Cigančki

Začel/a Slim Shady, 25 Oktober 2015, 12:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

Slim Shady

V kolikšni meri je priporočljivo uživanje cigančkov, namreč te gobe najbi absorbirale
nekoliko več fekalij iz zemlje? Pri nas v gozdu jih je ogromno, hitro lahko nabereš košaro
ali dve. Gre pa za območje gozda log-dragomer. Hvala lepa za odgovore, lep pozdrav...

slavko

Cigančki oz. pšenične koprenke (Cortinarius caperatus) niso edine vrste gob, ki absorbirajo snovi iz tal. Na enak način se prehranjujejo tudi druge vrste gob. Zato je treba biti pozoren kje gobe nabirate.

Res pa je, da so cigančki absorbirali večjo količino radioaktivnih snovi kot druge vrste gob, ko je bila nesreča v Černobilu.

Lep pozdrav,
Slavko

BarbaraKočevar

Pozdravljeni,

hvala za odgovor :) Dežniki že spanirani :)

Imam pa še eno vprašanje .Zadnjič sem nabrala kar nekaj gobanov in se mi zdi da je bil med njimi tudi tak ki je imel bolj rozaste cevčice. Pa sem ga narezala kar k ostalim in zblanširala, aaaaampak vidim da naj bi ta goba bila neužitna - a greni al je kaj strupenega vmes? Glede na to da je bilo ostalega veliko turkov, gobanov in lisičk bi vseeno lahko naredila tole zadevo z jajci na čebuli?

slavko

Ne, goba ni strupena, ampak grenka. Nabrali ste žolčasti grenivec (Tylopilus felleus), ki je neužiten in zelo podoben gobanom. Verjamem, da boste v prihodnje bolj previdni. Če vas grenak okus ne moti, lahko gobe pojeste.

Ker pa je še nekaj vrst cevark, ki grenijo, predlagam, da gobo, ki ima pod klobukom cevke (luknjice) bele, rumene ali zelene barve in je podobna gobanu, predhodno poskusite. Če ne greni, lahko gre v košaro, sicer pa nazaj v gozd.

Lep pozdrav,
Slavko

BarbaraKočevar

Gospod Slavko najlepša hvala za odgovor. Malo več jajc in peteršilja pa bo za pojest :)

Želim vam lep dan