Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Teme - uporabnik002

#1
Nabiranje gob / Katere gobe so to?
01 November 2016, 18:03



Rasle so v gozdu (mešanem) kjer je veliko listja in sicer v skupinah. Pri dnišču beta je bilo v veliko primerih združenih več gob (iz enega gomolja jih je raslo več), tudi po 4 ali 5 ampak najpogosteje 2-3. Nekatere so rasle tudi posamezno. Imajo izrazit (močan) vonj po gobah. Meso je belo, brez posebnega okusa (sem malo pokusil surovo in izpljunil) in čvrsto a ne trdo. Bet in lističi so beli (fotografija ni najboljša) klobuk pa siv in izbočen. Na nekaterih primerkih je na sredini klobuka rahla izboklina. Klobuk je velik cca 5-12 cm (pri teh nekaj primerih ki sem jih nabral), velike so cca 10cm.

Najprej sem pomislil na sivke, saj tako vonj, okus kot barva spominjajo nanje, vendar zaradi izbokline na klobuku, kot tudi rastišča v skupini, menim da gre za druge vrste gobe. Na prvi pogled delujejo užitne, vendar videz lahko vara.

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor!
#2
Nabiranje gob / Pomoč pri identifikaciji gob
18 Oktober 2016, 19:22
Živjo. Sem nov na tem forumu.

Danes popoldan sem našel nekaj gob na vrtu in v bližnjem gozdu. Večino jih poznam, za tele spodaj pa nisem prepričan.

1.
Drevesna goba. Je bila že odtrgana z debla ko sem jo našel. Je to tista, ki je sušena in zmleta v prah uporabna?

2.
Neke vrste goban? Je strupen? bat je tanek in rahlo zakrivljen, klobuk je rjav, in kljub dežju ni preveč sluzast, niti žameten na dotik. Spodnji del klobuka potemni ob dotiku, kot na drugi sliki.

3.
Podobna prejšnji, nekoliko svetlejša, in spodnji del ne potemni. Našel v gozdu blizu gobe na prejšnji sliki.

4.
Neke vrste mavrh? Ali kaj drugega? Je užitna? Našel sem jo na vrtu na trati.