Gobarjenje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 20:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

Je že kateri izmen vas doživel mišjo mrzlico - ko toliko o tem govorijo po TV ?  Zadnjič na Pohorju so mi vsake toliko skakale pred nogami ... A veste da je danes gobar našel v Avstriji volka z odrezano glavo ?  Je kateri že srečal v živo volka - ali medveda ?

blaz3k



je že kdo našel gobo: "turški med"?

Ta Pravi Gobar

Danes na 1000 m nabral kilo lepih večjih lisičk, nekaj golobic, na enem mestu sem videl ježke v velikih skupinah, žametasti gobani so vsi zelo požrti od miši, poletnih in jesenskih ni, šel sem tudi na 1300 m, prazno, mokro, 15 stopinj ...

klavir

Ja, kolega je s Pohorja dobil maja mišjo mrzlico, so ga morali hospitalizirati. Pa niti ni gobar. Letos je bojda tega dosti. No, volk človeku ni nevaren, z medvedom pa je že malo drugače...

klavir

#139
Matsutake!!!

Na vznožju Pohorja. Že vrsto let hodim gledat, kako rasejo in vse diši okoli njih. Letos kakih 30 gob, lani čez 50 - na Japonskem bi za to v povprečni sezoni dobil 200-300 evrov, v odlični le kako desetino tega, v slabi pa cene poskočijo tudi do 1000 dolarjev za pakiranje - tako da sem že skoraj teoretični milijonar, malo heca mora biti... Sicer bi, še preden bi jih prodal Japoncem, moral dobrih 200 evrov dati državi, ker so pri nas zaščitene, nekaj bi mi vseeno še ostalo...:police:. (Če smo natančni, ne gre za čisto isto vrsto sicer, čeprav je po izgledu skoraj identična - Japonci se bodo pridušali, da so njihove neprimerljivo boljše.)


Krokodilja kolobarnica






Tako so si dvignile mah, da se je komaj kaj videlo ven.

https://www.youtube.com/watch?v=dzsOGu6e0h0

Lemedis

klavir #139 izjemna najdba! Sam bi tovrstno objavo sicer umestil v podtemo ''Determiniranje'', ker gre vendarle za tako redko in zavarovano vrsto, da nekako ne sodi v ''Gobarjenje''.
To formo bi še nekaj let nazaj določili kot T. nauseosum, genetske raziskave so pokazale, da gre za vrsto T. matsutake. Ta je pri nas precej redkejša od T. caligatum, ki jo lahko dobiš predvsem na Krasu in ob morju.

Dober sarkazem glede odkupa, a upam, da ne bi to dejansko kogarkoli zavedlo oz. zamikalo.
Klavir - če si pripravljen deliti točno lokacijo, bi šel z veseljem tole s tabo fotografirati. Lahko mi sporočiš na e-mail in se dogovoriva.

Lep pozdrav,
Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

blaz3k


Zaprmej da sem to gobo danes prvič videl, ne vem če ima zobe.




Leonardo

Citat od: klavir dne 01 Avgust 2019, 23:00
Ja, kolega je s Pohorja dobil maja mišjo mrzlico, so ga morali hospitalizirati. Pa niti ni gobar. Letos je bojda tega dosti. No, volk človeku ni nevaren, z medvedom pa je že malo drugače...

Na Pohorju je večja nevarnost ,da te povozi kolesar kot napad medveda ali volka ! Preveril sem stanje iz smeri Razvanja in razočaran ugotovil,da gob dejansko ni več niti za vzorec ,saj so povsod sledi vožnje kolesarjev in motoristov . Šumljakova transverzala je nevarna saj od nikoder prileti kolesar in......čudi me da nihče o tem ne piše ? Kje so nadzorniki ?  Bom preveril kako je na Ruški strani ,morda je tam ostalo še kaj podrasti in zelenja ?

Lep pozdrav Leonardo
Le hod po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Ta Pravi Gobar

Res je, žal je menda povsod enako - sploh za motorje bi morala biti kazen vsaj  2000.- in odvzem vozila bi videli kako hitro bi se s tem nehalo.  Noben politik, noben župan, nihče ne da pobude za sprejem enega takega zakona - predpisa. Nobena stranka, nobeno društvo. Nikoli pa nikoli ne bo.  Zanimivo, ali ne  ?

anica


Pozdrav vsem gobarkam in gobarjem!

Danes sem šla malo preverit ali drži pravilo 10 dni od dežja naj bi pognali
jurčki. Pa res drži. Mladih jurčkov veliko, žal ne morem naložit slik - ni prvič.
Tudi kakšna marela se že najde. Temu bi lahko rekli nadaljevanje serije.

Veliko gobarskih uspehov vsem !!! A.

počasna

#145
Citat od: Ta Pravi Gobar dne 05 Avgust 2019, 12:18
Res je, žal je menda povsod enako - sploh za motorje bi morala biti kazen vsaj  2000.- in odvzem vozila bi videli kako hitro bi se s tem nehalo.  Noben politik, noben župan, nihče ne da pobude za sprejem enega takega zakona - predpisa. Nobena stranka, nobeno društvo. Nikoli pa nikoli ne bo.  Zanimivo, ali ne  ?
brez veze je prijavljat, saj je med temi motoristi dosti policajev ;D

o dovnhilerjih pa le to, da so lani zaradi Redline proge postrgali najlepše gobarske place, letos pa jim ta proga ni več zanimiva, so si naredili novo ob potoko

danes našla enega starega jurčka

anica

 
Evo nekaj slikic zadnjih dva dni, jurčkov veliko, žal pa je kvaliteta
se vedno poletna.

LP A.

Perice

Zelo lepa bera.  ;) @anica, v katerih koncih pa si nabirala?

anica

Jug Gorickega. Z eno nogo pa stojim na Madzarskih tleh.
Lp A.

Perice

Hvala za odgovor, lp