katera goba je to 8_9

Začel/a jevnac12, 08 September 2007, 08:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

jevnac12

lep pozdrav

"kosmatih" sirovk je nekaj vrst. Katera je tale?


lp IJ



jernej

Tole ne bo ena izmed vrst sirovk. Najverjetneje je to Lactarius torminosus (kosmata mlečnica) zaradi kosmatega in podvihanega klobuka. Mleček je verjetno bel in pekoč. Goba je strupena.

Jernej

jevnac12

Jernej, lep pozdrav!

Gobe, ki jih redko srečam, ponavadi ne utrgam ampak le slikam. Še posebej, če so "po mojem lepe". Zato nažalost ne morem odgovoriti, kakšne barve je bil mleček.

Na hitro (na prvi pogled) se mi je zdela, kot ena od oranžnih sirovk, a mislim, da imate prav, saj nisem zasledil takšne sirovke v literuturi, ki jo imam.

Za določitev se vam zahvaljujem.

lp IJ

slavko

Na sliki je Kosmata mlečnica, ki je strupena. Mleček je bele barve in pekoč. Goba je lepa in me veseli, da vsaj nekateri ne brcajo gob, ki jih ne poznajo.

Še huje od brcanja gob pa je to, da postaja gozd prostor za odlaganje raznoraznih odpadkov - od pločevink piva, ovojev bonbonov ali čokolad, do raznih plastenk. Žal je kultura obiskovalcev gozdov res na nizki ravni.

V gobarskih društvih se trudimo obiskovalcem razstav razložiti kodeks nabiranja gob, ki ga je sprejela MZS (http://www.gobe-zveza.si/pdf/kodeks06.pdf). Doseg pa je relativno majhen - razstavo obišče okoli 1000 učencev, drugih obiskovalcev pa je med 200 in 300. Veliko večji doseg je preko spletne strani. Zato me veseli, da se na forumu govori tudi o tem.

Lep pozdrav,
Slavko