Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - simonapače

#1
Sicer nisem strokovnjak, ampak meni izgleda kot mraznica (mi ji rečemo kar mrzla štorovka:-). Zdaj točno katera je, ne vem, zdi se mi severnjaška. Je pa zelo dobra goba, vsestranska (jaz jih vlagam v kis, pa sveže tudi v ponvo padejo), je pa pogojno užitna, torej jo je pred uporabo potrebno dobro prekuhati. Užitni pa so samo klobuki.

http://www.gobe.si/Gobe/ArmillariaBorealis

lp,Simon
#2
Nabiranje gob / Re: SORTA OSTRIGARJA?
22 September 2008, 08:06
Ja, hvala za obrazložitev, se mi je zdelo, da bo nekaj takega ;)

Sicer sem šel gledat, pa je narava že sama poskrbela za sušenje :-\. Ob stiku z drevesom se je že začela pojavljat taka bela - vatasta plesen, tako da ne vem, če bo to še uporabno.

lp

#3
Nabiranje gob / Re: SORTA OSTRIGARJA?
20 September 2008, 18:25
Ja,bom poskusil. Danes sem bil v trgatvi, pa bom šel jutri pogledat.

Glede eksikata, a to je za SGS(to sem zgooglal, he he)? Sicer nimam pojma, v kakem stanju mora to bit, predvidevam da posušeno, zato bi bilo fajn dobit kakšna dodatna navodila.

Drugače pa ni problema, veš da bom poslal, naslov mi lahko pošlješ po mailu


lp
#4
Kulinarika / LEPOLUKNJIČARJI
19 September 2008, 13:11
Letos sem se odločil, da preizkusim Laetiporus Sulphureus - žveplenastega lepoluknjičara, ki mu američani upravičeno pravijo Gozdni piščanec..Chicken of the woods.

Za prvič smo ga malo prekuhali, pa kar na olju malo scvrli. Okus je bil tako prepričljiv, da smo že za vikend spocali eno fino rižoto. Ker sta bila prisotna dva kolega, par, ki sta tudi vegeterjanca, sem opazoval njuno reakcijo. Nasmešek je povedal vse ;D

A je še kdo drugi poskusil?
Bral sem nekje, da je v kombinacijami z določenimi drevesnimi vrstami lahko nevaren. A ima kdo informacijo, če se gre samo za alergijsko reakcijo, kljub toplotni obdelavi? Ker alergije človek faše tudi zaradi jagod, arašidov, pa ti le niso okarakterizirani za nevarno hrano.

Razmišljam namreč o gojenju, pa imam nekaj pomislekov, ker je to le drevesni škodljivec, kar bi lahko povzročilo veliko sivih las okoliškim sadjarjem ???

Lepo vreme in lepih gob.

Simon
#5
Nabiranje gob / Re: SORTA OSTRIGARJA?
19 September 2008, 13:00
Citat od: cordyceps dne 16 September 2008, 08:44
Vjerojatno neki Crepidotus ili Hohenbuehelia, zavisno od boje spora. Ako ima smeðastu boju spora mogao bi biti Crepidotus mollis.

Ja, hvala lepa, sem šel malo googlat, in je to definitivno Crepidotus. Moram si zapomnit, da je brez barve spor determinacija težja.

lp
#6
Nabiranje gob / SORTA OSTRIGARJA?
15 September 2008, 18:13
Pozdravljeni ljubitelji gliv vseh sort, he he

Nisem še imel časa, da prečitam vse vaše dosedanje teme, pa upam, da ni kake identične.

Evo, v četrtek sem se sprehajal po obronkih Haloz, in v bukovo-brezovem gozdu opazil te prijateljčke. Drevo je sicer že bilo slabo, praktično mrtvo, ampak po skorji sem ocenil, da je bila bukev.

Zanima me, če kdo prepozna to vrsto po priloženih slikah? Mislim, da je ostrigar, samo ne vem katera vrsta.

LP,Simon



URL=http://imageshack.us][/URL]



http://g.imageshack.us/img57/gob