Gobarjenje 2018

Začel/a klavir, 07 Januar 2018, 13:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

Gobarka89

 :)

blaz3k


Ta Pravi Gobar

Jaz sem tudi enega lepega borovega gobana našel včeraj pri Hoškem Lovskem domu - nad Pohorskim dvorom, pa kakih 10 prestarih ... kar nekaj gobarjev sem srečal, samo stare gobe ... pa doma klope obiral ... ne grem več v goše pod 1000 m ... sam klop vsepovsod čaka name ...

celjanka

Lep pozdrav vsem gobarjem.Pri nas v Celju je po gozdu izredno suho.Vceeaj sem sla malce po gozdu.Nabrala le dva cudovita jurcka,ki pa sta imela crvive bete.

robert11

pozdravljeni
kdor spremlja FB nori na gobe in druge naravne dobrote, lahko vidi da se da nabrat ogromno gob.
zanimivo da na naši strani ni skoraj nič objav.
no, v zadnjem tednu skoraj vsak dan naberem polno mero gobanov. pa niti mi ni treba na posebne place. kar na poti iz službe domov se ustavim ob kakšnem gozdu in v eni uri se da nabrat.
tokrat sem prvič načel osmerčke, na sliki se dve manjši od zadaj ne vidita.
prav tako sem našel ajdovčka ki je tehtal pol kg, pa tudi zelo sem bil presenečen nad najdbo prvega cigančka.
malo sem bil prepozen za enega gobana s premerom skoraj 35 cm, pa dva jurčka izgledata, kot da sta pognala iz korenine drevesa. no za tistih 5 pa sem bil tudi nekaj dni prepozen.
res se je sezona lepo začela.
pa objavljajte kaj, je lepo gledat fotografije.
lp, robert

robert11

lp, robert

TopCat

@Robert:
Najprej iskrene čestitke za bero!
Tudi sam bi z veseljem objavljal slikce gob, če se ne bi gozd, kamor večinoma hodim gobarit, začel komaj prav prebujat (različna področja - različna hitrost  :angel:)! V gozdu sem srečal samo mladež, ki sem jo zaradi mladoletnosti pustil, da še doraste.  ;)

Me pa že nekaj časa tare vprašanje: a se uspešnost gobarske sezone meri s številom (količino) najdenih gobanov? Gre pri jurčkih, ajdovčkih itd. za kakšne trofejne gobe? Namreč včasih imam občutek, na forumu, da se objavlja samo, ko se najde kakršnekoli gobane. Seveda nekateri z veseljem objavijo slikce in informacije o ostalih gobah, a imam občutek, da so ti v manjšini. Namreč, če sem se kaj naučil tudi iz tega foruma, je to, da obstaja veliko število odličnih in okusnih gob, ki zlahka konkurirajo ali v nekaterih primerih celo presežejo okusnost gobanov. Se motim? Hkrati upam, da s temi vprašanji nisem koga užalil. V nasprotnem primeru se globoko opravičujem!

Prilagam pa še slikce mojega mladeža...  ;D

blaz3k

#97

Ta Pravi Gobar

Robert vsaka čast  !!   Pa Blaž že marelo našel ?  Pa taki komad ?  V maju ... bo to leto izjemno leto ?

Ko tako gledam fotke poletnih gobanov kako rastejo ob in iz korenin Bukve, bi predlagal, da poletnega imenujemo kar Bukov goban - kaj pravite drugi  ?

Dober ulov vsem

slavko

Poletni goban (Boletus reticulatus) smo poimenovali na mikološki komisiji v Mikološki zvezi Slovenije.

Poletni goban pa ima kar nekaj domačih imen: jurček, pšeničnik, globaja, gerbaja, ajdovček, dedec, globanja, gribanja, hrastovec, jurček, kravica, kravša, poletni jurček, posvinjka, pšenični goban, špicelj, žlahtni goban. Morda pa se doda še ime, ki ste ga predlagali, bukov goban...

Lep pozdrav,
Slavko

Ta Pravi Gobar

Lep pozdrav gospod Slavko   :)

Ja ta pa ima kar imen, neverjetno, par sem jih sicer že sam slišal, ampak toliko ?  kar 18 z mojim ...

Zanimivo kako pa zdaj Nemci ne najdejo skoraj nič - gledam na Youtube in sem z dvema Nemcema glavnima redno v kontaktu, samo jamrajo, pu tudi suša jih pesti ... Pri nas pa kar močno.

Ali ste mnenja da bi znala vplivati radioaktivnost ki je lani oz. predlani ne vem več točno - na veliko ušla ob eksploziji v Rusiji in jo je dejansko veter nesel točno preko naše države pas - sem gledal nemško oddajo ?

V času po Černobilu so tudi govorili da Gobani rastejo kot zmešani zaradi radiacije ?  Bi znalo biti da to gobam paše ?

počasna

pa še moj prvi letošnji, pobran pred eno uro  :D


blaz3k

#102
Citat od: Ta Pravi Gobar dne 25 Maj 2018, 10:42
Robert vsaka čast  !!   Pa Blaž že marelo našel ?  Pa taki komad ?  V maju ... bo to leto izjemno leto ?

Ko tako gledam fotke poletnih gobanov kako rastejo ob in iz korenin Bukve, bi predlagal, da poletnega imenujemo kar Bukov goban - kaj pravite drugi  ?

Dober ulov vsem

... danes sem na Pohorju našel cca 20 gobanov, 6 sem jih pobral ostali so bili prestari in res vsi so rasli ob korenini bukve. In vsi so rasli na obronku jase kjer sije popoldansko sonce.

Vzporedno pa sem nabral še 2 l gozdnih jagod , čiste vegi! :)


http://www.rtvslo.si/slike/photo/313877

http://www.rtvslo.si/slike/photo/313883

http://www.rtvslo.si/slike/photo/313879

http://www.rtvslo.si/slike/photo/313878




slavko

Ta Pravi Gobar #100, ne vem če radioaktivnost gobam paše, definitivno pa gobe vsrkajo radioaktivne elemente preko podgobja. Na področjih radioaktivnosti imajo tako gobe večje vsebnosti radioaktivnih elementov.

Lep pozdrav,
Slavko

Strastni gobar

Evo tudi pri nas taprva bira.
Lp.Aleš