jelkin glivec (Sparassis nemecii)

Začel/a jernej, 24 Avgust 2007, 11:07

Prejšnja tema - Naslednja tema

jernej

G. Slavko, lep pozdrav!

Na gobarski razstavi v Lovrencu je bila najdena goba, ki jo je g. Poler determiniral kot Sparasis nemecii (jelkin glivec). Iz gobarskega društva mi je bilo sporočeno, da še te vrste nimate popisane in opisane (mikroskopiranje). Ga. Milka me je prosila, če bi lahko našel kak primerek te vrste. To bom tudi poskušal storiti. letos, ga še nisem našel, sem pa našel veliko število primerkov lansko leto prav proti koncu avgusta. upam, da bodo letos tudi pognali.
Prosil bi vas, da mi poveste, kaj moram z najdenim pimerkom narediti (bilo mi je rečeno, da ga poslikam in posušim).

Jernej

slavko

Pozdravljen, Jernej!

Jelkinega glivca (Sparasiss nemecii) na naši spletni strani še ni. Ker ste ga našli na razstavi v Lovrencu na Pohorju, vas prosim, če ga lahko v primeru najdbe slikate svežega in nato del gobe posušite za našo zbirko v društvu.

Hvala in lep pozdrav,
Slavko

cordyceps

Ja sam baš našel Sparassis nemecii ovaj mjesec (7.8.2007.) po prvi put.
Mjesto nalaza je Nacionalni park Risnjak u Hrvatskoj, a rasel je prividno na tlu uz korijenje jele (Abies alba). Evo dolje i njegovih slika.
Pitanje: Kako razlikovati vrstu Sparassis nemecii od Sparassis laminosa (= brevipes). Našel sam da su to na nekim sajtovima sinonimi, no na nekim drugima su odvojene vrste (Index fungorum). Da li samo po staništu, laminosa - hrastovi (Quercus), nemecii - jele (Abies) ili ima još nekih morfoloških razlika?




slavko

Spoštovani Cordyceps,

najprej hvala za čudovite fotografije. Če nam dovolite uporabo fotografij, jih bomo vključili na našo spletno stran. V tem primeru vas prosim, da na gdlm@email.si pošljete vaše ime in priimek, da vas navedem kot avtorja posnetka.

Vprašanje, ki ste ga postavili, ali je med harstovim in jelkovim glivcem kakšna morfološka razlika,  je zelo zanimivo. Po slikah sodeč, bistvenih morfoloških razlik ni.

Ker so glivci saprofiti oziroma paraziti, nimajo zmeraj stalnega partnerja. Tako Hrastov glivec (Sparassis brevipes) lahko za hrano izbere bodisi hrast (Quercus robur) ali bukev (Fagus sylvatica). Jelkin glivec (Sparassis nemecii) pa za hrano izbere jelko (Abies alba). Ni izključeno, da sta imeni različni zaradi rastišča. Na naši razstavi smo enkrat imeli Hrastov glivec (Sparassis brevipes); http://www.gobe.si/Razstave/Razstava2004, ki je bil najden v okolici Lenarta, pod hrastom.

Na internetu sem našel informacijo (ameriški Mycotaxon), kjer je nakazano, da pri gobah verjetno gre za eno vrsto; http://www.fpl.fs.fed.us/documnts/pdf1988/burds88b.pdf). Britanski Index fungorum, kot ste že napisali, pa jih loči; http://www.indexfungorum.org/Names/Names.asp.

Obeh vrst še nisem mikroskopiral, da bi vam lahko potrdil ali gre za isto vrsto gobe. Zanimivo bi bilo eno in drugo vrsto mikroskopirati. V tem primeru bi bil odgovor bolj jasen.

Lep pozdrav,
Slavko