Ali je ali ni QUEL...?

Začel/a Pubi, 15 Oktober 2007, 10:49

Prejšnja tema - Naslednja tema

Pubi

Pozdravljeni!

Na prostoru kjer sem našel nekaj žametnih gobanov je najdena tudi tale gobica. Na prvi pogled sem jo imel tudi za žametnega gobana (predvsem zaradi podobnih trosovnic - najbolj njihove barve) a me je nato motil neizrazit bet za tega gobana in sam klobuček ni bil tako izrazito rjavkaste barve in, ker še me je posebno odvrnilo je bilo to, da ni povrhnjica žametasta.
Meso klobučka je ob prerezu svetlo in nato rahlo potemni, na mestih dotika pa kasneje celo nekoliko porjavi. Trosi so cevaste oblike in ob dotiku tudi menjajo barvo temnijo najprej zelenijo.
Meso beta je rumeno, ki pa na zraku kaj hitro menja barvo in iz zelene preide v modro sivo zeleno.
Goba mogoče malo vonja po žveplu (ampak ni moteče in ekstremno), meso je nevtralnega okusa. Upam, da sem v opisu naredil vse kar bi vam starim mačkom dalo vedeti kaj sem prinesel domov.







Hvala za odg. in lep podrav Pubi
Scribo ergo sum

slavko

Mislim, da bo na sliki kar žametni goban (Boletus erythropus). Na betu se mi zdi da ni mrežice. Če je mrežica izrazita, bi bil svinsjki goban (Boletus luridus). Oba sta pogojno užitna (prekuhati).

Lep pozdrav,
Slavko

Pubi

#2
Najlepša hvala za exspresni odgovor g. Slavko. Bil sem resnično v dilemi, ko sem doma "seciral" oba primerka in ugotovil, da nič (zagotovega) ne vem. Prilagam še slike, kjer se dobro vidi na prerezu, da takšnega stručkota (..kot sem sam) igra narave kaj hitro zmede.




P.S.: V tolažbo mi je, da bodo moje dileme in odgovori poznavalca pomagali ostalim na forumu in ljubiteljem gobarjenja, ko bodo analizirali svoj "uplen".
Lp Pubi
Scribo ergo sum

slavko

Starejši primerki gob nas velikokrat zavedejo.

Pri žametnem gobanu pa obstaja tudi svetla podvrsta, ki ima svetlejši klobuk kot sam žametni goban, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusErythropusSspDiscolor.

Lep pozdrav,
Slavko

jevnac12

Sam razlikujem Queletovega gobana (predvem različek z rjavim klobukom) od podobnih gobanov, predvsem po betu. Zgoraj je ponavadi rumen spodaj pa temno rdeč (barva pese). Meso je pravtako bolj ali manj rumeno razen v bazi beta, kjer je temno rdeče. Na prerezu rumeno meso takoj pomodri potem pa začne zeleno bledeti. Rdeči del beta ostaja nespremenjen. Torej temno rdeča baza beta je tisto kar prevlada, seveda ob upoštevanju vseh drugih značilnostih (nima mrežice, prijetno vonja, ni grenak in slično).

lp Nace

meganboj

Citat od: slavko dne 15 Oktober 2007, 11:43
Mislim, da bo na sliki kar žametni goban (Boletus erythropus). Na betu se mi zdi da ni mrežice. Če je mrežica izrazita, bi bil svinsjki goban (Boletus luridus). Oba sta pogojno užitna (prekuhati).

Lep pozdrav,
Slavko
pozdravljeni zanima me kaj je s tem mišljeno gobo prekuhati-je dovolj da se popari ali ne

slavko

Prekuhati pomeni, da vreje nekaj minut, vsaj 5 - 10 minut. Če se goba le popari, ne izgubi vseh strupov.

Lep pozdrav,
Slavko