Ali je res policija v gozdu?

Začel/a gorenc, 07 September 2007, 16:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

gorenc

Slišal sem danes, da policaji ne lovijo več gobarjev v gozdu in preverjajo kilažo nabranih gob ampak nastavljajo listke na parkirane avtomobile v gozdu z kaznijo 80€??
Ali kdo kaj ve o tem???

Pubi

Dosti lažje je vendar nalimat listek na vozilo, ki je parkirano v gozdu ali na delu ceste, ki ga nevestni rabutarji puščajo ob cesti, ko gredo ven sekat gobe kot delat red kje drugje. Vse je pa legitimno in se sploh ne čudim, da naši vrli miličniki nebi pobirali denarja po cestah tudi v gozdovih brez kregarije in seveda brez problemov. Res, da so mogoče kje pretiravali a bilo je le potrebno kaj pripopat. Veliko nas je imelo šanso videti kako so bili zaparkirani v teh dneh vsi dostopi in ceste v gozdove. Na Roglo in njeno okolico se mi je gabilo zapeljat, ko so mi znanci povedali, da je tam spet invazija. Sosed je moral poklicat intrevencijo, da so mu urihtali prost izvoz iz vikenda, ker je svojo mamo moral odpeljati na kontrolo v ZD. Grozni znamo biti grozni.
P.S.:....to si še poglejmo kako nekateri gobe res "sekajo" brez srca in brez spoštovanja do narave.

Lp Pubi
Scribo ergo sum

jernej

Lep pozdrav!

Ne verjamem, da bi policija lepila listke na vozila zaradi nepravilnega in pretiranega nabiranja gob, saj ne morejo vedeti, če je lastnik vozila izključno gobar, ki krši zakon. Pač pa je bolj verjetno, da so ti kršitelji dobili kazen zaradi uporabe gozdne ceste, ki je namenjena izključno gozdnemu gospodarstvu (take ceste so tudi označene z posebnimi prometnimi znaki). takih cest je na Pohorju kar nekaj (drugje ne vem), sploh pa na neturističnih delih pohorja (Lovrenško, Ribniško pohorje, ... ).
Tam se je pač treba prilagodit in pešačit do rastišč gob. Tudi gozdarji rabijo neoviran promet. Sploh pa je to prijaznejše do našega gozdnega bogastva!

Pa še v zvezi z kulturo gobarjev in nasploh vseh, ki so obiskovalci gozda; Na Pohorju je zadnje 3 tedne res obupno: Vse gobe so podrte, zbrcane ali kako drugače uničene. Kar je še huje, nabiralci se pri nabiranju gob lotijo vsega. Uničujejo tako rastline kot motijo živali, ki rabijo popoln mir (npr: Divji petelin je na našem delu pohorja zdaj zelo redek. Še pred 30 leti ga je bilo pri nas ogromno število. Na področju varovanja narave bo potrebno sprejeti nove, strožje zakonodaje, sicer bomo z tem "ropanjem" pristno naravo popolnoma uničili! Zavedajmo se, da smo del narave in imejmo dolgoročni pogled na izkoriščanje naravnih virov, kajti brez teh je obstoj človeka vprašljiv!

Jernej

gorenc

Gospod Jernej in gospod Pubi z vašima mišljenjima se popolnoma strinjam in v članku sem pozabil omeniti kraj,šlo je za Ribniško pohorje in Kaplo ,kar pa se dogaja sedaj v naših gozdovih pa je obup in mislim da bi to ROPANJE morali kaznovati bolj strogo.
                   GORENC

gorenc

PS
Še nekaj o tej sliki:
Katastrofalno ,če nimajo tiste minutke časa da v gozdu na licu mesta očistijo gobo potem vseeno če ne hodijo v gozd ker bodo naredili več koristi in tisti ko nabirajo samo JURČKE niso za mene gobarji ampak JURČKARJI!

Pubi

.....naj vam g. gorenc v odgovor na komentar o  priloženi sliko "gajbica z gobami" zaupam, da je slika posneta v Albaniji in si skoraj ne upam poslati še nekaj bolj groznih slik "ekonomskega vensekaja" gob v tej državi. Glede na vaša opažanja v naših gozdovih zadnje tedne nismo "daleč" v odnosu do narave in se resno bojim kaj šle bo, če se nas ne "ustavi". Eno je delati se lep, kulturen in spoštljiv do vsega okoli sebe, a ko si sam pod smreko si pa še slabši od žvali.....! Poglejte si to kaj sem našel v "svoji korpici" z interneta.........



