Za katero gobo gre?

Začel/a Dejan, 27 Avgust 2007, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

Dejan

Pozdravljeni!

Včeraj se v bližini Loškega potoka ob krajšem sprehodu opazil na nekem travniku gobo, katera je imela klobuk
rjav, na sredini pa že nekoliko oranžen do rdeč. Na spodnjem delu klobuka pa je bila rdeče barve. Bet je bil oranžen do rdeč, imel pa je tudi navpične razpoke.

Žal slike nimam.

Gre po vašem mnenju za strupeno ali užitno gobo ? Ker nisem bil prepričan sem jo pustil tam.

Sicer pa je bilo v bližini še nekaj istih gob, vendar so rastle po več skupaj.

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav!

slavko

Spoštovani Dejan,

gobo je po opisu težko določiti. Včasih je težavna določitev tudi s pomočjo slike. Vendarle pa bom poskusil odgovoriti na vaše vprašanje.

Gobe določamo makroskospsko (z ogledom struktur gobe), kot so klobuk, struktura pod klobukom, bet, morebitne strukture na betu, dnišče beta, morebitna lupina iz katere raste bet itd. Oblik klobukov ali betov je veliko, tudi barv. Če gobe ne uspemo dovolj natančno določiti makroskopsko, si ogledamo še mikroskopske strukture gob - oblika, barva trosnega prahu in drugih mikroskopskih struktur. Včasih pomagajo tudi kemikalije, s katerimi se izzove reakcija, ki je značilna za določeno vrsto gobe.

Ko boste prihodnjič opazovali gobe, predlagam da jih slikate. Pri ogledu gobe pa vam svetujem, da najprej pogledate strukturo pod klobukom. Velja nekaj splošnih ugotovitev:

Če ima goba lističe, obstaja verjetnost da gre za eno od strupenih gob. Dejstvo je namreč, da je med strupenimi (tudi smrtno strupenimi) gobami večina takšnih, ki imajo pod klobukom lističe.

Če ima goba cevke (oz. luknjice), obstaja verjetnost da gre za eno od užitnih oz. pogojno užitnih gob. Dejstvo je namreč, da med gobami, ki imajo pod klobukom cevke ni smrtno strupenih gob.

Sedaj pa k določitvi vaših gob:

Predpostavljam, da so gobe bile majhne (npr. visoke do 10 cm), da so imele lističe pod klobukom in da so klobuki bili v premeru veliki med 3 in 5 cm.

Opisali ste, da je bilo več gob skupaj, klobuk je bil rjave, oranžne in rdeče barve, bet oranžen do rdeč in je imel navpične razpoke. Predpostavljam, da je bil bet tanek (npr. do 5 mm).

V primeru predpostavk, ki sem si jih izmislil, bi lahko videli eno od Rdečkastih bledivk (npr. http://www.gobe.si/Slike/LaccariaLaccataVarMoelleri ali podobno). Takšna vrsta gobe bi bila užitna.

Lep pozdrav,
Slavko


barzen

Strinjati se moramo, da je opis zelo pomanjkljiv. Določitev bi bila lažja, če bi vedeli vsaj to kakšno trosovnico je goba imela in koliko je bila velika. Predvidevam, da je nabiralec opazil večje primerke gob (kajti povprečni gobarji majhnih gobic ne vidijo oz. jih to ne zanima) in bi z 10% verjetnostjo trdil, da je našel enega od gobanov, po vsej verjetnosti svinjskega gobana.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

slavko

Gospod Arzenšek je predpostavil, da je Dejan našel Svinjski goban (Boletus luridus); http://www.gobe.si/Gobe/BoletusLuridus. Ta goba ima pod klobukom cevasto trosovnico. Svinjski goban je pogojno užiten in bi ga bilo treba pred uporabo prekuhati (približno 5 minut v vreli vodi).

Lep pozdrav,
Slavko

Dejan

#4
Pozdravljeni!

Gobe, katere sem našel so bile najbolj podobne gobam na tej sliki:
http://www.gobe.si/slike/Laccaria_laccata_var_moelleri1.jpg

Razlika je le v tem da so gobe na sliki pod klobukom bele barve, tiste ki sem jih srečal pa rdeče, ter da je bil bet gob (katere sem našel) bolj debel-verjetno 10mm+. Drugače pa so bile gobe res visoke nekje do 10cm.

Bom slikal če se v bližnji prihodnosti vrnem v tiste kraje.

Hvala vam!