Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

nivesp

Pozdravljeni !

Uh, kako sem se zmotila, že več kot dva meseca nisem pogledala foruma, ker sem mislila da štejerci in vsi ki imate sneg sedite doma na peči, a očitno ni tako. Pridni, pridni, sicer pa sem vas mislila samo povedati, da je mož 27.01.2013 za rojstnodnevno darilo dobil
sveže ŽOLTE LISIČKE (cca 0,50 kg). Očitno se je gobarska sezona pri nas na Primorskem že začela. Lp Nives

Martin

 ;D
Snega v nižinah počasi zmankuje super .Mene pa zanima glede marčevk gdaj bi lahko pričele rastit in kje jih iskat bi jih rad probal nekaj nabrat .So vrsta ,ki še jih nisem jedel.

Lp
Martin

slavko

#32
Najbolj zgodnja najdba marčnic oz. marčnih polževk (Hygrophorus marzuolus) je po podatkih iz našega društva konec februarja. Marčnice rastejo v mešanih gozdovih, tudi pod smrekami in bukvami. Meso je belo, prijetnega vonja in okusa. Pri večji količini gob, predvsem starejših primerkih, pa lahko zaznamo nekoliko ostrejši vonj, ki spominja na urin.

Marčnice so mikorizne vrste gob, kar pomeni, da se micelij poveže s koreninami drevesa. Zato jih lahko vsako leto najdemo na približno istih rastiščih, kot npr. jurčke. Na pomladnih ekskurzijah praviloma najdemo kak primerek, vendar ne veliko. Doslej smo jih našli v okviru gobarskih ekskurzij na Humu, Sp. Dupleku, Urbanu...

Lep pozdrav,
Slavko

tartufar

#33
pozdravljeni! že dolgo berem vaš forum in končno sem se odločil tudi sam registrirat. moje ime je Mile. zelo rad imam naravo in vse ker se nahaja v naravi (razen divjih de
ponij). v letu 2013 sem že najdel par gob in bi vam jih rad predstavil. gre za gomoljiko tuber aestivum uncinatum.

tuber brumale (zimski tartuf)
lp. Mile

slavko

#34
Čudovita najdba, Mile. Poletne in zimske gomoljike so zelo cenjena in okusna vrsta gob.

Index Fungorum omenjeno vrsto poletne gomoljike priznava kot varianto poletne gomoljike, Tuber aestivum var. uncinatum (Chatin) I.R. Hall, P.K. Buchanan, Y. Wang & Cole, (1998), katere basionim je Tuber uncinatum Chatin (1892). Ste morda to vrsto tudi mikroskopirali?

Imate tudi lepega psička. In seveda zelo koristnega, saj je cena gomoljik med najvišjimi znotraj različnih gobjih rodov.

Verjetno veste, da od julija 2011 naprej rod gomoljik ni več zaščiten, kot je bil pred tem. To pomeni, da lahko dnevno s psičkom nabereta 2 kg tartufov, ne glede na vrsto.

Dober tek vam želim in še veliko lepih trenutkov z vašim psičkom.

Če boste želeli, lahko posnetke gomoljik objavimo tudi na naši spletni strani www.gobe.si. Seveda boste navedeni kot avtor posnetka. V tem primeru prosim, da gomoljike slikate v naravnem okolju in posnetke pošljete na našo e-pošto gdlmb1@gmail.com.

Lep pozdrav,
Slavko

tartufar

hvala za nasvete g. Slavko. imam posnetke tartufov iz leta 2012 in z veseljem vam jih pošljem. vem da ni več prepovedano nabiranje tartufov v Sloveniji. prej sem jih nabiral v Srbiji in Bosni, zadnjo sezono sem tudi pri nas nekaj najdel. točne lokacije ne morem povedat, ampak črni tartufi rastejo po celi Sloveniji in so odlične kvalitete.
lp. Mile

danijel.hajdinjak

Nekaj utrinkov z današnjega potepanja po gozdu:



LP
Danijel

slavko

Lepi posnetki. Poskušal bom določiti gobe, ki ste jih slikali. Pričel bom od leve zgoraj:
- na prvih treh posnetkih so rdečeče zvitocevke (Daedaleopsis tricolor),
- sledita dva posnetka zimske trobljice (Tuibaria hiemalis),
- potem ste slikali stari "prdec" oz. betičasto prašnico (Lycoperdon perlatum)
- sledi posnetek neke stare lanske gobe, ki ni razpoznavna,
- na naslednjem posnetku je najverjetneje zimska trobljica (Tubaria hiemalis),
- sledijo pisane poloskocevke (Trametes versicolor),
- potem sta dva posnetka močerada,
- na koncu pa je navadna žlička (Auriscalpium vulgare).

Lep pozdrav,
Slavko

Extra251

Danes sem malo bil na sprehodu z mojim psom in sem našel te zanimive gobe. Se mi zdi da so rdeče čašice (Sarcoscypha austriaca). Nisem pa 100%, zato me popravte če se motim :)




slavko

Zelo verjetno ste našli škrlatne čašice (Sarcoscypha coccinea). Te rastejo nekoliko prej kot rdeče čašice. Navzven pa so si zelo podobne. Le mikroskopsko se jih da natančneje določiti.

Lep pozdrav,
Slavko

sabincica

Pozdravljeni strastni nabiralci gob!

V to temo se javljam, ker sem nova na forumi, ga pa spremljam že od lanskega aprila. Takrat, sem namreč začela gobariti. Tudi prej sem, vendar po večini neuspešno- ali sem pobirala "napačne" gobe, ali pa sem lahko zraven nje stala, pa je nisem videla. Odločitev je padla, ko sem na tržnici kupila zavojček jurčkov za 30 eur. Sem si mislila, če jih je teta nabrala, ni vrag, da tudi jaz kako najdem. In sem šla v gobe....in nabrala 1 košarico. Moj dragi je bil navdušen nad mojo najdbo in mi takoj preko spleta naročil 3 gobarske knjige in 2 gobarska nožka. In naslednji vikend sva šla....oba... s knjigami v žepu. Nabrala sva nekaj  jurčkov in lupljivke, in ker nisva bila prepričana o najdbi, sva povprašala naokoli in jih poskusila, ter preživela. Od takrat naprej pobirava večino užitnih gob in ne samo jurčkov in lisičk.
Letos, komaj čakam na novo sezono.

Se javim in poročam o najdbah.
Prilagam pa še eno slikico al pa dve.

Pozdravček, Sabincica
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

Martin

  ;)
Pozdravljena Sabinčica lepo,da ste se pridružli na forum,našli ste zelo lepe gobe .Sezona se bo kmalu začela in sam že komaj čakam na mavrahe. jih morda poznate-nabirate?

Bom vam naložil slike z lanske sezone morda pa jih poznate.

Lp
Martin

klavir

V pričakovanju, da bodo kmalu tudi pomladanske gobice pričele takole rasti...

lp






Martin

 ;)
Bravo Klavir lepa fotka :P

Martin

klavir

Pozdrav.

Danes smo šli prvič letos gledat, če že rastejo kaj marčnice. Rezultat je bil glede na še povsem zimske razmere več kot presenetljiv - 4 košare gob. Poglejte nekaj poslikanih primerkov!

lp