Gobarjenje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 20:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Odpiram novo temo za deljenje raznovrstnih utrinkov z letošnjih gobarjenj in sam prispevam prvo repliko z zadnjega lanskega gobarjenja pred nekoliko dnevi.

Torej, da bi se leto končalo brez iskanja zimske trofeje, to je bukovega ostrigarja, v Murski šumi, prekmurskih logovih ob reki Muri, se tudi ne more več zgoditi. Zdaj že tradicionalnega izleta se v zadnjih dneh leta udeleži zmeraj več povabljencev. - Ker to leto zaradi jesenske suše doslej ni bilo najprimernejše za rast bezgovih uhljevk, smo iskanje slednjih v osrčju Murske šume preprosto izpustili in se odpravili naravnost proti Muri. Takole zgodaj zjutraj so take panorame zmeraj videti čarobne.


Fotografije: R. Vrečko

Mrtvica ob reki Muri se je svetila od drobnih kristalčkov ledu...



...in tudi tamkajšnja pot se je meglila nekam v daljavo.



Takole smo našli tudi prve gobice, vrsto čeladic, ki, četudi niso užitne, na pogled privabljajo nasmešek na obraz in fotoaparat v roke.



Na poti do bukovih ostrigarjev smo naleteli na še eno (politično) oviro, a na srečo nismo srečali varuhov javnega reda in miru. Teren pač z druge strani ni dostopen, saj se ne da čez reko.




In ja, splačalo se je iti – bili smo uspešni. Čeprav je to zimo sicer nekoliko manj ostrigarjev, na nekaterih mojih drugih rastiščih so podrli tudi že kar precej bolnih dreves, je tukaj stanje ostalo dokaj nespremenjeno. Veliki školjkarji so se bohotili na starih podrtih kladah...







In kolikor je podrtih hlodov v loki, jih je tudi v reki Muri, če ne še več.



Na drugi strani pa hrvaška vas Podturen.



Lep pozdrav pa srečno.

klavir


ivi

zimske panjevke

klavir

Spet sem bil pri Muri v njenem spodnjem slovenskem toku... Le zakaj hodim toliko sem...? Drava pod Mariborom je v svoji stari strugi sicer na videz ohranjena, ob njej so lepa zimska gobarjenja oziroma izleti, a v resnici je to zelo spremenjen vodotok. Reko Muro so zaenkrat še pustili bolj pri miru, čeprav je seveda marsikje regulirana. Zakaj pa bolj ta spodnji tok? Ker sem srednjega (med Prekmurjem in Prlekijo) že do določene mere pregledal in obrežni logovi niso toliko primerni za zimska gobarjenja. Bolj ko pa gremo na vzhod, bolj reka meandrira, ohranjene so stare struge, depresivni tereni, to je vse balzam najprej za oči, zatem še za gobe. Najlepše je vse to videti v Murski šumi, a ker nisem tak, da bi šel vsakič na isto mesto, je tokrat za izhodišče služilo kar šest jezer pri Petišovcih. Res pa je, da še med Lendavčani niso kdove kako znane. Gre za bivše gramoznice in eno še delujočo pred cesto Lendava - Petišovci, s katere se zavije proti njim. Že na satelitskih slikah...



je bilo videti, da bo najlepše osrednje jezero, obrobljeno z mrtvico, staro strugo Mure, ki ga obdaja s treh strani.


(slika 1)

Zato je obveljala odločitev, da bo avto ostal prav ob tem jezeru, čeprav se je kasneje izkazalo, da se je možno tudi zapeljati okoli njega (vsaj če imaš malo višji avto, ne kakšne limuzine). To je bilo tudi storjeno. Nato pa še peš enkrat okoli jezera. Ob poti že nekaj ostrigarjev, ki so bili malo zagoreli od sonca.

   
(slika 2)

Nato sem sam šel še malo niže v loko pogledati, če je še kaj, no, ni bilo veliko, prehodil pa sem kar nekaj terena, bilo je nekaj brodenja čez stare Murine struge, vse to pa je tudi nekaj vredno.

Nazaj grede, za nasipom...


(slika 3)

je sredi gozda spokojno ležalo zadnje, šesto jezero...


(slika 4)

Nato pa nazaj na izhodišče, k jati belih labodov, ki so bili pravkar poleteli...


(slika 5)

klavir


as

Pred leti sva se z ženo udeležila vašega skupnega nabiranja marčevk in bila zelo zadovoljna, kljub majhni beri. Zanima me, če bo skupno nabiranje organizirano tudi letos?

slavko

Naše aktivnosti v društvu začnemo marca, po programu dela, http://www.gobe.si/ProgramDela.

Lep pozdrav,
Slavko

Ta Pravi Gobar

Kaj je zdaj gobarji ?  Suho suho ko poper naša Štajerska ... Ljubljana je imela ful dežja mi pa suho, suho ... Marčevke bodo junija mogoče  ?  Še živo mejo iz cipres sem letos že lahko kar februarja zalival, bo rekord vseh rekordov   !

Lep pozdrav vsem ! ;)

Martin

 ???
Pozdrav vsem sam grem nasledn tedn preverjat terene za mavrahi in smrčki glede na to da je ze lep čemaž bi znalo kaj bit......
Lp
Martin

klavir

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 15 Marec 2019, 17:57
Kaj je zdaj gobarji ?  Suho suho ko poper naša Štajerska ... Ljubljana je imela ful dežja mi pa suho, suho ... Marčevke bodo junija mogoče  ?  Še živo mejo iz cipres sem letos že lahko kar februarja zalival, bo rekord vseh rekordov   !

Lep pozdrav vsem ! ;)

Marčnice sicer rastejo, a jih je skoraj nemogoče najt, ker so zaradi suše letos tako redke. Popoldan sem pregledal skoraj vse svoje rajone in našel tri šope... V bistvu se ne splača iti po njih, Ta pravi gobar, Ker jih ne boš našel...

Pa lep pozdrav...

klavir

Torej, marčnic se še zmeraj ne da najti, razen če je kdo tako čuden kot jaz in mu je v oddih od pol devetih v jutro do pol šestih zvečer (s pavzo za kosilo) brskati s palico pod listjem po celem krogu Goričkega - od Rogašovcev, Kuzme, Martinja, preko Lucove, Gornjih Petrovcev, Adrijancev do Markovcev, Čepincev in Šalovcev. Potem se najde dovolj in še malo več. Takole se jih zagleda, ko s palico odgrnemo listje...





Nato se lepo očistijo...



;)

...in nekaj se jih takole ocvre. Njami...


rotor


thinkblue

Pa se je začela sezona smrčkov ;)




klavir

Tudi jaz sem jih nekaj fotografiral... Seveda jih je letos dosti manj kot lani, a vendarle so. Lepotice...


Verpa bohemica








klavir

Če je bilo prej težko najti marčnice, je pa zdaj med prejšnjim in naslednjim vikendom pravzaprav višek sezone v Prekmurju, tako je lepo, ko hodiš po gozdu in se vsakega toliko časa pojavi dvignjeno listje in so spodaj skrite gobe ali pa se srebrno svetijo skozi borove iglice... Do konca tedna še bodo, nato bo zaključek. Kljub vsemu je bilo lepo!