P.S.:.....resnica njim je to za golo preživetje a nam, je to kar se dela obžrtnost in pohlep. Brez zamere!
Lp Pubi
Scribo ergo sum

gorenc

Gospod Pubi,iste slike mi je poslal kolega že pred časom in pravi da so to letošnje ni pa točno vedel iz katere dežele se pa z vami popolnoma strinjam.

jevnac12

Tudi meni so poslali te slike. Že lani ali pa letos spomladi, vendar s sporočilom, da so iz Romunije (kar je, glede na romski "milje", še najbolj verjetno).

Tudi sam sem za "umirjeno" gobarjenje, težava je le v tem, da bolj ko gobane nabirajo, več jih zraste. Vsaj zadnja leta tako kažejo. Zanima me, kako imajo to rešeno drugje po Evropi. Trenutna slovenska zakonodaja, po mojem mnenju, namreč, ne daje rezultatov. Težko si predstavljam, da bi, ob gromozanskih cenah jurčkov na tržnicah, ne prihajalo do "invazij" v gozdove, kjer jurčki množično rastejo, pa čeprav gre za osebke, ki po srcu niso pravi gobarji in nimajo dolgoletnih gobarskih izkušenj.

Strašno me moti tudi brcanje gob, ki jih "gobarji" ne poznajo. Zadnjič sem po daljšem času našel blagve, jih pokril z listjem, v veri da bodo zrastle vsaj do trosenja. Nisem imel časa preveriti, a sem prepričan, da niso preživele, glede na to, da so rastle ob gozdni poti.

Gobarim predvsem ob primestnih gozdovih, kjer je Jesenskih gobanov manj (v primejavi z Roglo, Pokljuko, Jezerskem....). Pri tem opažam, da veliko gob zbrcajo tudi "domačini", torej kmetje, ki so z gozdom povezani, če že niso lastniki in bi se morali povezanost gliv z drevesi bolj zavedati.

Iz vsega sledi, da bi mora MZS več delati na ozaveščanju o pomembnosti gliv za naše okolje.

lp IJ

slavko

Policija ima pravico kaznovati napačno parkirana vozila v gozdu. Ukrep je bil sprejet že davnega leta 1995, zato so kazni še v SIT:

Povzetek ukrepa:

V Republiki Sloveniji velja od 1. aprila 1995 predpis, ki prepoveduje vožnjo z vozili na motorni pogon in kolesi v naravnem okolju (Uradni list RS, 16/95 in 28/95). Tako so vožnja, ustavljanje, parkiranje in organiziranje vožnje z vozili na motorni pogon in s kolesi prepovedani na vseh površinah zunaj naselij in zunaj vseh vrst cest ter zunaj kolovozov in poljskih poti. Prepoved velja tudi za gozdne in planinske poti.
Parkiranje in ustavljanje v naravnem okolju sta dovoljeni le v pasu pet metrov izven vozišča, če je to v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in če temu ne nasprotuje lastnnik zemljišča.
Prepovedano je tudi organiziranje voženj z vozili na motorni pogon ali njihova uporaba za testne, kros, športne, tekmovalne in reklamne vožnje na gozdnih in makadamskih cestah v gozdnem prostoru ter na cestah v naravnih in gozdnih rezervatih, narodnih, regijskih in krajinskih parkih, vodnih rezervatih, varovalnih gozdovih in gozdovih s posebnim namenom. Takšna prepoved pa ne velja za kolesa.
Izvajanje predpisa nadzirajo policija, pooblaščeni inšpektorji ter nadzorniki. Za nespoštovanje tega predpisa so določene denarne kazni najmanj 5.000 za manjše prekrške in najmanj 500.000 tolarjev za večje prekrške.

Za ostale informacije kličite Upravo RS za varstvo narave, tel.: 061 1784 000

Iz Uradnega lista Republike Slovenije

Uradni list RS, št. 16/95 (17.3.1995 naslovna stran)

800.

