Zimska kolobarnica, sivka, snežka nabiranje in uporaba z gobami

Začel/a janko, 29 Oktober 2015, 23:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

trobenta2


Hvala za latinsko ime. Pri nas - na Krasu - jo poznamo le kot sivko oz. zimsko kolobarnico.
Prijeten dan!

fotogobar

gospod Slavko

bi vas tudi jaz nekaj vprašal v vezi zimskih kolobarnic
in sicer, zgoraj nekdo omenja golobičjo kolobarnico in ji po domače reče bela sivka, s tem se jaz ne morem strinjati, ker golobičja kolobarnica je golobičja kolobarnica in jo dobro poznam, nikoli pa nisem zasledil v literaturi beli različek zimske kolobarnice ampak jaz pa vem, da obstaja, ker jo vsako leto naberem, res pa je, da samo na enem rastišču na gorenjskem, na zelo majhnem prostoru jih zraste do pol kg, kakšno leto samo par primerkov, ob njih sem v zadnjih par sezonah našel tudi nekaj običajnih sivk
   torej zanima me, ali uradno obstaja beli različek zimske kolobarnice ali se strokovno imenuje kako drugače, gre za popolnoma belo gobo, z vsemi karakteristikami zimske kolobarnice, vključno z rumeno barvo in nobeno karakteristiko golobičje kolobarnice, razen, da sta obe beli
      za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem

slavko

Golobičja kolobarnica nikakor ni beli različek zimske kolobarnice. Gra za popolnoma drugo vrsto.

V strokovni literaturi lahko najdete podatek o belem različku zimske kolobarnice, Tricholoma portentosum var. album, Jacquet. ex Bon (1976).

Vendar referenčna baza podatkov o glivah, ki jo uporabljamo v Mikološki zvezi Slovenije, Index Fungorum, tega različka ne priznava. Po njihovem je to en od sinonimov zimske kolobarnice, kar si lahko ogledate tukaj, http://www.speciesfungorum.org/Names/SynSpecies.asp?RecordID=248886.

Lep pozdrav,
Slavko

as

Danes sem se odpravil na moje terene, kjer nabiram sivke. Našel kar nekaj gob. Kako je z uživanjem teh gob. Danes so bile popolnoma zmrznjene. Sem jih pustil na rstišču. Zanimivo, sem našel nekaj zelo mladih sivk.

slavko

Problematično je, ker v času zmrzali prihaja do več ciklov zamrzovanja in odmrzovanja. Zaradi tega gobe napada plesen. In to je razlog, da gobe propadejo in niso več uporabne. Včasih je plesen komaj vidna. Običajno se vidi kot rdeč nadih pri zimskih kolobarnicah.

Lep pozdrav,
Slavko