Gobarjenje 2018

Začel/a klavir, 07 Januar 2018, 13:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

Triglav

Rezultat mojega jutrajnega sprehoda po bližnjem "mokrem" gozdu
LP Peter

Kuglfish

Kje bi se dalo v teh dneh nabrati vsaj malo lisičk?
Danes sem v okolici Grosuplja našla točno tri...
Seveda ne pričakujem točne lokacije, mogoče samo namig, če je sploh kje še kaj.
Hvala.

anica


Kam v nedeljo?  Vsak po svoje.
Meni je najlepše v gozdu. Če pa najdeš tako lepe jurčke - mislim na črne in bakrene,
je nedelja popolna.

LP A.

janko

Citat od: blaz3k dne 13 Junij 2018, 16:23


... saj bi tu objavil pa je preveč pikslov.

Ni šlo.

LP jaz imam enostavno rešitev nabavite malo foto, ki ima nastavitev z malo piksli. Jaz uporabljam Canon IXUS 100. Tu ne potrebujete nič pretvarjat.
Ta tema je že dolgo na tapeti...

Janko

janko

LP
Res je da opažam manj objav slik iz gozda. Morda ima res malo gobarjev foto aparat s seboj. Jaz ga ponavadi imam. To leto se mi je prvič zgodilo da sem slikal z telefonom, ki ima veliko preveč pikslov (kot Blaž..) moj mali canon pa je ostal doma. Zgodilo se mi je tudi, da mi je zmanjkalo časa.

Letos sem prvič nabral 2kg gobanov v vročem vremenu, zadnji teden v Maju. Bili so lepi gobani. Več kot tretjino sem jih podaril sosedom ki ne morejo v gozd. Morda smo tudi gobarji egoisti in se bojimo objaviti. Vem da so tudi gobarji, ki nabirajo na več lokacijah. Torej ni nujno, da smo jih našli blizu doma.

Jaz ne vidim nič narobe, če smo veseli najdbe in jo preko fotografij delimo z drugimi.
Ni pa treba čakati na objave na spletu ampak treba je iti v hosto, čeprav vsi pravijo da nič na raste....
Konec maja 2018 sem jih nabiral z slamnikom na glavi. Bilo je vroče. Po prvih gobanih sem na vročino pozabil.

LP Janko

solatar

Za "pomanjšanje velikosti slike" obstaja kar nekaj programov na spletu, tako da se lahko z lahkoto pretvori posnetke in se jih objavi. Za pomoč vtipkajte "image resizer for windows" v Googla in dobili boste povezave do malih enostavnih brezplačnih programčkov, ki vam bodo to omogočili.
Pa lep pozdrav  :) ;)

robert11

pozdravljeni
jaz uporabljam enostaven program PIXrecizer. spodaj kako izgleda. zelo enostavna uporaba. izberež fotografijo, izbereš za koliko procentov jo želiš zmanjšat, sam predlaga JPG format kar je ok, nato pa samo shrani na disk. od koder potem prilepite sliko v forum. seveda preverite prej v raziskovalcu kako je pomanjšal sliko. da ima manj kot 300 kb.
tukaj link do programa:
https://pixresizer.en.softonic.com/

v nedeljo sem malo zašel v gozd pri enem obisku v sl. goricah.
zanimivo kakšen jurček se je pojavil. čisto zgrbančen klobuk, no pa tudi normalni se je našel. tista rast gob, ki je bila maja, je žal mimo. je pa pognalo veliko drugih gob na plano. mlečnice, golobice, tako da je za opazovanje gozda kar zanimivo.
lp
robert

Urke

Zdravo,
lahko kdo pove katera goba je to, užitnost in kako se pravilno naredi. Hvala in lp.

slavko

Na posnetku je trepetlikov turek, ki je užitna vrsta gobe.

Nerodna zadeva je, da na prerezu počrni. To marsikoga zmoti. Sicer pa je okusna goba. Predlagam, da ga vmešate med pražen krompir.

Lep pozdrav,
Slavko

Urke

Hvala za odgovor.
Je kakšna posebnost za termično obdelavo ali ga lahko naredim z jajcom in smetano tako kot navadnega jurčka? :)

slavko

Nobena predhodna termična obdelava ni potreba. Lahko si gobo pripravite, kot ste si zamislili.

Naj vas pa ne zmoti temna barva. Zamislite si, da delate nekaj s kančkom sipinega črnila, pa bo...

Lep pozdrav,
Slavko

Urke

Najlepša hvala in lep pozdrav.

počasna

Citat od: Urke dne 28 Junij 2018, 20:52
Najlepša hvala in lep pozdrav.
mene so učili, da turke režeš direkt v vrelo vodo in ne počrnijo

še ena moja nerodna: fotografiram čudovitega jurčka, z vseh strani mu bliskam, nakar pospravim fotoaparat v etui, vse skupaj v nahrbtnik, vzamem palice in grem ... čez deset metrov se spomnim, da jurčka pa nisem utrgala :)

sabincica

Pozdravljene Gobarke in Gobarji.

Sem bila 2 vikenda nazaj v Črni in tam nabrala 2 kg lisič, mama 2 kg in 2 jurčka in oče tudi nekje tu tu...zelo lepe in zdrave. Za sladico pa če 1 kg borovnic.

Tudi slikala sem jih, pa se tako dolgo že spravljam doma k računalniku, da bi jih objavila, da sem se odločila, da raj kar napišem...če ne bomo prej šli na dopust.  8)

Sem bila pa v nedeljo v SG pri kolegici na vikendu in sem našla jurčka in marelo. Je bil pa že eden gobar pred mano in se je videlo po obrezlinah, da je odrezal vsaj 6 jurčkov  ;D


Glede dedkov oz. turkecov...ja najprej zavrite vodo in jih sproti režite v vrelo vodo, tako skoraj da ne počrnijo, malo pa vseeno. :)  ...in zelo okusni so  ;)

A na Rogli nad 1000m se že kaj dogaja? Jaz planiram, da bi šla v soboto, če ne bo dežja malo preverit stanje...ne ravno na Roglo, pač pa na sosednje hribovje  :)

lp,

Sabina
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

Ta Pravi Gobar

Sabinčica nisi nič brala mojih zadnjih prispevkov ?

POHORJE  1000 do 1300 m same lisičke a ne povsod.  Sem bil včeraj ob potokih Areh - Šmartno moraš kar hoditi, našel sem tudi enega starega Borovega gobana ki ga je eden že obrnil ... Pa golobice so a večina zelo požrte. Našel sem tudi ježke že ...

Pa žametasti se najdejo ... Drugače pa kot sem enkrat pisal pred 3 tedni sem našel en hrib pod Zarjo ala 200 komadov velikih jurčkov skupaj vsi prestari črvivi do amena.  Se pravi da so rasli na 1200 m že v začetku junija. Takrat je bilo tudi na tisoče bisernic, pa lepe golobice pa žametasti gobani.

Javi če boš kaj našla pa cca kje si bila.

Lep pozdrav :)