Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

Andrej Banko

Pa še nekaj najbolj fotogeničnih na skupinski fotogafiji v skledi !  ;)




Se pridružujem kritiki tistih, ki odmetavajo smeti po gozdu. Na gobarskih terenih prednjačijo plastenke in pločevinke (piva).
Še vedno srečujem "vrečkarje" in tiste z izruvanimi gobami v košarah. A je primerno, da v takem primeru "gobarja" opozoriš,
da dela narobe. Ima kdo od vas morda kakšne (slabe) izkušnje s tem ?


jurčkoljub

Pozdravljeni,
že nekaj časa vas redno prebiram in sedaj sem se tudi jaz odločil, da bo čas za prijavo v forum. Ko berem tele vaše žalostne zgodbe o gozdnih uničevalcih, govorim o ljudeh, ki puščajo smeti vsepovsod, me preletava ena ideja, da bi vsakega, ki vrže "piksno" enkrat fajn okoli ušes.
No pa naj vam še povem eno svojo izkušnjo...lansko leto srečam gospoda, po približni oceni starega 50 let, človek bi pričakoval da je vsaj malo podučen o gobarstvu. No pristopim do njega, vidim da nabira v vrečko, seveda gob ne reže ampak kar cele neočiščene meče v vrečo. In potem se lepo pozdravima gospod vzame iz vrečke še eno piksno piva uniončka, ker pravi da je silno žejen. Medtem časom, ko pije mu razlagam, da vrečka ni za v gozd in potem še vse o rezanju gob...no da skrajšam zgodbo človek me ne kaj resno jemal in na koncu vrže še prazno piksno po tleh.no in takrat se je pri meni v glavi zaiskrilo in ga lepo prvič opozorim, da naj pobere piksno in seveda se mi le veselo zasmeji...in potem mi je počil film...rezultat vsega je bil zlomljen njegov nos, z tistim zlomljenim nosom je potem pobral še to sporno piksno in vse skupaj z OČIŠČENIMI gobami odnesel v dolino.
Te moje izkušnje nisem napisal zato, ker bi takšno moje ravnanje priporočal tudi drugim ampak zato, ker vam hočem povedat, da je treba preganjat uničevalce gozdov.

Sedaj pa še ena gobarska...sem slišal da so gobice po hribih malo začele...nažalost včeraj ni bilo časa  tako, da danes grem malo pogledat v hribe. Poizkusil bom približno na 1400m višine pa bomo videli. Zvečer pa sledijo slikice, če bo kaj seveda.

Vsem ljubiteljem narave in gob lep gobarski pozdrav

urli

Urli, pri tebi mi sicer nekaj ne štima, za gobe pa verjamem...

kaj ti ne štima?

lp urli

domzupan

Ali mogoče kdo ve katera goba je to?
ali je užitna?

klavir

Opa, jurčkoljub, si pa opasen... ;D No, saj tudi mene kdaj kaj takega zamika iz podobnih razlogov, samo moram paziti na prste (nickname!)

heheh,lp

zoki

Evo slikice. Po mukah mi jo je uspelo spravit gor. Bil sem Na Pohorju. Danes po kosilu še malo ženo peljem gor, da vidi moje terene.

PrviProgram

Sedaj pa že rastejo na višini 450 m, Pohorje.

urli

#412





mati resevna starka pohlevna!!!

lp Urli!

sabincica

Ta pravi gobar- hvala za čestitke in me ni prav nič motili, če si kričal :D

Jurčkoljub- bravo. Čeprav sem ženske, in sem proti nasilju, me pa ko vidim take nemarneže isto zamika...problem je samo v lastnini- kar je tvoje čuvaš, kar je naše- ''a j*** ga''. Me zanima, če bi taki ljudje tud v svoji goši se tako obnašal...če imajo pa tako kot se obnašajo v gozdu, tudi doma, jim pa tako ali tako ni pomoči. Se mi pa smilijo, da ne vidijo prihdnosti, da tudi njihovi otroci in vnuki...bodo v gozd po gobe hodili, če jih še bo in ne bodo samo še smeti in koprive....

Kar se tiče pa vas srečnežev z TA PRAVIMI- čestitke...in še naprej veliko sreče ;)

lp,


Sabincica :) :)
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

zalezovalec gob

 danes sem  bil na Resevni.... in očitno je en forumaš vse ta lepše pobral..ker sam sem jih dobil samo za vzorec in nekaj bolj  prhkih ali pa nimam nađtudiranih štrahov  :D

jurčkoljub

Sabincica - saj tudi jaz ne podpiram nasilja in tudi sam nisem ravno nasilen človek ampak saj veš, ko pa nekdo pred tabo vrže piksno v gozd potem se ti pa nasmeji, ko mu rečeš naj jo pobere, potem si pa predstavljaj kako se mi je zaiskrilo v glavi...seveda potem je bil še nekaj pametn, da me bo tak premlatu, da me nebojo nikol več najdl v gozdu in to je bla kaplja čec rob...kaj je sledilo sem ti pa že napisal, pa še premal sem ga ;D Po tistem sem ga še enkrat srečal v gozdu in je imel košaro, se me je pa na daleč izognil :)

Kar se tiče pa mojega današnjega gobarjenja pa bol slabo...gozd je zelo suh na mojih placih, našel sem vsega skupaj kakšnih 10 jurčkov, bil pa na višini probližno 1400m v Zg, Savinjski. Jutri jo mahnem pa malo na Pohorje v upanju na boljši izplen.

Lep pozdrav

Ta Pravi Gobar

Jurčkoljub ...

Bravo, samo tak naprej, vsaka čast.  Jaz bi tudi takega ...

Glede Pohorja - sem bil danes na Arehu - po vseh teh Pohorje je polno prispevkih na mojih dobrih placih - nikjer nič, verjemi. Še neke lisičke sem zadnjič pustil, so zdaj malo večje, a do amena posušene.

Ne vem, kje tile nabiralo, ki javljajo kak najdejo - mogoče na nekih predelih, kjer je malo več šel dež preko.

No, v glavnem Areh suh, prazen, nula  !!!

Pa po mojem nič do septembra pa dobrih večdnevnih padavin, pa temperature tudi 10 stopinj ali manj, ne pa  25 - 30 pa več, to nimaš kaj najt.

Lep pozdrav vsem

urli

danes sem  bil na Resevni.... in očitno je en forumaš vse ta lepše pobral..ker sam sem jih dobil samo za vzorec in nekaj bolj  prhkih ali pa nimam nađtudiranih štrahov  Cheesy

fotke so od četrtka, v petek je bilo še več, včeraj in danes pa redke posamezne in posušene

lp urli

jurčkoljub

Ta Pravi gobar ja tudi meni so tile prispevki o gobah iz Pohorja malo sumljivi, ker danes na mojih placih totalno suha hosta pa je približno enaka višuna kot Pohorje. Vem pa da je bilo v Zg. Savinjsku veliko več padavin kot na Pohorju tako da res je malo sumljivo ???

marjeta

Danes sva bila v Savinjski dolini - gor do Malega Travnika. Popolna nula, v bistvu nobenih gob. Kar je pa najhuje je pa to, da so Mali Travnik totalno razbili - vrezali več vlak, sedaj po veselo žagajo po sistemu kam pade - pade in na žalost tam tudi ostane.
Vsem, ki ste pridno nabirali, pa čestitke. Urli, ne da mi ne štima, ampak nisem več prepričana, da mislim pravega Urlija...

Lep večer
Marjeta