Gobarjenje 2022

Začel/a klavir, 01 Januar 2022, 00:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

Kvader

To je slika prva liga. Ko se je pri nas prvič samo pojavila novica o medvedu na Pohorju so borovnice zgnile v gozdu. Le kaj bi jim moral povedati in pokazati letos. Občasni obiskovalci gozda so tako imuni na vsa opozorila in prošnje da je to neverjetno. Ko iščejo gobe medveda sploh opazili ne bi. Z vsakim obiskom gozda sedaj opažam te, ki "iščejo" kostanje. Ni še pravi čas. Tu pa tam pod kakšnim kostanjem so izven bodic. Še vedno je več gob kot kostanjev. Do narave smo postali tako nestrpni in neučakani, da ni to nič dobrega.

Ta Pravi Gobar

Ko sem letos spomladi rajžal po Pohorju blizu Areha, grem po bregu dol ala 300 m pod asfaltom, sam, tišina, nekaj poči spodaj v goščavi, goste mlajše smreke, kot bi nekaj zelo debelo vejo zlomilo. Stojim, pazim, nič drugo ne slišim, grem naprej - proti goščavi. Še enkrat enako poči. Stojim.  Čez par sekund se tretjič  poči debela veja.  Nekaj velikega me je opozarjalo naj zginem tam.  OK, se obrnem, pa kar hitreje proti avtu. Pomislim, medved, kaj pa drugo.  Malo panika ... Ampak the best šele prihaja. Sta dve poti povezovalni da pridem proti avtu ob asfaltu parkiranem. Spet sem v goščavi malo višje in razmišljam, kje je ta prava pot - gor al dol ?  In tako grem gor, čez nekaj metrov MRTVA SRNA POLEG MENE LEŽI, mlajša - ne mlada, odprte oči, ravno je umrla, dve muhi na obrazu ... Mislim, da sem bil v 30 sekundah zunaj na cesti (200 m). In ravno ta dan zvečer gledam poročila POP TV, ena izmed tem v napovedniku :  MEDVEDKA Z MLADIČI OPAŽENA NAD RUŠAMI. To je čist blizu kjer sem bil.  Ja, gobarjenje je lahko smrtno nevarno - velike živali, usodno okuženi klopi, strupene gobe poješ, strela te trofi, veter piha zlama veliko vejo ali gnilo drevo ki ti na glavo pade, se ti  spodrsne, padeš, odariš z glavo usodno na skalo - tako je en 44 letni končal leta 2016  pri Arehu ravno :
https://www.sta.si/2302214/v-rusah-se-je-smrtno-ponesrecil-gobar
Raubšic  (divji lovec) te ustreli - skozi leta pobiram prazne rdeče tulce lovske puške pod Arehom na isti točki, kak podivjan konkurent gobar te napade, kroseristi te povozijo ...

slavko

Kaže, da postaja gobarjenje na Pohorju nevarni šport.

Lep pozdrav,
Slavko

Primorec

Danes nabrano v okolici Ljubljane proti Dobrovi. Zanimivo, da razen jurčkov nisem videl kaj dosti drugih gob. Lisičke sem našel šele na koncu in enega gobana z rdečim betom. Golobic nič, marel tudi ne.
Imam pa vprašanje za strokovnjake, če bodo hoteli deliti svoje izkušnje. Zanima me ali jurčki rastejo tudi tam kjer so borovnice. Do sedaj sem vse našel tam, kjer je bila čistina in čim manj zelenega rastja pod drevesi.
Lepe gobarske dneve še naprej!
Andrej

Lojze07

Citat od: slavko dne 28 September 2022, 14:08
Kaže, da postaja gobarjenje na Pohorju nevarni šport.

Lep pozdrav,
Slavko

:) ;) :D 8) :police: :police: :police: :police:

Vse dobro.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Kvader

Največkrat grem v gozdu po enaki poti, ampak včeraj to ni bilo izvedljivo.  Jaz v gozd iz gozda že kolona avtomobilov. Potem kjub številčnemu odhodu iz gozda nimaš mesta kje parkirat. Verjetno je bilo parkirano vse do Areha ali Bolfenka. Gozdne poti so preozke, da bi se lahko gobarji srečevali. Skratka vsaka goba ima svojega gobarja in pod kostanji se čaka s košarami. V dveh besedah "luda kuča", upam da mnogi to razumete. Ampak moj včerajšnji namen niso bile gobe. Zastavljena točka v gozdu in malo čas za kontrolo sposobnosti. Ampak tam kjer redko stopi gobarska noga na sredi poti marela. Jo morda vidi kdo na levi strani slikie (slika sestavljena iz treh). Potem nekaj ogromnega in nekaj številčnega. Na zadnje pa nagrada za trud in 3 urno potepanje, malo sreče da se ti pojvijo kar pred korakom.

