Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

Onesnaževanje

Ja, v gozdu je ful onesnaženo in vedno več je takih gobarjev, ki mečejo vse po spisku... Konkretno bi opozoril na KLOPNI VRH - RAVNICA, NEKAJ STO METROV PRED KOČO. Tam vsi parkirajo in mečejo vse povprek. Pri prvi bukvi je nekdo pustil čevlje... halooooo. Zdaj pa so že dvojni čevlji, pločevinke, kanistre... Saj tam ni zbirališče smeti in spet bom jaz mogo odnest ne. Pa še nekaj, kaj ne more nekdo opozorit in organizirat, da se avto odšlepa iz Pohorja? Stoji med Šumikom in Klopnim, brez ene kole. Očitno je mu počila guma in je pobral tablice pa ga tam pusto, da nebo ta avto pristal čez čas v grabi - halooooo. Take bi trebalo kaznovat in to ne z malo cifro nevem a tega avta še ni doben tu z foruma videl al se vsak mimo pelje ko da nič to ni.

lp
Martin

Leonardo

Glede avtomobilov in smeti je to pohorska klasika . Po Pohorju se domačini vozijo z neregistranimi avtomobili in motorji ,tako obstaja velika nevarnost prometne nesreče in če imaš srečo jo odneseš samo z poškodovano pločevino ! EKO ozaveščenost prinašamo iz doline ,žal pa niso vključeni državni organi zadolženi za okolje in varnost. No in kako je bilo z gobjo bero ?
Le hod po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

mato2

Pozdrav jaz sem ga videu Martin res žalostno kako manjšo stvar še poberem tole pa je kriza. No z gobami bo očitno kak teden miru pol bi pa znalo kaj pokukati

lp mato

rene

Prejšnji vikend sem se tudi sam začudil nad zapuščenim avtom ob cesti na relaciji Šumik-Klopni vrh. Res žalost kaj vse ljudje delajo samo, da nebo imel dodatnih stroškov.
Dan danes vedno več ljudi ne razmišlja o naravi ampak jih vodi en sam pohlep, kako nabrat čim več gob v čim krajšem času. Sam še v življenju nisem srečal gozdnega čuvaja, pa bi bili še kako potrebni. Vsaj na  večjih točkah na Pohorju(Areh-Šumik-Klopni vrh-Pesek-Ribnica-Ribniška koča).
Živim od gozda dve ulici, zračne linije dobrih 50 metrov. Pred leti sem imel ob robu gozda prostor na katerem so v jesenskem času uspevali orjaški dežniki. Ko so rastli sem jih na teden brez problema nabral 10 komadov. Nekaj podobnega je bilo z jesenskimi gobani. Takoj, ko si prišel v gozd sem že imel vsaj 2-4 komade......
Zdaj je pa vse skupaj še samo ena velika žalost. Ljudje, ki imajo v bližini prostor za parkirat avtomobil, že tam namečejo po tleh vse mogoče.
Lansko leto je bil žled in je kar veliko dreves padlo  pod težo ledu . Gozdarji so debla pobrali, veje pa pustili. Zdaj vse skupaj preraščajo robide in drugo trnovje. Tako, da goba enostavno nima več prostora in zraka za uspešno rast. Najhujše je to, da so gozdarji čist uničili gozd z vleko hlodov iz gozda. To sem skoraj prepričan, da se nebo več popravilo.
Pazimo na naravo saj je samo ena in edina, ker vse kar počnemo šteje!
Lp  :)



klavir

Citat od: frodo dne 20 Avgust 2015, 17:58
Jernej

S tabo bi se le delno strinjal, ko govoriš o tem kaj vse vpliva na rast gob.
Gozdovi se spreminjajo več ali manj povsod, če pa pogledaš recimo dravsko polje, pa gob praktično ni več. Bližje so gozdovi mestu, bolj so iztrebljene.


