neznana goba

Začel/a jevnac12, 18 Avgust 2007, 18:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

jevnac12

Najprej sem mislil, da gre za katero od zraščenk, vendar ima goba plodnico iz lisičev.

Prosim za pomoč in lep pozdrav  - IJ


Shot at 2007-08-18

jevnac12

Pa še slika z vrha.

IJ


Shot at 2007-08-18

cordyceps

To su stariji primjerci gobe Lentinus torulosus (=Panus conchatus = Lentinus conchatus) - školjkasta strnjenka. Evo primjera fotke na netu - http://www.pilzfotopage.de/Aphyllos/pages/Lentinus%20torulosus.html
U spisku gob na ovom sajtu je pod tim imenom ova goba - http://www.gobe.si/Slike/LentinusConchatus, za koju mislim da je zapravo Lentinus strigosus (=Panus rudis), jer ima jako čupave, dlakave klobuke dok su klobuci kod Lentinus torulosus manje više glatki.
Evo pogledajte kako to izgleda na ovom sajtu:
Lentinus conchatus http://www.varganj.hr/gljiva0961.htm
Lentinus strigosushttp://www.varganj.hr/gljiva1519.htm

Lep pozdrav!


jevnac12

Lentinus torulosus iz www.pilzfotopage je, vsaj na sliki, povsem slična najdeni gobi. Goba ni bila kosmičasta, zato me prav zanima kaj bo rekel g. Šerod.

Hvala za podatke (predvsem o rudu Lentinus)

lp IJ

slavko

Strinjam se z ugotovitvijo, da gre za Školjkasto strnjenko (Lentinus conchatus). Zaradi starosti ni več vijolične barve, pa tudi nakosmičenosti, ki je značilna za mlade gobe, ni več.

Goba običajno raste na bukovih štorih, stara pa ima močno razgiban klobuk in je izredno žilava. Zato je neužitna.

Če želite, lahko posušeno gobo pošljete na naslov našega društva (Gobarsko društvo Lisička, Maribor, Preradovičeva 1, 2000 Maribor) in jo bomo mikroskopirali ter vam poslali podatke o trosih. S pomočjo trosov je določitev zelo zanesljiva.

Lep pozdrav,
Slavko


jevnac12

Zahvaljujem se za odgovor. Gobo sem samo fotografiral in še veselo raste naprej, zato vam je ne morem poslati. Bom pa to storil kdaj drugič s kakšno drugo gobo. Zanima me, kateri del posušene gobe vam pošljem (predvidevam, da je trosovnica najprimernejša).

Lep pozdrav IJ

slavko

Če je goba večja, predlagam, da jo razrežete na 4 dele in posušite. Majhne primerke gob pa posušite kar cele. Te osuške pošljete na naslov našega društva.

Prosim tudi, da priložite sliko gobe, ko je bila še sveža. Ne pozabite posredovati vašega naslova (domačega, elektronskega...) na katerega vam pošljemo podatke.

Lep pozdrav,
Slavko

barzen

Vsekakor se tudi jaz strinjam z ugotovitvijo za gornji sliki, da je to L. conchatus. V vid pa sem vzel sliko na gobe.si in pripombe cordycepsa, da gre za L. torulosus (P. rudis) in mu moram pritrditi (!imej v vidu spornost detertminacije iz slik!). Zaključek bi bil lahko naslednji:
obe gobi sta v mladosti vijolične barve, s tem da je L.c. debelomesnata in komaj opazno nakosmičena (glej pripeto sliko mlade L.c.), L.t. pa je bolj tenkomesnata in se nakosmičenost s starostjo ohrani. Obe dve gobi pa tudi s starostjo izgubljata lepo vijolično barvo in sta na koncu "svetlo leseno rjavi".

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

barzen

Sem vedel, da bom nekaj zamešal, pri teh gobah z nešteto sinonimi (v mojem spominu sta bili ti dve gobi pod Panus conchatus in Panus rudis). V prejšnjem pisanju je napačno to, da sem za P. rudis navajal da je to L. torulosus in ne da je to Lentinus strigosus (=Panus rudis)!

Se opravičujem!

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek