3- dnevno mikološko izobraževanje v Ljubljani

Začel/a Divja, 27 April 2019, 09:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

Divja

Zdravo!

Društvo DIVJA te vabi, da se nam pridružiš na Začetnem tečaju spoznavanja gliv po priporočilu Mikološke zveze Slovenije.
______________________________________________________

Gobarsko izobraževanje bo vodil predsednik Gobarskega društva Lisička Maribor, Slavko Šerod, ki je tudi zelo aktiven na tem forumu :)

Slavko se je v Gobarsko društvo Lisička Maribor včlanil leta 1995. Njegov mentor je bil gospod Anton Poler, dober poznavalec gob, z nazivom determinator mentor (to je najvišji naziv ljubiteljskega gobarja v Mikološki zvezi Slovenija), ki je napisal veliko knjig o gobah in organiziral številne tečaje.

Svoje znanje je Slavko nadgrajeval z delom v Mikološki zvezi Slovenije, kjer je sodeloval pri številnih projektih.

Odmevnejši projekti so: Izdelava operativnega seznama gliv Slovenije, izobraževanje naravovarstvenih nadzornikov, Glive vlažnice (Hygrocybe spp.) kot odzivni bioindikator za ohranjanje biotske raznovrstnosti, ki je bil izvedel l. 2008, Glive travniških površin kot bioindikator za ohranjanje biodiverzitete iz leta 2009 z izdajo brošure, Projekt ''Možnosti in omejitve pri nabiranju gob v gozdovih in razvoj gomoljikarstva v Slovenij'' (l.2013). Pri projektu so sodelovali še Gozdarski Inštitut Slovenije, Inštitut za sistematiko višjih gliv in Kmetijski inštitut. V letu 2018 so s sodelavci zaključil 5-letni monitoring gob na mariborskem otoku.

V Mikološki zvezi Slovenije ima Slavko naziv determinator mentor, hkrati pa je prav tako predsednik mikološke komisije.

KAJ BO ZAJEMALO IZOBRAŽEVANJE?

Samo izobraževanje bo sestavljeno iz praktičnega in teoretičnega dela. Kandidati na zaključku opravijo preverjanje znanja. Kandidat opravi izpit, če doseže 60% uspeh in tako prejme certifikat o opravljeni 1. stopnji za determinatorja pripravnika.

Teoretično izobraževanje bo razdeljeno na tri sklope:
1. sklop: Zakonodaja o gobah in gobarjenju, vožnji v naravnem okolju in omejitvah, ki jih je predvidel zakonodajalec.
2. sklop: teoretične osnove o gobah. Spoznavanje 80 vrst gob po izboru Mikološke zveze Slovenije (MZS),
3. sklop: preverjanje znanja iz prvih dveh sklopov. Tečaj se zaključi s podelitvijo naziva determinator pripravnik.  

Teoretični del tečaja bo potekal 8. in 9.6. na Osnovni šoli Livada (Ul. Dušana Kraigherja 2) v Ljubljani od 9.00-14.00 ure. Udeležence prosimo, da ne zamujajo.

Praktični del bo celodnevna ekskurzija v gozd. Udeleženci boste pobirali vse vrste gob. Po koncu nabiranja bo sledilo divje kosilo, kjer bomo skuhali nabrane gobe, ostale, ki niso užitne ali so strupene pa pravilno razvrstili po statusu. Gobarska ekskurzija se bo odvijala v okolici Ljubljane, 30.6.2019 od 10.00 - 17.00 ure. Točno lokacijo bomo sporočili naknadno.

Cena za prijavo do 1.5. je 100€/osebo
Po 1. maju 130€/osebo

PRIJAVI SE PREKO: www.bit.ly/postanigobar

Več info preveri na -->https://www.facebook.com/events/2310571512560647/

Druge dogodke našega društva pa tukaj --> https://www.facebook.com/pg/divjaa/events/?ref=page_internal

Se vidimo! :)