Gobarjenje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

solatar

Tudi jaz sem bil danes v gozdu in razen precej marel sem videl le še nekaj malih prašnic, nato pa me je pregnal močan naliv. Bil sem pa v okolici Ljubljane.

Andrej Banko

V osrednji Sloveniji trenutno rastejo na polno.
Danes me je na srečo močan dež pregnal iz gozda, drugače bi nabral preveč.
Nič hudega, bo tole čisto dovolj, pa še nekaj bom dal žlahti.
Lepi, zdravi, nič črvivi ...


janko

Lp

Danes dopoldne sem bil v okolici Janč 600-700m.
Nič gob. Gobarjev je bilo kar nekaj.
Nobenih gob na tej višini ni bilo opaziti.
Imel sem namen iti nižje na 300-400m, a me je dež pregnal.

Janko

Roberts

Pozdravljeni!

Tudi pri nas v Slov. goricah se je pričelo dogajati. Zadnje tri dni že jurčki, marele ..., lepo poganjajo, sicer bolj na mikro lokacijah, ampak je.
Tudi travniških kukmakov je bilo letos v izobilju.

Triglav

Današnji dan

Martin

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
HEH
čestitke vsem za lepe najdbe pohvale za slikce lepe na forumu..

Gobarka89....ja nisem mel nič časa zdaj a z jutrišnim dnem pa dopust do oktobra tak,da bom aktiven v prihodjih dneh zeeelooo..Gobe pa so tud pognale tako da ja bom nardil par kilometrov po gozdovih................ :police: :police: :police: :police: :police: :police: :police: :police: :police: :police: :police: :police:

Lp
GOBAN

Gorenjska lisička

Pozdravljeni,

Forum spremljam "incognito" že kar nekaj časa. Bolj kot ne iz radovednosti katere vrste rastejo po meni manj znanih predelih naše dežele, čeprav sama nabiram gobe le na dveh predelih Gorenjske. Eden je v lokalnih gmajnah, drugi je malo višje, na cca. 1000m, kjer sem "gor" rastla.

Gobe me spremljajo od malih nog, vsi moji predniki so bili ali so še strastni gobarji... predali so mi znanje, spoštovanje do narave, terene. Sedaj to znanje in izkušnje ter terene prenašam naprej. In tako iz generacije v generacijo... pa tudi izmed prijateljev na prijatelje.

Samo zato, da napišem tole, sem se tudi vpisala v ta forum in sicer...

Zadnje čase vse bolj in bolj opažam instant gobarje... popolnoma brez znanja... predvsem pa brez odnosa do narave. Ne poznajo osnovnih pravil gobarjenja, ne poznajo osnovnih vrst gob, teptajo in brcajo vse pred seboj...? Zakaj? Res ne razumem...

Kdaj koga od njih srečam in mi potem iz košarice vleče gobe, ki jih je nabral in sprašuje, če so užitne?!?
Čemu jih nabirajo potem? Pusti na miru, če ne veš kaj je oz. pravilneje... če ne veš ali je užitno! Ali se sploh zavedajo, da so s tem lahko nevarni sami sebi in svojim bližnjim?

Žal (ali pa na srečo, kakor kdo vzame) to ne gre tako, da se tega naučiš na forumih, pa na YouTubu....

To ti dajo le prehojeni kilometri, ter dober stari gobarski maček, ki ti pomaga nabirati kilometrino in preda neprecenljive izkušnje.

Potem se pa čudimo, da določenih gob ni..... dobesedno so izropane, saj instant gobarji (pa nočem nikogar žalit) poznajo in cenijo le jurčke in lisičke... Ostalo pohodijo ali celo zbrcajo... v naših lokalnih gmajnah so jurčki presahnili pred kakšnim desetletjem... lisičke občasno najdem... a jih iz usmiljena pustim in pokrijem s praprotjo... vsaj tistih par naj preživi.

A glej ti šmenta... ko gobe so, pa je golobic, sirovk, kostanjevk, štorovk, bisernic, ježkov, mrtvaških trobent itd.... vse polno, da ne rečem kot listja, teh gob pri nas nihče ali pa le redki nabirajo. Ker jih skoraj nihče (pa živim na vasi) ne pozna... kar je meni sila čudno... Poznajo poleg jurčkov in lisičk edino še marele... ki so fino velike in se jih da enostavno najt.

Kot bi se vmes ena generacija gobarjev nekje izgubila in je pri prenosu znanja in izkušenj zazevala ogromna luknja...

slavko

Čestitam, Gorenjska lisička, za vaš zapis. Veseli me, da ste se prebili iz ilegale na plano.

Z vami se popolnoma strinjam, da se na forumih ali YouTubu-u ne da naučiti dovolj o gobah. Že pred časom smo se v našem društvu odločili, da tudi mi preidemo iz ilegale na plano. Namen tega foruma je predvsem izobraževanje. Pa ne zgolj o gobah, ampak tudi o kakšni nesnovni zadevi, kot je denimo gobarski bonton. Seveda se na našem forumu najde še marsikaj drugega. Ampak vendarle opažam, da se naše poslanstvo obrestuje, saj se povečuje število upoorabnikov, ki opozarjajo na nepravilnosti in delujejo osveščevalno.

