Gobarjenje 2023

Začel/a klavir, 23 Januar 2023, 19:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

kobanc

Tudi na Pohorju jih je bilo ta teden veliko. :)
Podobno kot v lanskem juniju. Tudi jesenski in borovi gobani so že.
Nekaj sem objavil tu:https://www.hribi.net/trenutne_razmere/slo/gobe/10001/1207

Ta Pravi Gobar

Ravno mi javlja en kolega iz Raven - v gozdu same stare lisičke velike določeni deli vse rumeno ampak vse velike razcvetene razpadle.  Jurčkov polno mladih, ampak vse črvivo do amena.  Celo košaro prinesel domov - 3 jurčki za uporabit. Enake informacije imam že dva tedna od drugod.  Mladi, a črvivi.

kobanc

Poletni gobani so nekateri res črvivi. Čeprav so bili v zadnjem, bolj mokrem tednu, kar kvalitetni in v bujni rasti. 
Redki jesenski pa so, tako kot vedno, zelo kvalitetni.
Kupček (najmanjši) je zadnji od štirih v slabem tednu. Boljše uvodne sezone si res ne bi mogli želeti. V mojem koncu se je sedaj rast upočasnila.
Marsikje po Sloveniji pa so tako že začeli z bogatim, jesenskim gobarjenjem.

rene

Sicer nevem kje vi nabirate, ampak zadnja dva tedna so lepi jesenski jureti pokukali na plano. Spodaj več sploh ne hodim, ker je res preveč prehojeno plus poletni gobani niso neke kvalitete. Prva slika od sobote, druga od včeraj obakrat isti "plac".


Se pozna če greš v gozd popoldan po tretji uri, ali pa zgodaj dopoldan... Me pa preseneča voda, kako hitro je stekla iz hriba od sobote do včeraj. Suho je kot poper zgoraj. Od vseh gob če so bili štirje malo črvivi je bilo dosti.
Lp :)

Kraševka00

Rene.. ce vas prau razumem rasejo jesenski gobani bolj visoko? Na mojih placih na krasu jih se ni :) v blizji in malo manj blizji okolici krasa jih zaenkrat tudi nisem našla

Lp :)

rene

Tako je, če imate čas zavit na Štajersko od 1100 naprej. Ob cesti(gozdni) več ali manj pobrano, je treba it malo bolj v gozd. Rade volje pokažem svoje "place", če kdo želi zraven komot lahko pride. Ena od sobote in ena od včeraj:


Vidim da je kar tiho tukaj gor, v gozdu pa ogromno ljudi.
Lp :)


kobanc

Ni potrebno tako visoko, razen, če ne želite samo smrekove oz. jesenske gobane.
Danes zjutraj lepa bera do 700m n.v.

TopCat

Pozdravljeni še z moje strani!

Sam sem se v 'moj' osrednjegorenjski gozd tudi odpravil med vikendom. Tam kjer mi kakšen plaz ali deroča voda nista odnesla rastišč je bil pogled na gozd zelo jesenski.  :D Veliko vrst gob je pognalo... Če ne bi bilo tako soparno in zeleno, bi rekel da smo nekje konec septembra ali začetek oktobra. Kaj hitro je bila košara polna in sem lahko šel domov.  :) Kvaliteta pa je bila zelo različna - od popolnoma črvivih do čisto zdravih!

Sem pa se z otrokom (v nedeljo) odpravil tudi bolj na sprehod kot gobarjenje v mariborski Stražun. Našla sva kar nekaj golobic, največje veselje pa je bil orjak na zadnji fotografiji!  ;D :o

Pa vso srečo tistim, ki še greste stikat za gobami!

Ta Pravi Gobar

V Nemčiji je te dni jurčkov kot res redko kdaj.  Evo kaj je kolega našel  v sredo - zanimivo, črni gobani  Boletus Aereus so v Nemčiji strogo zaščiteni, baje ni pobral nič.  Se pa v videu skozi pritožuje, zakaj so sploh zaščiteni, saj jih je  vedno več in zaradi njihovega širjenja več druge gobe ne rastejo tako, na njegovih placih je že skoraj izrinil poletne gobane, raste vsepovsod, v skupinah po 10 - 20 komadov - noro   :
https://www.youtube.com/watch?v=lhXZ8sGKk5Q

rene

Gob je tudi v naših gozdovih letos nenormalno. Zjutraj šel na hitro pogledat in je bila košara v dveh urah polna. Do zdaj letos boljša sezona kot lani. Lanskega septembra pa po mojem mnenju ne moremo premagat.


Za seme je potrebno tudi nekaj pustit.
Lp :)


Ta Pravi Gobar

Me zanima če kateri od vas hodi v gozd tam kjer je stari plavi traktor takoj pod asfalt cesto parkiran ob neki kakih 40 let stari črnogradnji s pipo za vodo ?  In kakšnega mnenja ste glede tega kaj je ta lastnik naredil z gozdom pri vseh možnostih parkiranja do tja - od spodaj gor ?   Ali ste tam uspeli kaj najt ?  Jaz sem glih bil tam.  Maja je podiral bukve na veliko - ko ptički gnezdijo.  Jaz vem da je to prepovedano.  Vse preorano.  Ravno lani odkrit plac ki je lani bil ekstra poln poletnih gobanov, letos vsakič po samo en - še ti so bili vsi črvivi. Glede na to da zadnjih 10 dni tam marsikje avto pride, in gre in že je drugi tam parkiran tam bi moral bit kateri tu ki se tam parkira ?  Našel sem kar nekaj gobanov, levji delež borovih mladih gobanov, borove glivce, lisičke, žametaste, cigančke,  bisernice pa še je kaj - ampak ne tam okoli traktorja. Tam je gozd preorana njiva sam prah suho kot poper in nove poti ki nikoli niso bile in vse v hlodih.

klavir

Mislim, da bo sedaj nekaj pavze zaradi vročega vremena v nižinah in južnega vetra, ki je zaustavil rast v višjih legah. Meni je prav, več kot dovolj imam. V jeseni pa gremo naprej:)

Ta Pravi Gobar

Kaj pravite na tole - Srbija predvčerajšnjim ?  Mislim zanimivo mi je koliko je lepih mladih gobanov - polno črnih, a vseeno pa pobere še vse stare klumpaste :
https://www.youtube.com/watch?v=I3Altok28DA

superpika

Lepo pozdravljeni.
18. 8. 2023, Savinjska dolina, cca 1400 nmv, na zunaj lepi jurčki ampak vsi črvivi  :-\
Bo treba počakat hladnejše dneve.

Ta Pravi Gobar

Letos je res extra črvivo vse ... Ravno sem poslušal oddajo Poglobljeno na radiu Maribor - izjemno, priporočam vsem ljubiteljem Gozdov, narave ...  O tem kako bi eni radi 50 vetrnic na Pohorju postavili, po novem še 50 na Koroškem ... Super, da bo še več uničeno, narava in bajte ceste ... Pol pa lahko čisto vsi plačamo obnovo in hodimo zastonj delat lačni in med komarje in podgane.  Z elektriko bi pa služile tuje korporacije. Sploh ko bo spet fajn deževalo, da bo voda še hitreje pridrvela v dolino in zalila in razbila vse. Zanimivo, glih na Koroškem, BURLESKA ... Govori Prof. ddr. Ana Vovk in se z vsem strinjam kar je povedala.  Bravo !
Sicer pa evo spodaj link - najbolj zanimivo od 9. minute naprej   :
https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174981364?s=radio