelj

slavko

Jok , seveda je možno da borov glivec požene tudi ob drugem drevesu. Goba po načinu rasti spada med saprofit (gniloživka) oz. parazit (zajedalec), ki zajeda še živa drevesa in takšne vrste ne potrebujejo partnerja za rast.

Po slikah sodeč ste našli borovega glivca (Sparassis crispa), ki je užitna in zelo okusna goba. Tudi, če jo pripravite kot samostojno jed. Le očistiti jo je težko, saj je v njej veliko zemlje, bodic in podobnega.

Lep pozdrav,
Slavko

gorenc

Borov glivec je fantastična goba jaz jih vlagam v kis cvrem po dunajsko itd...
Vrnil sem se iz Pohorja bil sem na 520nm -600 n m. Kordek-Markovo smer Glažuta .Našel nisem niti ene gobe ampak popolnoma nič,Tudi  v domačem gozdu ni bilo nič upajmo da bo čez kakšen dan
"možno da je suša uničila podgobje"???

lep gobarski pozdrav

Lukap8

Gorenc ne klič hudiča Sad(( to bi bila polomija :/
Zanima me če se je katerega let aže to zgodilo? če gko slučajno to pomeni? in če nam lahko razloži prosim kaj se lahko zgodi ali to pomeni da ne bi letos imeli nobene gobe oz. zelo zelo slabo sezono?

Upamo na najbolje !! Naj povem da druga dekada septembra obeta bolj deževna..
Luka Prezelj

gorenc

ha ne kličem hudiča, imam nekaj naročil za  vložene gobe tako da upam da bomo imeli kaj za vložiti ,res je da vlagam vse mogoče tudi mešane gobe ampak vseeno zrasti morajo...........

Lukap8

mhm :)

No upam da Slavko kaj pove glede tega ali pa kdo,ki bo vedel kaj bi se u tem primeru utegnilo zgoditi ? Jaz sem vseeno optimist da bomo tam oktobra letos največ nabrali ... kaj mislite vi?

lp. Luka.P
Luka Prezelj

Lemedis

Rast gob se med kraji zares izjemno razlikuje. Domača okolica Ptuja in Slovenskih Goric povsem suha, v gozdu je razen trdokožnic najdba kake gobe bolj izjema. Po kratkem izletu na Koroško ta vikend pa čisto druga slika. Ob današnjem vstopu v gozd mi je takoj ''zaigralo srce''. Že zunaj bujno zelena trava, gozd namočen, precej lisičk sicer pa gozd bogat z različnimi gobjimi vrstami. Dežja je bilo tukaj precej, tako da konec tega tedna bo idealno za iti v gozd.
Gobaril sem v bližini Raven na Koroškem.
September in oktober bosta, če bo vse po planu pričarala še veliko gobarskih užitkov. Tako, da tisti ki ste bili že prestrašeni, da gre vse h koncu...zdaj se začenja veselje :)
lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Lukap8

Rabimo še več optimistov takih kot si ti :)

Sicer pa tudi jaz pravim,ki se poleg tega ukvarjam tudi z vremenom lahko povem da prvi izlgedi /sezonske napovedi kažejo zelo lepo in to kar 3 modeli kažejo na nadpovrpečno mokre mesece tako november oktober in september in temperature nekoliko v povprečju :) če bi se tole uresničilo bi bilo naravnost fantastično za gobe :D

Lp.Luka
Luka Prezelj

Katarin

Na Goričkem je bilo očitno nekoliko manj dežja kot na Pohorju. Nič še ne raste, med Klopnim vrhom in Šumikom pa je bilo danes vsaj za pest lisičk in kar nekaj golobic.

bratfran

Pozdravljeni mene zanima kakšna je kaj situacija na pohorju ,če je dovolj namočlo

PrviProgram

Danes bil na Pohorju, visina 1100 d0 1300. Videl eno lepo mlado musnici, nekaj jezkov in dve golobici. Drugace pa nic, tudi ostalih neuzitnih gob se ni.

gorenc

Pohorje

nad Obrambnim domom oziroma nad Markovim je suša poleg tega je polno na sveže podrtih dreves tako da se v  ta del gozda splača ali ne splača samo malo preleteti mogoče se  najde kakšna pozabljena gobica ker je dosti bora kakšen pozabljen borov glivec

Malo nižje nad Limbuško grabo  sicer situacija nič kaj rožnata suša in ker je zelo strmi gozd suša toliko večja saj se je voda po večini odtekla iz suhega strmega pobočja no našel sem en borov glivec  danes  a ker nisem našel skozi celi gozd nič drugega sem pustil tudi tistega rasti naprej  ali pa za kakšno lačno srnico saj je bil zelo mali tam okoli 10 dkg in ko ga očistiš potem veste koliko vam ga ostane.....

stanje po tem dežju bi rekel da še ni  takšno kot smo  pričakovali
lep gobarski pozdrav

BORISAN12

Ja  res-- Pohorje  trenutno  prazno--ne  duha  ne  sluha  o  gobah.

murrober

ja tudi haloze niso kaj drugačne. me pa je včeraj presentilo kako je sploh v gozdu. kot bi bili novembra. listje odpada iz bukev kot da je pozna jesen. nekatera drevesa se resnično sušijo in odmetavajo listje. tako da je suša res naredila svoje. trenutna napoved kaže bolj malo padavin, tako da večje rasti gob mislim da ne rabimo pričakovat. škoda.
lp
robert m.

Lukap8

Jaz pa vseeno pravim da imajo gobe časa še dovolj in bodo pognale po 20. septembru :)

lp.Luka
Luka Prezelj