Gobarjenje 2022

Začel/a klavir, 01 Januar 2022, 00:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

Kvader

"Ta Pravi Gobar", pri nas so panji in korenine še za enkrat v gozdu. Sicer je to tudi Pohorje ampak veliko nižje. Tukaj bodo takšni tudi ostali. Je pa veliko na novo podrenega ampak korenin ne ruva za sedaj še nihče.

Včeraj sem videl skorajda edino mušnice. Med njimi samo enu drugačno ostalo vse rdeć, vseh velikosti in oblik. Z malo sreče sem videl nekaj marel, na dveh mestih samo. Ena je bila res ogromna. Prvič sem videl takšno velikost, premer ćez 60 cm. Na dveh straneh je bila že povešena. Je pa imela prstan, torej prava, užitna. Zanimivo, da ji ni manjkala niti pikica in tako čista in snežno bela spodaj.Sem pa na majhnih opazil drugačno rast od teh, ki jih poznam najbolj. Tako majhne s tako izrazito debelim betom.
Rastejo pa mušnice tudi na trdnih dobro utrjenih poteh. Zanimivo kje pride iz zemlje in tako krhka.

klavir

Ta pravi gobar, morda pa so kje v bližini onega velikega kupa lesa, o katerem govoriš, spremenili gozd v travnik ali kaj podobnega. Takrat seveda izruvajo vso lesno maso...

TopCat

Pozdravljeni!

Včeraj uspel priti v gozd v širši okolici Vodic. Eksplozija rasti raznovrstnih gob. Se res stežka spomnim, kdaj sem videl v tem gozdu tako bujno rast. Seveda je bila tudi eksplozija števila gobarjev - ponavadi nisem srečal nikogar, včeraj pa...  :o

Lep gobarski pozdrav!

P.S.: V prilogi pa dva izmed res mnogih.  :D

everton

Po enem tednu odsotnosti(sem moral z ženo v toplice),sem šel danes spet obiskat moje priljubljene lokacije.Končno. ;D
Lp

klavir

Že kak teden med 700 in 900 metri nadmorske višine kar lepo rasejo kozjenogi mesnatovci (ščitarji). Ko sem jaz prišel, še niso bili vsi pobrani :D

everton

Pri nas še kar rastejo jurčki.Tu in tam kakšna dežnikarica,lisičk pa sploh ni.
Nekaj današnjih fotk.
Lp

jurcek9

Pozdravljeni,
v Besnici na gorenjskem, jurčki še vedno pridno rastejo :D

Primorec

Potrjujem kar pravi gospod Everton glede kozjenogih mesnatovcev. Danes sem jih kar nekaj nabral. Ko sem se vračal k avtu sva imela z lovcem eno debato glede letošnje gobje letine, ki je res nekaj posebnega. Po forumih krožijo govorice, da gobe noro rastejo po jedrski nesreči. Baje, da je to bilo res po Černobilu.
Kaj pa pravite vi dragi forumaši ali sploh je kaj resnice v tej trditvi?

Primorec

Še ena moja opazka, kjerkoli sem bil ali bolj v hibih ali bolj v dolini, vedno sem našel več kot dovolj gob. Lisičke so bile bolj na Gorenjskem nekje okoli 1000m, sirovk sem našel kolikor sem jih uspel nabrati nad Kamniško Bistrico, jurčke in mesnatovce pa danes pod Katarino. Je pa res, da je bilo več starih poletnih gobanov kot mladih jesenskih. Malo že se pozna, da ni padal dež že več kot 2 tedna.

TopCat

Citat od: Primorec dne 12 Oktober 2022, 20:49
Potrjujem kar pravi gospod Everton glede kozjenogih mesnatovcev. Danes sem jih kar nekaj nabral. Ko sem se vračal k avtu sva imela z lovcem eno debato glede letošnje gobje letine, ki je res nekaj posebnega. Po forumih krožijo govorice, da gobe noro rastejo po jedrski nesreči. Baje, da je to bilo res po Černobilu.
Kaj pa pravite vi dragi forumaši ali sploh je kaj resnice v tej trditvi?

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR):

"UVHVVR vsako leto izvaja monitoring živil, izbor živil, ki se vključujejo, pa rotira. Letos smo tako v vzorčenje vključili šampinjone, vzorec je bil skladen.

Radioaktivnost živil je sicer posledica kontaminacije okolja. Po nam znanih podatkih je stopnja onesnaženosti (radioaktivnosti) okolja v letošnjem letu primerljiva stopnji onesnaženosti iz prejšnjih let.

Na podlagi navedenega razlogov za povišano stopnjo radioaktivnosti gob ni. Tudi rezultati ostalih vzorcev živil, ki so bila vzorčena v okviru monitoringa, ne kažejo odstopanj v primerjavi s prejšnjimi leti."

Kvader

Lahko kdo potrdi, da je to res Grifola frondosa, velika zraščenka. Videl sem jo na MB Pohorju na višini  cca 600 mnv. Ostalo je samo pri fotografiji saj sem jo prvič videl. Če je res prava je morala tam ostati ker je zaščitena in redka.

Kvader

Včeraj še nekaj lepih jurčkov. Neverjetno kako so sedaj vsi čvrsti in zelo aromatični.

Kvader

Še vedno je ogromno tudi ostalih gob vseh barv in velikosti. Predvčeraj je bil na eni od TV hiš prispevek o rdečih mušnicah. Pri nas so zagotovo strupene, so pa izredno lepe. Sedaj jih je verjetno največ od vseh gob. Vsaj zelo opazne so. Ni možnosti, da bi jo zgrešil. Ostalih niti ne poznam po imenu ali namenu, še manj o lastnostih.

Triglav

Nekaj jurčkov nabranih zadnje dni.

everton

Še nekaj današnjih.Ta runda pa traja že več kot mesec dni,točneje od 6.septembra.Vsaj pri nas.Kako je drugje?
Naj traja. ;D
Lp