Gobarjenje 2022

Začel/a klavir, 01 Januar 2022, 00:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

hhsk

Citat od: everton dne 13 Oktober 2022, 18:35
Še nekaj današnjih.Ta runda pa traja že več kot mesec dni,točneje od 6.septembra.Vsaj pri nas.Kako je drugje?
Naj traja. ;D
Lp
pomoje kr fajn. še trobente so vzcvetele, dans je bla preveč polna košarca da bi še njih pobral :)

Gobar572

#151
Citat od: Kvader dne 13 Oktober 2022, 06:35
Lahko kdo potrdi, da je to res Grifola frondosa, velika zraščenka. Videl sem jo na MB Pohorju na višini  cca 600 mnv. Ostalo je samo pri fotografiji saj sem jo prvič videl. Če je res prava je morala tam ostati ker je zaščitena in redka.

Ja, to je orjaška zaraščenka. Sem jo našel tudi samo enkrat.
Dodal bi še zahvalo gospodu Slavku in ostalim za obilo koristnih informacij na tem forumu!
Lp

Kvader

Gobar572, hvala za informacijo. Letos ne samo, da je ogromno gob tudi ogromno vrst sem videl prvič. Prejšnja leta jih ni bilo videti toliko vrst. Po tistiem obilnem gobjem letu pred nekaj leti. Pa tudi takrat nisem videl toliko različnih vrst.

Gobar572

Ja, letos je zgleda kar dobro leto za gobe, tako količinsko kot raznovrstno, glede na lani, ko jeseni skoraj ni bilo gob. Sem pa tu pa tam pogrešal lisičke. Tudi marel ni bilo en čas skoraj nič. Jurčkov pa za izvoz. Našel gobe, ki jih že en čas nisem videl in je vsaj zanimivo v gozdu, ko je vse pisano od gob. Enega jurčka bi včeraj med fotografiranjem golobice skoraj pohodil :laugh:.

Gobar572

Nabiram ponavadi na Goričkem in visokih legah Pohorja.

everton

V zadnjih dveh dneh se je rast jurčkov močno zmanjšala,,rast štorovk se je pa zelo povečala.
Nekaj včerajšnjih fotografij.
Lp

Triglav

Nekaj primerkov gobanov zadnjih dni, letošnje gobarsko leto je res polno presenečenj.

tinček

Pozdravljeni
Imam eno vprašanje,sneške že kaj rastejo v prekmurju.
LP.

Kvader

Triglv, a je to vse v enem dnevu slikano, enkrat v gozdu? Pri nas več ni šanse za tako številčno bero, je e presuho. Vsaj tam kjer se jaz gibljem.

Triglav

Pozdravljen Kvader
Fotografie so od nekaj dni. Če bi pa bi hotel prilepiti fotke nabranih gob enega dne, bi pa moral narediti kar nekaj objav. Sezonana gob je letos super na našem koncu, poletí pa je bilo vse prazno. Tokrat je zmanjkalo gobarjev, gob zaenkrat ne.
Lep pozdrav
Peter

TopCat

Pozdravljeni!

Spet sem malce zataval v "moj" osrednjegorenjski gozd... Kljub temu, da rast počasi a vztrajno zamira je v gozdu moč najti še marsikaj (tudi prijatelja na 2. sliki  ;D )! Morem priznat, da sem bil izredno vesel, ko sem našel prve letošnje snežke. In niti ne tako malo! Res nas je letos narava lepo in bogato založila z gozdnimi dobrotami.  ;D :angel:
Sem pa žal opazil, kar ste drugi gobarji s Pohorja že pred menoj. Bogata rast gob je v gozd privabila številne nekulturne (neotesane) obiskovalce, ki nimajo nikakršnega spoštovanja do gozda. Žal je bila moja vrečka za smeti enako polna kot košara z gobami...  :'( :'(

Srečno!

kobanc

V letu 2018 sem razmišljal, da ni mogoče ponoviti takšne sezone. Pa je bila v letu 2019 podobna, v 2020 tudi še kar, v 2021 slaba, letos pa zopet sploh obilna.
Torej v zadnjih petih letih samo ena slaba. Lokalno je bilo morda kje slabše ali boljše. Ampak v dveh letih zadnjih pet let si je lahko vsak nabral gob, ki mu je zdravje to dopuščalo. Tudi tisti, ki niso dobri gobarji.
Zame se sezona končuje, gozd pa tako obiskujem vso leto. Pozimi še več.
Lep pozdrav vsem ljubiteljem gobarjenja.
Na slikah je nekaj gobic zadnjega tedna.

Kvader

Danes sem šel malo po svojih poteh. Neverjetna rast žametastih gobanov in možkov ali maveljčkov. Vse mlado.

Ta Pravi Gobar

Kvader, hvala za info.  Sem šel danes proti Arehu, na 4 točkah preveril ... na enem mestu en Žametast samo, pa ob asfaltu krasen Turk 20 cm visok mlad še bel od spodaj - Brezov goban, pa en Borov glivec ... na drugih dveh mestih nič - nula, suho ko poper ... Na enem bolj senčnem mestu bukov gozd vse listje po tleh pa sem pobral kakih 20 Žametastih gobanov, prekrasni, 10 - 15 cm visoki mladi, celo en trojček, nedotaknjeni ... Krogle, trdi, perfektni !  Res hvala za informacijo. Tak da doma polna miza gob - 1000 m Pohorje, pa 27.10. - se ne zgodi vsako leto tak pozno. Fajn bi bilo če bi še dobro zalilo. Snežke nobene, Sirovke nobene, ne Cigančkov, lisičk, ne Golobic ... Jesenska gobana sem videl dva prastara. Mir, tišina, svež zrak, menda 25 stopinj ... nikjer nobenega gobarja pa tudi kostanjarja nobenega sploh več.

Kvader

Me veseli Ta Pravi Gobar, da sem ti lahko vsaj malo namignil. Danes sem tudi sam našel še verjetno zadnjo marelo in jurčka letos. Zadnji teden je bil tako kot celo leto zelo bogat. Največje bogastvo pa je mir, tišina in predvsem idilično vreme v tem letnem času. Redko kje srečaš kakšnega gobarja ali kostanjarja. Videl sem več živali kot ljudi. Pa tu ne štejem močeradov in ptic pa mrčesa, kaj večjega. Srno lahko gledaš, ko želiš slikati je v trenutku več ni. S fotoaparatom v roki pa žal ne hodim po gozdu.  Konec oktobra. Včasih smo že snežake delali v tem času, nekje više se je že dalo smučat.
Letos nam je narava poklonila toliko in veliko vprašanje je ali bomo znali to ceniti in povrniti. Bilo je kar ogromno smeti in pomendranih gob čez leto. Ne morem verjeti, da tisti ki puščajo smeti za sabo v gozdu to delajo podzavestno. Odvreči pločevinko, plastenko, vrečko... mora biti zavestno.
Še bolj impresivno je kako se kolesarji (freestyl) izgubijo sedaj, ko jim listje zakrije progo. Prav smešno je, ko vidiš kolesarja s kolesom na ramenu in počasi dol do prve ceste. Čez poletje pa frajerji kot bi pred mene z neba padli. Imam več možnosti, da me v gozdu povozi kolesar kot avto na cesti.