3 krat ekstremno

Začel/a barzen, 15 November 2009, 15:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

barzen

Letošnja gobarska sezona kot vse kaže še ni zaključena. Včeraj smo imeli v GD Kranj ekskurzijo v bližnji gozd in našli preko 100 različnih vrst. Poudarek je bil tudi na sivkah - zimskih kolobarnicah, ker smo že prejšnji vikend opazili, da so le te razmeroma mlade in obilne. Naša bere sivk je bila zato krepko čez 5 kg (vsi člani skupaj - 20).

Sedaj pa še obljubljenih 3 x ekstremno:
Letos je sivk ekstremno veliko.
Sivke se so pojavile ekstremno pozno (2 teden novembra).
Našli smo primerek težak 300 g. (običjani odresli primerki 20-40g). slika sledi kasnje.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

tdk

Upam,da se bo vaš rezultat kar se tiče sivk,snežk,zimskih kolobarnic....poznal tudi na Goričkem;danes sem nabral eno košaro gob;3/4 livk oz. meglenk;ostalo zimske kolobarnice;res,da jih je zelo težko opazit med in pod listjem;pesimizem gre tudi glede na jesenske jurčke;v višjih legah jih je bilo obilo;na Goričkem tu pa tam kakšen.Je pa res da je danes bila bera sivk boljša kot  pretekle dni.

lp tdk

barzen

Še obljubljeni sliki. Prva tista ta velika 299 gramov in druga "standardna" sivka, kakršne se vedno razveselim. Verjetno oziroma glede na izkušnje (v višinah so še manjše) pa imate vsaj na goričkem redno primerke blizu 100 g.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

olinad

In gozd nam je ponujal krasne prizore:


















slavko

Zares lepi posnetki.

Mislim, da se ob teh posnetkih lahko utrne le ena misel - čisti užitek.

Lep pozdrav,
Slavko

Tič

Najprej vsem udeležencem foruma pošiljam lep pozdrav iz Gorenjske. Forum spremljam že dolgo časa, no sedaj bom pa še kaj napisal.

Pri nas, v okolici Medvod rastejo sivke v nižinskem gozdu na Sorškem polju in v Polhograjskem hribovju. Zanimivo je, da na v nižinskem gozdu rastejo po navadi pod iglavci (smreka, bor) v hribovju pa v glavnem pod bukvami. Tudi po velikosti se ločijo. Tiste sivke v Polhograjskem hribovju so bistveno večje in na nekaj rastiščih zrastejo prave orjakinje.

Pred dnevi sem sivke iskal v hribovju in to na prisojni strani. Našel sem eno samo. Je pa rastlo veliko drugih vrst (pesniške in bele polževke, golobičje in prstene kolobarnice, veliki dežnik, nekaj lisičk ...). V nedeljo pa sem šel na osojno stran. Tu pa je bila rast desetletja. Tako po količini, kvaliteti in še posebej po velikosti sivk.

Kar nekaj let je bila rast ravno obratna. Prisojne lege bogato, osojne revno. Zakaj je tako, pa nihče ne ve. Pa še zanimivo ne bi bilo, če bi kdo to vedel.

Lep pozdrav vsem: Tič

tdk

Današnji sprehod ali gobarjenje;nabral polno košaro gob;večina sivk,snežk oz. zimskih kolobarnic,ostalo livke oz. meglenke.
Ni pa nekega ključa kje rastejo sivke,mešan gozd,Goričko;se najdejo pod bukvami in bori.

lp tdk