Upam, da se bo kritična masa takih uporabnikov še povečala. Zato pozivam tudi druge ''ilegalce'', da se nam pridružite.

Lep pozdrav,
Slavko

veki

 Pozdrav vsem ki se veselite uspešne bere...tudi jaz  pošiljam podporo in svoje mišljenje, glede obnašanja do gob....gobarim že 32 let,samo take hoste kot zadnja leta nisem prej nikoli videla,da bi vse zbrcali,puščali smeti ter nabirali z vrečko...sedaj je že vsak drugi gobar,v oklepaju..ker ima čas in je brez zaposlitve...pa misli da bo na hitro zaslužil z gobami...ne gre to tako,saj tisti ki dolgo gobarimo,vemo koliko let,kilometrov in znanja v letih si nabereš..stem da nabiraš z srcem,strastjo in uživaš v vsakem ko ga najdeš...

robert11

pozdravljeni

trenutno je v gozdu lepo pisano. rastejo vse vrste gob. najboljše kar sem naredil pred nekaj leti je, da sem šel na začetni in nadaljevalni tečaj v našem društvu Lisička. od takrat nabiram veliko vrst gob. avgusta ko smo nabrali toliko gobanov, so rastli samo gobani in nič drugega. sedaj pa je resnično lepo it v gozd. tukaj nekaj slik.
lp
robert

robert11

da se pridružim še mennju o gobarjih. res v gozdove hodijo vsi ki imajo pet minut časa, če malo karikiram. sem srečal globoko v gozdu zadnjič eno domačinko pa sva malo govorila in prišla do enega parkiranega vozila. na sredini hriba na traktrorski poti. pa je gospa rekal da bo začela počasi pobirat parkirnino. pa ne zaradi parkiranja. rekla je da potem puščajo pravo svinjarijo pri avtih, lastniki gozdov pa morajo to počistit. logar jih namreč opozarja, da morajo imeti čiste gozdove. toliko o ozaveščenosti nekaterih, ki pri avtomobilih "izvržejo" nekaj strari.

pa še malo na gobe. veliko oz. toliko zelenih mušnic še nisem videl nikoli. lahko bi jih nabral za celo košaro. za opazovanje so čudovite.
lp
robert

janko

LP

Moja izkušnja je sledeča. Starši ,prijatelji, dedki ,babice so najboljši vir informacij o gobah.
Ko smo majhni otroci, se od njih naučimo največ. Tudi ko odrastemo to znanje prenesemo na mlajše, svoje otroke.

Jaz od staršev nisem dobil prav veliko znanj o gobah. Pa ne krivim staršev,to bi bilo zelo krivično.
Tudi oni niso imeli znanj o gobah. Vsak, ki dobi v mladosti dobre izkušnje, je lahko zelo hvaležen.
Pri meni je bil večji poudarek na gozdu, drevesih... Rojen sem na kmetiji.

Slaba stran te šole je, če dobiš napačne infomacije.

Doba pubertete pa vsi vemo, da nam vse drugo hodi po glavi kot gobarjenje. Tako je bilo.

Pogrešam pa lokalno druženje in izmenjavo mnenj pri gobarjenju.
Če koga v gozdu srečaš se raje skrije za drevo, kot pa da bi prišel bližje, pozdravil vprašal, kaka je bira...
Ti zaželel veliko sreče...

Janko


nova lisicka

Vceraj me tudi dez ni usavil sem bila cisto mokra. Okolica Laz, Vnajnarje, Besnica ogromno vsej vrst gob. Majne se pustila za drugic ali kaksnega drugega. Ne razumem pa tiste ki najdejo malo vecjega jurcka ostale majhne pa unicijo tako da jih namerno poteptajo ali zruvajo in tam pustijo. Poleg gob odnesla se eno vreco smeti. Vceraj sem bila zadovoljna in razocarana nad pocetjem drugih. Kasneje prilozim se kaksno slikico. Me gozd zespet prigovarja naj ga malo obiscem

sabincica

Pozdravljeni.

Bila danes v okolici doma, cca 250mNV.
V pol ure: 2× marela, 2x  jurcek, 2x dedek, 1x kostanjevka, 3x borov grivec.ce me nebi namocilo, bi se vstrajala..pa je tako dezevalo da nisem sploh vidla vec.

Vsakega od teh sem male se pustila...mogoce me pocakajo ;D


Lp, s
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

rene

Današnje dopoldansko potepanje po gozdu je prineslo veliko nasmeška na obraz  :laugh:
So kar konkretno blatni, saj je večina rastla na gozdarski



Ogromno vsaj 30 komadov sem pustil v gozdu, saj so bili premajhni.
Nabrani v dobri uri na enem "placu".
Na isti lokaciji so bili še trije gobarji, prav tako z polno košaro.
Lp  :)