Ta Pravi Gobar

Primorec, dobro vprašanje, cel čas razmišljam. Vem da sem pred 20 leti pobiral na nekje 700 m Pohorje jurčke med borovnicami. Tudi pred 10 - 15 leti na 1000 m se spomnim, da sem jih našel med borovnicami, a so bili tisti vsi do amena od miši požrti. Letos morda enega nad enim grabnom na 1000 m, kjer sem jih res lepo našel, je bil krasen jesenski goban dejansko med borovnicami, sem moral umakniti praprot da ga sploh vidim, ker sem čutil s stopalom, da sem v nekaj večjega butnil - ta je bil moj najlepši letos, kake pol kg mase, še bele trosovnice. Tudi za nekaj let nazaj moram rečt da se ne spomnim da sem pipal kaj ob borovnicah. Lisičke ja, te so bile VČASIH zmeraj med borovnicami. Morda bo kateri drugi še kaj dodal glede tega.
KVADER, kje je bilo toliko prometa ?  Govoriva o glavni cesti Hoče - Areh ali kaki stranski ?

kobanc

Seveda rastejo tudi med borovnicami. Posebej tam, kjer so bori. Imajo pa raje manjše jasice med njimi.

Kvader

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 29 September 2022, 10:22
KVADER, kje je bilo toliko prometa ?  Govoriva o glavni cesti Hoče - Areh ali kaki stranski ?
Mi tej cesti pravimo bicikel cesta, makedam, iz Peker proti Videcu.

TopCat

Citat od: Primorec dne 28 September 2022, 19:58
Danes nabrano v okolici Ljubljane proti Dobrovi. Zanimivo, da razen jurčkov nisem videl kaj dosti drugih gob. Lisičke sem našel šele na koncu in enega gobana z rdečim betom. Golobic nič, marel tudi ne.
Imam pa vprašanje za strokovnjake, če bodo hoteli deliti svoje izkušnje. Zanima me ali jurčki rastejo tudi tam kjer so borovnice. Do sedaj sem vse našel tam, kjer je bila čistina in čim manj zelenega rastja pod drevesi.
Lepe gobarske dneve še naprej!
Andrej

Pozdravljen, Primorec!

Sam večinoma med borovnicami najdem cigančke oziroma pšenično koprenko. Ta prav obožuje borovnice!  :D
Tu in tam pa se najde tudi kakšen jurček, a so redki, predvsem v primerjavi s cigančki.

Toliko z moje strani.

Gobarski pozdrav!

Triglav

#115
Tudi v nižinskih predelih je bujna rast gob.

Ta Pravi Gobar

Bil danes čist sam v gozdu proti Arehu cca 1000 m na soncu - samo prej na sredini močna megla, pol so se pa nebesa odprle ... 6 lepih Jurčkov, Žametastih gobanov par, Lijaste lisičke - menda jih rastejo milijoni, Gozdni kukmaki, Sirovke spet na novo zelo lepe precej jih raste, krasni rdečebetni polstenci, Orjaški dežniki lepi od odprtih do kuglic, Vijoličasta kolesnica pa raste povsod ...

Primorec

Najlepša hvala za odgovore.
Letos je res eksplozija jurčkov, najprej so začeli malo višje, zdaj pa so tudi dol prišli v nižine. Tako da bo dovolj za vse gobarje, je pa res, da je treba včasih iti malo izven uhojenih poti.
O karžljih pa nobene slike tu. Na faceboku pa objavljajo vsak dan kako so našli karžlje in se spet kregajo kako je to zaščitena goba. Po pravici povedano bi bilo prej treba kaznovati tiste, ki puščajo smeti v gozdu od pločevink do steklenic. Takim bi pa res dal kazen. Žal še noben moj izlet v gozd ni minil, da ne bi našel vsaj kakšno pločevinko.
Žalostno. 

Ta Pravi Gobar

Primorec, danes sem pobral pod Arehom v gozdu ala 10 pločevink. Ti sih jih kaj pobral ?
Pol od tega danes pobranega je tam že kako leto. Pa ovitki čokolade, plastenke od sladkih pijač, škatle od cigaret ... Zanimivo, da na teh terenih kjer hodim zadnji mesec ni enega, ki bi kaj pobral s sabo. V avtu sem imel za zadnjim sedežem že od prej parkrat nabrane, tako sem doma napolnil pol velike rumene Vreče !!!  Morda bi policija lahko našla metalce - saj so vendar njihovi prstni odtisi na vsem tem.  Ampak kazen bi morala bit po vsaki odvrženi piksni vsaj 500.- eur - da bi se splačalo.  Evo še en pošten izvor sredstev za Proračun.  Jaz sem takoj za to  !!  Pa vi  ?

kobanc

Po enem tednu zopet v gozd. Nikjer nikogar, nobenih smeti, različnih gob pa ogromno. Morda zato, ker gobarim bolj v strmem. Verjetno je bilo precej užitnih, ki jih nekateri dobro poznate.
Šel sem bolj zaradi tega, da preverim, če še kaj raste. Precej je bilo starih gobanov. Upam, da jih ne bodo čez vikend vse pobrali. Nekaj sem jih vseeno odnesel domov.