JUTRANJI MRAZ NA KOROŠEKM

Začel/a annamaria, 07 September 2007, 20:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

annamaria

Prejšnjo soboto sem bila prijetno presenečena nad lepimi jurčki, nebracnimi  gobami v Črni na Koroškem in nedotaknjeno divjino.

Kakšna situacija - zaradi hladnega vremena mislim bi bila lahko jutri? Je mogoče da se v enem tednu zemlja tako ohladi da jutri nebi rasle?

hvala in lp

jevnac12

Pri nas, v srednji Štajerski, bolj kot vreme vpliva na nabiranje množica gobarjev, ki je v gozdove navalila v zadnjem tednu. Pa me to niti toliko ne moti, le da mnogi gobe brcajo.

Vseeno ti želim obilno bero.

lp IJ

jernej

Lep Pozdrav

Za rast gob je poleg vlage najpomembnejša nočna temperatura. Za jurčke je idealna nočna temperatura med 12 in 15 stopinj celzija. Sedaj pri nas ni bilo tako visokih nočnih temperatur. posebej ne v višinah. Kar pa ne pomeni, da jurčkov ni. Vendar rast verjetno ni tako množična kot pa pred tem mrazom. Rastle pa bodo sedaj številne jesenke gobe, ki jim mraz bolj ustreza!

Tudi sam se bom danes odpravil v gozd, da vidim kakšna je situacija.

Jernej

slavko

Strinjam se z Jernejem. Gobe za rast potrebujejo določeno temperaturo. Zato v različnih obdobjih leta rastejo različne vrste gob.

Danes, 8.9. sem gobaril na Pohorju, na višini preko 1000 m in tam rastejo tudi jurčki. Nekajdnevni temperaturni "šok" ni vplival na to, da ne bi rasli.

Lep pozdrav,
Slavko

jernej

Lep Pozdrav!

Sam sem danes gobaril nekoliko nižje na nadmorski višini približno 700m. Tudi jaz sem našel jurčke in veliko ostalih vrst gob. Največ pa je bilo cigančkov in ostalih vrst koprenk. So pa gobe na tej višini kar precej pognale, saj je pestrost različnih vrst zelo velika. Ne vem pa kako je z vrstno pestrosto na višjih nadmorskih višinah.

Jernej