Gobarjenje 2018

Začel/a klavir, 07 Januar 2018, 13:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Jaz pa sem se odpravil končno na apnenčast teren, saj se je nakazovalo, da bi lahko kaj zanimivega bilo. Na kras z malo začetnico drugače. Imamo ga tudi na Štajerskem precej - prave vrtače so na Humu severno od Dupleka, drugače pa se deloma začne v Dravinjskih goricah, predvsem pa na Konjiški Gori in deloma Halozah. Boč pa je tako ali tako čisto kraški. Vse to je nam Mariborčanom še relativno blizu. Tokrat sem (prvič) šel na Konjiško Goro in še malo naprej proti Halozam. Ker so zadnje čase predvsem gobani "udarili" ven, me je predvsem zanimalo, koliko različnih vrst lahko najdem oziroma vidim. No, mislim, da jih toliko vrst še nikoli v enem dnevu (ali bolje rečeno štirih urah) nisem našel. Poleg poletnega in jesenskega jurčka so bili žametasti in svinjski, pa še taki, ki ljubijo toploto; quiletov, rdečerumeni goban (teh zadnjih, bolj redkih, ogromno ponekod), izredno vesel pa sem bil najdbe dveh ali treh vražjih gobanov, ki niso tako pogosti, kot ljudje mislijo, saj marsikdo zmotno misli, da je vsak goban z rdečo trosovnico že vražji goban. Kraljevi gobani pa še nobeno leto, kar pomnim, niso tako močno pognali, marsikje, kjer nisem vedel za rastišča, so zrasli, na samih "placih" pa zato še toliko več. Na primer lani je bil nekje en kraljevi, danes se jih je tam šopirilo, reci in piši, vsaj 30 v kolobarju, v bližini Konjiške Gore.... Tu sem pa moral začeti kar globoko dihati, da se človek umiri, ko zagleda toliko prekrasnih gobanov s klobuki barve brokata (zato ime kraljevi), ki bi naj bili tudi strašno redki in so končno še zaščiteni. Prekrasno... Za majhen oris naj služi zgolj majhna sličica... Pa pozdrav do prihodnjič!

lp


blaz3k

Kraljeve gobane vidim skoraj vsako leto v Spodnjem Radvanju za supermarketom Tuš nedaleč v hrib.


http://www.rtvslo.si/slike/photo/316775

to je od tam

solatar

Tudi jaz sem se danes odpravil na Gorenjski konec proti Jelovici, kjer kaže da so gobani pognali kot že dolgo ne. Pa še nekaj posnetkov

solatar

In še nekaj lepih...

blaz3k


robert11

pozdravljeni
v halozah je pognalo res veliko gobanov. samo so danes že vsi skoraj preveliki in skoraj vsi črvivi, tudi klobuki. je pa res naj veliko vrst gobanov. tudi kraljevi se najdejo v vsakem gozdu. še najbolj pa sem bil vesel črnih gobanov, ki sem jih našel po dolgih letih. pa po dolgih časih semnašel tudi knežjo mušnico. sicer pa postaja v listnatih gozdovih suho. tako da mladih gob nekako ni veliko.
lp, robert

robert11

pa še nekaj slikic. lp

jurcek9

Pozdravljeni,

ali mogoce kdo ve kaj se dogaja v Besnici, seveda glede gob ;D

alexa

Na Gorenjskem koncu je noro :), tudi v Besnici.. sama sem bila vceraj v poljanski dolini, ko sem stopila v gozd nisem naredila vec kot 10m naprej, gob sem pa nabrala za celo kosaro :)

jurcek9

Hvala za informacijo, bom šel preverit in sporocim :)

alexa

jaz lahko hodim v gozd samo se obcudovat gobe, mije prepovedano nabiranje, ker jih nimamo vec kam dati :)

Triglav

#386
Pozdravljeni,
v gozdu pa je zadnje čase prav resno potrebno paziti, da ne stopiš na gobo
LP Peter

Aka

Gozd in gobe kar vabijo, sicer se mi zdi da se rast umirja. Je precej toplo in tla postajajo vsaj na izpostavljenih delih zopet suha. Prilagam nekaj posnetkov gobanov, prvi velikan je kar ostal v svojem okolju. Veliko gobraskih užitkov želim.

kobanc

Tudi na Pohorju danes užival v pogledu na kraljeve gobane. Na dveh mestih, cca 10 primerkov. Ostalih gobanov pa itak na pretek.
http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=431070

Triglav

Pozdravljeni,
V trenutnem bujnem rastju najrazličnejših gob, kraljevi gobani ki sem jih samo fotografiral, in gobica zrastla na našem vrtu ( bresadolov kukmakovec ). Hvala Slavku za determinacijo.
LP Peter