Na podlagi prvega odstavka 29. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in prvega odstavka 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije

U R E D B O
o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju

1. člen

Na območju Republike Slovenije je v naravnem okolju prepovedano voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje z vozili na motorni pogon in s kolesi.
Naravno okolje iz prejšnjega odstavka so vsa območja zunaj ureditvenih območij mest, vasi in drugih naselij, infrastrukturnih objektov republiškega ali lokalnega pomena in rudarskih operacij med izvajanjem rudarskih del, ki so določena v skladu s predpisi o urejanju prostora, in zunaj nekategoriziranih cest ter drugih prometnih površin, ki so namenjene za vožnjo, ustavljanje in parkiranje v skladu s predpisi o cestah in predpisi o varnosti cestnega prometa.

2. člen

Ne glede na določbo prvega odstavka prejšnjega člena je dovoljeno ustavljanje ali parkiranje vozil na motorni pogon in koles v pasu 5 m izven vozišča, če je ustavljanje ali parkiranje v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča.

3. člen

Prepoved iz 1. člena te uredbe ne velja za:
1. službene vožnje pri opravljanju lovske in ribiške čuvajske, naravovarstvene, zdravstvene, reševalne in veterinarske službe, inšpekcijskem nadzoru, delu preiskovalnih sodnikov in državnih tožilcev, vojske, policije ter gasilcev,
2. gospodarjenje z gozdovi,
3. opravljanje kmetijskih del,
4. opravljanje geodetskih del,
5. opravljanje geoloških del,
6. urejanje vodotokov in hudourniških območij,
7. vzdrževanje infrastrukturnih objektov,
8. pomoč pri reševanju v primeru naravnih in drugih nesreč,
9. pripravo in vzdrževanje vseh vrst smučarskih prog na zasneženi površini.

4. člen

Na gozdnih cestah in cestah z makadamskim voziščem v gozdnem prostoru ter na cestah v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi (naravni in gozdni rezervati, narodni, regijski in krajinski parki, vodni rezervati, varovalni gozdovi, gozdovi s posebnim namenom) je prepovedano organiziranje voženj z vozili na motorni pogon ali njihova uporaba za testne in kros vožnje, športne, tekmovalne in reklamne vožnje ter njim podobne oblike uporabe.

5. člen

Nadzor nad izvajanjem te uredbe opravljajo inšpektorji za varstvo okolja in policija, na gozdnih in kmetijskih površinah tudi inšpektorji za gozdarstvo in kmetijstvo in zavarovanih območjih tudi pooblaščeni nadzorniki za varstvo parkov in drugih zavarovanih naravnih znamenitosti.

6. člen

Z denarno kaznijo najmanj 500.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. organizira vožnje z vozili na motorni pogon ali s kolesi v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe.
2. organizira vožnje z vozili na motorni pogon v nasprotju s 4. členom te uredbe.
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali fizična oseba, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.

7. člen (Spremenjen z Uradnim listom RS, št. 28/95)

Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, če:
1. vozi, ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe,
2. uporablja vozilo na motorni pogon v nasprotju s 4. členom te uredbe.
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprostju z 2. členom te uredbe.
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki vozi, ustavlja ali parkira kolo v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe.

8. člen

Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Št. 220-11/94-2/3-8
Ljubljana, dne 9. marca 1995.

Vlada Republike Slovenije
Predsednik dr. Janez Drnovšek l.r.

--------------------------------------------------------------------------------

Uradni list RS, št. 28/95 (26.5.1995 str. 2007)

1294.

Na podlagi 29. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in prvega odstavka 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije

U R E D B O
o spremembi uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju

1. člen

7. člen uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 16/95)se spremeni tako, da se glasi:
'Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev, ki se izterja na kraju samem, se kaznuje za prekršek fizična oseba, če:
1. vozi, ustavlja ali parkira kolo v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe;
2. ustavlja ali parkira kolo v nasprotju z 2. členom te uredbe.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev, ki se izterja na kraju samem, se kaznuje za prekršek fizična oseba, če:
1. vozi, ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe;
2. ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju z 2. členom te uredbe;
3. uporablja vozilo na motorni pogon v nasprotju s 4. členom te uredbe.
Pooblaščene osebe iz 5. člena te uredbe izterjajo denarno kazen za prekrške, določene v prejšnjih dveh odstavkih.'

2. člen

Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Št. 220-11/94-2/4-8
Ljubljana, dne 18. maja 1995.

Vlada Republike Slovenije
Predsednik dr. Janez Drnovšek l.r.

Tako obstaja verjetnost, da je policija pričela izdajati mandatne kazni tudi za napačno parkirana vozila.

Lep pozdrav,
Slavko