Sam redno gobarim tudi v mariborskem mestnem gozdu Stražunu, ker grem lahko peš in mi ni treba kurit avta, pa moram reči, da stanje ni porazno, vedno se da kaj najti. Res pa je, da iščem veliko vrst, če bi samo jurčke ali lisičke, bi imel seveda manj. Tudi jaz sem slišal, da se je 40, 50 let nazaj dalo tam jurčkarit, bili pa so celo karžlji... No, sam lahko govorim za nekako zadnjih 15 let, ko sem bil star dovolj, da sem začel gobarit - in je stanje nekako nespremenjeno v kvantiteti, čeprav seveda prihaja do sprememb, ki so tudi del naravnega cikla. Pa tudi sam poznam mesta, kjer včasih zrasejo redke in zaščitene gobe, npr. kraljevi goban, rdeči prekatnik, redka ostrokrpa mušnica, modreči bledotrosnik, jetrasta cevača, vražji goban, modrikasti lepoglavec (tako redka, da so jo celo pozabili zaščititi),..., od spomladanskih pa stalno rastišče čeških hrčkovcev ter tudi orjaškega hrčka. Za gozdove na dravskem polju pa vem, da v njih res ne najdeš več kaj pametnega, moram pa reči, da že samo ko pogledam iz avta na primer tam, ko seka cesta Bistrica - Ptuj te gozdove, mi nos pove, da tu nekako ne bo kaj dosti, preprosto je preveč zaraščeno, izven poti ne moreš niti hoditi, trnovje vsepovsod, intenzivna podrast, vsega tega najbrž nekoč ni bilo. Svetla izjema so še tisti gozdovi pri Marjeti na Dravskem Polju, ki so lažje prehodni in posledično je tudi rast večja. Tako...

klavir

Iz prej navedenega članka:


Inšpektorji imajo pravico izrekati sankcije, ki za posameznika znaša za posamezni prekršek 208,65 €, če:

- nabere dnevno več kot 2 kg gob na osebo,
- nabira gobe, ki nimajo razvitih morfoloških znakov, po katerih jih je mogoče zanesljivo določiti,
- uporablja pripomočke, s katerimi poškoduje rastišče ali podgobje,
- gob grobo ne očisti že na rastišču,
- gob ne prenaša v trdni in zračni embalaži.

Z globo 400,00 € se kaznuje za prekršek posameznik, če:

- zavestno uničuje zavarovane vrste gliv ali poseduje, prevaža, prenaša, prodaja, zamenjava ter ponuja za prodajo ali zamenjavo zavarovane vrste gliv, odvzete iz narave,
- ogrozi obstoj zavarovanih vrst gliv na njihovem naravnem območju razširjenosti
- odvzame iz narave, uniči ali poškoduje podgobje ali gobe zavarovanih vrst gliv.


Za globo 400 evrov slišim prvič. Je to nekaj novega ali je bila vedno predvidena takšna kazen za tiste, ki poberejo zavarovano vrsto gobe?

mato2

Moje mnenje glede glob je da se strinjam Z vsemi razen prvim glede 2kg.Sem mnenja da če jaz odnesem iz gozda 10kg ali več ne naredim toliko škode kot kvazi gobarji ki gredo ko slišijo da rastejo jurčki takoj na pohorje ali kam pač radi hodijo naberejo 1kg jurčkov po možnosti neočiščenih ter v vrečki ali kaki posodi med potjo ko iščejo jurčke pa zaradi neznanja izruvajo marsikatero drugo gobo in tukaj bi morale biti kazni. Nekje sem  prebrau mogoče tudi na tem foromu da nebi smeu biti problem pri obstoju gobe če bi jih dosti nabirali ampak kako jih nabiraš, da je treba ko odtrgaš gobo lukno kjer je rastla zadelati oziroma pokritiz listjem saj drugače naj bi dobivau tako imenovani micelj rane. Zdaj kolikor se motim me lahko kdo popravi. Vglavnem si mislim da je tukaj pri meji 2kg samo služenje državnega proračuna.

lp mato

Ta Pravi Gobar

#532
Lepo, vidim, da smo vsi nekak enakega mnenja ...

Sam gobarim od leta 1975.  Leta 1980 - 1982 smo nabirali jurčke tu, kjer je sedaj avtocestna pentlja, izvoz Maribor center. Pa kolk jih je bilo. Na drugo stran ceste proti Dravi pa takoj ob cesti velike količine turkov.

Na mestu pentlje sem našel ogromno velikih marel, pa tudi največje borove glivce.  Tudi tistega 7 kg.

Tam kjer je sedaj AVTO Kolmanič pa snešk, da bi jih lahko s samokolnicami vozili.  Vse sivo, vsaka luknja, z mahom obrasla, vse v sneškah.

Ja, za take, ki smetijo, bi morale biti kazni.  Pa za tiste na kroserjih obvezno 2000.- eur.  

Ne vem kak bo z gozdarji, ki tudi vse v vejah pustijo, pa konzerve od malce, pijače, pa kanister od motornega olja kar lepo vse na tleh, da lahko pol leta gledamo, če ne poberemo sami. Sicer pa ne bom preveč preko gozdarjev, le - ti imajo sedaj dela kot smetja zaradi lubadarja po žledu.  Ravno danes v poročilih da je na Kočevskem lubadar znorel ... Upam, da bodo rešili zadevo  ?

