Katteri gobani so to - prosim pomoč

Začel/a nova nevedna, 23 September 2017, 16:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

nova nevedna

Prosim za pomoč, katere gobe so na fotkah.
So užitne ali strupene?
Hvala lepa za odgovor.

slavko

Na prvih dveh in zadnjem posnetku so žametasti gobani (Boletus erythropus), ki so pogojno užitna vrsta gobe. Vmes pa mislim, da so svinjski gobani (Boletus luridus), ki so tudi pogojno užitna vrsta gobe-

Lep pozdrav,
Slavko

Kancka

#2
Zanima me če mi lahko potrdite če so te gobe užitne,na spodnji strani ob dotiku potemnijo

Kancka

se par slik

janko

Lp   

Zakaj maš vse slike v levo...

Janko

sistemc

Kar se mene tiče, bolje v levo kot v desno. :)

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


V resničnem življenju se v splošnem držimo zakonov in pravil. V virtualnem okolju pa se zdi, da nas ne morejo kaznovati, če kršimo pravila. Splošna etična pravila veljajo tudi na internetu.

Kancka


slavko

Kancka #2, na posnetkih je preveč različnih vrst gob skupaj, da bi vam lahko zanesljivo povedal kaj je užitno in kaj ne. Če gobe razstavite na tak način, je najbolje, da pridete k nam v društvo, v ponedeljek ob 18.00 uri na determinacijski večer, pa vam bomo določili vrsto po vrsto.

Vidim pa, da ste nabrali gobe s cevasto trosovnico. Zato vam bom napisal pravilo za užitnost takih vrst gob. Vse gobe s cevkami, ki imajo belo, rumeno ali zeleno barvo trosovnice so užitne, če meso ne greni. Med tistimi, ki imajo rdečo barvo trosovnice, so nekatere strupene, nekatere pa pogojno užitne. Takih se je torej bolje izogibati, dokler ne razlikujete med njimi.

Lep pozdrav,
Slavko


Kancka

Slavko ,hvala za odgovor.zal sem iz obale in bom bol tesko se udelezil.Te gobe ki so prerezane na pol sem jih zavrgu ker nisem siguren v njih,ostale smo pa prevreli pa v hladilnik.