(Ne)užitna Amanita rubescens

Začel/a markok, 24 September 2008, 20:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

markok

Pozdravljeni gobolovci

Še vedno sem pod vtisom nedeljskega izleta na Pokljuki, kjer smo se morali dobesedno izogibati gobam, da jih nismo
pohodili, žal velike večine ne poznam. Od meni znanih je bilo veliko dežnikaric, rjavih ježkov, prašnic in ogromno (najmanj 100, da ne bo pomote) prelepih rdečih mušnic. Če mi bo uspelo, bom poslal še par fotk.
Imam pa še par vprašanj in sicer:

Ali so dežnikarice in rjavi ježki primerni za zmrzovanje?
Ali so rdečkaste mušnice užitne? Po različnnih gobarskih priročnikih je goba ena najboljših (Edmund Garnweidner)
oz. pogojno užitna (Grom, Arzenšek) Je potrebno olupiti klobuk?


Lep pozdrav

jernej

Ja, ježevec in dežniki (verjetno mislite te z dežnikaricami) so primerni za konzerviranje. Iz osebnih izkušenj bi vam svetoval, da vse gobe preden jih date v hladilnik najprej malo poblanširate. Ježevcem je potrebno odstraniti igličasto trosovnico, preden jih kakor koli uporabite.
Rdečkasta mušnica je brez dvoma pogojno užitna. Surova je strupena, vendar so njeni strupi termično razgradljivi, kar pomeni, da jo pred uporabo termično obdelamo. takrat je užitna in dobra. Vendar je treba pri nabiranju paziti (sploh če ste začetnik in ne poznate dovolj dobro gob!), še posebej v tem času, saj jo lahko hitro zamenjamo s strupeno pegasto mušnico (Amanita pantherina), ki ji je dokaj podobna, če ne poznamo razlik in nimamo kilometrine. kar se tiče kožice, jo ni potrebno posebno lupiti, priporočljivo pa je, saj je povsem neprebaljiva (pri vseh gobah je tako). Ni pa bolj strupena kot ostali deli, če ste mislili na to. To je povsem zmotno mišljenje.