Ne pa da bodo gobarja s 3 kg gob kaznovali, bedarija ...


lisjak

Mislim, da so zakoni namerno napisani tako, da jih lahko tolmačimo na več načinov. Saj bi jih lahko napisali tako, da jih razume vsak.
Mislim, da bo najbolje, če ravnamo po lastni presoji. Če bomo nabrali 2,3 kg in nas dobijo, bomo pač plačali 208 eur in bomo s tem pomagali naši državi.

Sedaj, ko sem bolj pozorno prebral ta članek, pa mi je še manj jasno, kako je z nabiranjem z zavarovanih gliv za lastno uporabo.
Morda je kazen 400 eur, morda 208,65, ali pa je sploh ni ?

Našel sem uredbo iz leta 2011 (kdo ve, ali velja še danes). Tukaj nikjer ne omenjajo globe 208,65 eur.

U R E D B A o zavarovanih prosto živečih vrstah gliv
Št. 0072-99/2010
Ljubljana, dne ... 2011
EVA  2011-2511-0061


4. člen

(1) Prepovedano je zavestno uničevanje zavarovanih vrst gliv, zlasti odvzem iz narave ali uničevanje gob in podgobja ter ogrožanje obstoja teh vrst na njihovem naravnem območju razširjenosti.

(2) Prepovedano je posedovanje, prevažanje, prenašanje, prodaja, zamenjava ter ponujanje za prodajo ali zamenjavo zavarovanih vrst gliv, odvzetih iz narave.

11. člen

(1) Z globo od 400 do 4.000 €  se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:
-   ravna v nasprotju s 4., 5. ali 6. členom.

(2) Z globo od 300 do 3.000 €  se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe in odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.

(3) Z globo od 250 do 2.500 €  se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje tudi posameznik.



Če preberemo samo bistvene stvari, to pomeni, da je prepovedano posedovanje zavarovanih vrst gliv.
Ali pa morda to velja samo za zavarovane glive, namenjene prodaji ?
Kaj pa 11.člen, odstavek 3, velja samo za pravne osebe ali tudi posameznike (fizične osebe).


slavko

#534
Za razstave gob v društvih potrebujemo dovoljenje ARSO, da lahko pobiramo zaščitene vrste, ki jih je treba na razstavi posebej označiti. Vsako leto je treba na koncu leta narediti tudi spisek vseh pobranih zaščitenih vrst, ki so jih nabrali v gobarskih društvih in ga posredovati na ARSO. Na tak način lahko uradno posedujemo zavarovane vrste, ki jih prikažemo na razstavah.

Tudi prodaja zavarovanih vrst se kaznuje, če ni dokazila o izvoru. V takem primeru se predpostavi, da so bile gobe nabrane pri nas in se kaznuje po naših zakonih. Poznam pa primer, ko je bilo dokazilo o izvoru iz države, kjer vrsta ni zavarovana, pri nas pa je. Prodaja v tem primeru ni bila sporna.

11. člen, odstavek 3 Uredbe o zavarovanih prosto živečih vrstah gliv razumem tako, da se kaznuje tisti, ki ravna v nasprotju s 4., 5. ali 6. členom. V primeru, da je pravna oseba, je globa od 400 do 4.000 € za pravno osebo, dodatno pa še od 300 do 3.000 € za odgovorno osebo pravne osebe. Za fizično osebo pa je globa od 250 do 2.500 €.

V praksi bi to pomenilo: če gobarsko društvo prireja razstavo gob in nima dovoljenja ARSO za nabiranje zaščitenih vrst, lahko inšpektor napiše kazen od 400 do 4.000 € za gobarsko društvo, od 300 do 3.000 € za predsednika društva in od 250 do 2.500 € za člana društva, ki ni uspel dokazati, da ima gobarsko duštvo, katerega član je, za nabiranje zaščitenih vrst dovoljenje ARSO.

Lep pozdrav,
Slavko

ljubiteljica gob

v skrbi za ta gozd ni bilo v 10tih letih nekih sprememb. skrb je ista kot že zadnjih 100 let. Moj ded, moj oče - tako je tudi danes. z gozdom je treba delati gospodarno in obvezno upoštevati tudi njegov lasten cikel.

treba je iti globlje v gozd. vsako leto globlje, da se ogneš množici ljudi, ki derejo v gozd...

leamarija

Pozdrav vsem!a se sploh kje kaj dogaja!
Lp ::)

mattyy

Ful dogaja. Samo v šumo je treba it.

ižanc

a je na dolenskem že kaj gob?
v sredo je blo še bolj revno z gobicami ... ::)

mattyy

Tam pa sem včeraj bil. 2kg v slabi uri.