Gobarjenje 2018

Začel/a klavir, 07 Januar 2018, 13:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

 :P
Simon 33v lepo ja kaj pa kaksna slikca nic ne slikata z deklino

simon33v

Citat od: Martin dne 30 Julij 2018, 19:54
:P
Simon 33v lepo ja kaj pa kaksna slikca nic ne slikata z deklino
Saj nea "slikam" po sumi ce gobe nabiram

Gobarka89

Lp
Čestitke vsem,ki ste najdli kaj.Sama sem bila na pohorju areh,šumik ena stran ful suho na drugi strani kjer je pa vlažno se sicer najde kaki jurček vendar so zelo črvivi tako,da sem jih pustila,da se postarajo.Lisičke in druge gobe pa kar lepo rastejo je lepo videt malo več življenja v gozdu.Grem pa ta teden v haloze pogledat kaj se tam dogaja.
Martin lepo napisano se strinjam narava sama poskrbi za sebe.
Rotor-prečudovite slike mislim,da takih slik primanjkuje na forumu.

                  Gobarka89

rotor

Gobarka89, hvala za lepe besede. Se trudim  ;)

rotor

Danes v gozdu...brez gob. Je presuho. Se čudim, da ne pride do samovžiga  :)
Pas fotografij mi je vseeno uspelo:





https://www.flickr.com/photos/155653468@N08/albums/72157699720989025

TopCat

Hvala rotor za čudovite fotografije!!  ;) Vedno z največjim veseljem pogledam albume! Pričarajo pravi občutek gozda! Keep up the good work!  :D  8)

blaz3k


klavir

Da se še jaz malo pohvalim: na Pohorju pod Janževskim Vrhom sem našel tole "cvetačo" (in še nekaj malo manjših...). Zdaj se že pripravlja golaž...niti pol gobe nismo porabili še :D


Jelkin glivec (Sparassis nemeceii)

pingo102

Živjo!

V soboto se za par dni odpravljam na Pokljuko...nastanjeni smo v športnem centru na Pokljuki...velikokrat smo že v okolici nabirali gobe..pa me zanima ali ima kdo informacijo je kaj jurčkov/lisičk na tem območju?

LP

P.

vladka

v sredo so bile lisičke , nekaj malega jurčkov vendar vsi črvivi ,čeprav so bili majhni.Mislim pa da bodo po 15.avgustu jurčki.

želim vam dobro bero.   vladka


Ta Pravi Gobar

Glih razmišljam - koliko je bila kaj največja višina na kateri ste nabrali gobe - in seveda kaj ste našli ?

Soseda jih je s kolegi nabrala predlani na stotine jurčkov v Avstriji na višini nekaj preko 1800 metrov.  Baje jih je bilo v travi med gozdom - na poti - praktično neskončno sami zdravi lepi ... a jih ni imela kam dati več ker so bili na izletu z neko agencijo - avtobus ...

Me res zanima kake so kaj vaše izkušnje  ?

Lojze07

Pozdravljen, Pravi Gobar.

Verjetno jih je nabirala kaj nižje, kajti v Alpah je gozdna meja nekje med 1600 in 1800. Vem pa, da so bili naši planinci pred letom ali dvema v Avstriji, mislim da na Svinji planini, in gobanov je takrat res bilo "svinjsko" veliko.... In niti približno niso vsi ostali na svojih mestih... :)

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

vladka

jaz sem jih nabirala na višini 1500 do 1600 m nadmorske višine , najnižje pa na plaži v okolici Poreča (jurčke ,marele ,karžlne ,travniške kukmake, ...

klavir

Mimogrede, jaz sem gobe najvišje našel že leta 2007, ko smo se z žičnico odpeljali na vrh, visok čez 2000 metrov blizu Reichneaua v Avstriji. Gozda ni bilo več, samo še pritlikavo grmovje in vresje, rasli pa so bakrenasti polžarji. Pred dvema tednoma sem šel pa proti  Pristovškemu Storžiču, vrh leži na avstrijskem koroškem (1759m), ob poti  proti vrhu so rasle navadne lisičke, zraven pa tej podobna tabla... Za njo se lahko odloči tudi lastnik gozda.


Ta Pravi Gobar

Pozdrav Klavir, Lojze, Vladka ... 

Glede višine sam pač do 1350 m Pohorje najdem marsikaj a na vrhu seveda ne raste vse kar je bolj spodaj.  Kolegica je bila nekje nad Slovenjgradcem v Avstriji nad 1800 m - tam ni Alp zato je menda bolj toplo, seveda je dober gozd - kot nižje ... Pravi da jih je voditeljica peljala nazaj do avtobusa da so gobe skrili da jih domačini ne bi skaplirali.

Ja zanimive table kajne ?  Sem pa gledal poročila na Avstrijski TV približno leto nazaj, kjer so imeli temo o nabiranju gob in dejansko je zakon v Avstriji :  vsakdo lahko stopi v katerikoli gozd in nabere 2 kg gob.  Lastnik ne more prepovedati nabirati.  Pa je lahko tabla kakršnakoli.  Seveda je pa kazen če poberejo več.  Mislim pa da Italija tam pa nimamo kaj iskat.

Je pa kak teden nazaj Štajerska tv (Graz) kazala lastnike gozdov, ki jih pa vsi popolnoma razumemo :  čakajo da zraste kaj, pa da kostanji obrodijo, pol pa se jim vsipajo horde v gozd in poberejo vse gobe, borovnice, kostanje .... pa potacajo vse, pustijo pa polno smeti v zahvalo.

Je govorila ena lastnica gozda, če jim že tako pobirajo, naj vsaj pustijo kako posamezno za seme ... Ne, vse do zadnje najmanjše jim poberejo da ne ostane nič.

Je za razmislit, kajne  ?  Kaj bi storili če bi bili vi lastnik gozda ki se ga tako ropa  ?