Gobarska sezona 2010

Začel/a MIČO, 10 Julij 2010, 18:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

 ;)
Kapla leži:zdaj če se pelješ z maribora za dravograd po glavni mimo fale in mimo odcepa za lovrenc na pohorju. Potem zaviješ desno odcep tabla za kaplo po njej pičiš dok ne prideš,do cerkve ali jezera.To je to v kateri gozd pa grem pa hm nevem kak bi napisal :laugh:

jaz bi pa rad vido tvoje gobe :o

Jutri grem spet malo po gošah,da vidim če me katera čaka (goba mislim) :angel:

Lp
Martin

markok

V četrtek in včeraj sem šel na gobarski izlet na Pokljuko, čeprav so mi mi drugi gobarji rekli, da bom glavno bero zamudil. Res sem prvi dan ostal prazne košare, čeprav je bilo meni neznanih gob ogromno (glej drugo fotko). Nabiral sem na 1100m. Drugi dan sem šel slaba 2 km stran na cca 1000m in razlika je bila ogromna. Tu so rasle povsem druge gobe, na srečo tudi gobani, golobice in dežnikarice, tako da nisem povsem poklapan odšel v dolino. Sem pa moral kar dobre 3 ure pešačit za 10 gobanov in to na terenu kjer ni turističnih gobarjev. Sicer pa je Pokljuka še vedno raj za prave poznavalce, jaz sem samo ob vikendu, kjer sem spal, našel kakšnih deset različnih vrst gob.





Če se komu ne da štet, na drugi fotki je 25 gob, jih lahko kdo determinira? Vijoličaste so verjetno kakšne koprenke

Martin

markok lepe gobe one sicer nevem katere so to bojo povedali strokovnjaki. Super na 1000 m si nabiral,saj tud tam še rastejo tud jaz grem jutri na take višine .

lp

slavko

Markok, tiste plavo vijolične gobe mislim da so vijoličaste koprenke (Cortinarius violaceus), ki so užitne.

Za rjave pa ne bi vedel katera vrsta so; na sliki je premalo podatkov za določitev.

Lep pozdrav,
Slavko

markok

Hvala za odgovor, Slavko. Če bi vedel, da je vijoličasta koprenka užitna, bi verjetno še kakšno pobral, čeprav močno dvomim, da bi jo zaradi temno modre barve kdo od mojih sorodnikov upal jesti.


Uploaded with ImageShack.us

počasna

Tale dvojček je iz Zagorja, na oni strani Haloz. Vse ostale gobe so očiščene, le tega lepotca so zaradi strahu, da se bosta razdvojila, prinesli neočiščenega domov, da ga pofotkajo z vseh strani :)

LP, počasna

rene

Danes sem odšel v gozd ob 8 uri zjutraj. Sem mislil,da sem glavno že zamudil pa sem se očitno zmotil. Iskal sem kostanje teh sem nabral okoli 1,5 kg in prelepe 3 jurčke. Ko sem se vračal proti domu sem našel še štorovke. Naj pa tudi povem,da sta se po gozdu celi čas potikala dva nemška ovčarja.Bila sta brez lastnika. Sprva, ko sem ju zagledal sem mislil,da to ne bo dobro.Na srečo sta se me vstrašla in pobegnila. Kasneje pa sem ju zagledal za svojo ritjo in morem priznat,da sem se ju malo vstrašil. Ko sta se bljižala proti meni sem jima nastavil mojo roko naj jo malo ovohata in takoj sem ju moral božat.Na mojo veliko srečo sta bila mlada in zelo igriva. Vendar res nespametno in kaj hitro bi lahko bilo nevarno za mene saj sem bil sam v gozdu. Gobe in kostanje nabral na n.m.v. okoli 400 metrov.
LP :)

janez66







Današnja bira jurčkov..
LP Matjaž

Martin

 ;D
Končno negdo ki je naložil nekaj lepih slik.tud jaz čakam borove gobane kot je od počasne.

kot sem včeraj omenil sem dans bil že ob 7h v gozdu prehitro še je blo pre temno.Sprva je kazalo,da bom mel en lep sprehod a se je situacija obrnila jurčki so me čakali,da jih poberem :P (slike bodo povedale ostalo)

pa veliko užitkov v gozdu

Lp
Martin

Martin

 ;)
tudi ti so od dans ;D

McBobo

Tole je pa naša današnja Gorenjska bera okolica Radovljice  ;D
Ker sem še bolj začetnik in si šele razširjam krog užitnih gob, ki sem jih začel nabirati, je to moja največja bera do sedaj.



Ker je kar veliko turkov, me zanima, če se to da tudi ulagaTič
V bistvu, turkov še nikoli nisem jedel.
Je pa tudi veliko kostanjevk in še več lisičk poleg jurčkov.
Potem sem pa našel še votlobetni gobanček (Boletinus cavipes), kakor sem gledal iz sosednje teme (katera goba je to).
V bistvu sem se spomnil, ko sem jih gledal na tleh in enega vzel, ker nisem bil čisto prepričan, če je užiten. Zdaj vidim,
da je  in da je zaščiten. Sem jih pa cel kup pustil v gozdu. Pa jutri navali nanje, ker jih drugi itaq ne nabirajo, ampak jih raje brcajo.
Je pa toliko drugih gob po gozdu, še posebej rdečih mušnic, da včasih nimaš kam drugam stopit, kot na gobo.

lucky_luck

uf martin lepe si najdo!!kje si nabiral vsaj nadmorsko višino povej!:) ful so lepi res še posebej oni z debelim peclom!!
lp pa kar tako naprej!

Martin

 :D
McBobo
Lepe gobe pa lisičke tud jaz pa nikjer ne naletim na lisičke sam par jih vedno najdem.

Nabiral sem na kapli mislim,da je višina nekje500m. šel sem tud na šumik a je tam bol mrzlo tam sem najdo sam 3.
No blo je kar nekaj lepih mladih jurčkov mel pa sem tud nekaj starejših a so bli vsi zdravi sem pa jih kar nekaj pusto v gozdu so bili že prestari.
Prevčerejšnem sem iskal na istih terenih mel 1,5kg.Danes pa tolk to je dokaz,da gobe v dežju zelo hitro rastejo seveda pa jih vseh tud ne vidimo. A imam eno mravlišče,ki ga vedno pogledam in zadnič ni bilo na njem nič dans pa je tam stal lep jurček vrjetno bi ga vido če bi bil že zadnič tam.

Lp


ubisoft

Pozdravljeni,

Jaz sem čisto nov gobar in ker ne poznam gob sem si ogledal celoten forum Gobarske sezone 2010 in ugotovil kakšne so lastnosti jurčkov.
Danes pa sem šel na en sprehod po gozdu in sem našel dve gobi. Mislim da sta 100% jurčka a vas bom vseeno vprašal.

Sem pa iz primorske. Iz Ajdovščine natančneje. Vidim da tu ni nobenih gobarjev iz teh koncev zato sem se odločil da bom jaz malo sodeloval na forumu.

Gobi sta nabrani na 200-300 m nadmorske višine, našel pa sem še tri že popolnoma gnile "jurčke."

Evo tu še slika:





Bi pa prosil če mi poveste ali so to zagotovo jurčki?

:)

jcb

Danes XXkg jurčkov, ampak so bili že bolj stari.