Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

rene

Danes dopoldan sem bil na malo daljšem sprehodu do koče Luka na Pohorju. Več ali manj prvladujejo lisičke in golobice. Najdejo pa se tudi posamezni poletni gobani.
V tem poslabšanju je na SV Slovenije padla sledeča količina padavin:
Maribor BTŠ: 51.6 mm
Pesnica: 50.8 mm
Maribor Tabor: 44 mm
Ruše(vzhod): 43 mm
Ruše (zahod): 42 mm
Sladki vrh: 40.9 mm
Lenart: 38.4 mm
Selnica ob Dravi: 37.4 mm
Lovrenc na Pohorju: 24.2 mm
Mariborsko letališče: 16 mm
Pragersko: 13.7 mm
Slovenske Konjice: 11.2 mm
Kaže pa na toplejše vreme po 23.8. V dolini do 29°C, na 1500 m.n.v. pa okoli 16°C.
Mislim, da se bo za vikend že kar fajn dogajalo na Pohorju.
Lep pozdrav  ;D

gal

Citat od: gal dne 15 Avgust 2015, 07:58
Tudi mi smo z otroci včeraj začeli gobarsko sezono na Pokljuki. Pri nas v nižinah ni nič, pa smo šli v malo višje ležeče kraje. Moram reči, da sem bil kar pozitivno presenečen, da smo toliko našli, kjub suši.
Jurčki sicer manjši in precej suhi, drugače pa vsi zdravi, brez črvov



Evo danes smo ponovili gobarski izlet na Pokljuko. Je več ljudi kot jurčkov  :).
V glavnem slabo, nekaj starih gob, mladih pa nič.

Pa sem govoril s par starimi gobarji in so vsi trdili da bo danes dan D, da bo gob ko listja, ampak očitno bo treba še malo počakat.

Martin

 ;)
Jutri greva z mojo na pohorje v izvidnico morda bo kaj če ne pa v naslednem tednu sigurno bo Če ne že za vikend.

Lp
Martin

marjeta

Iz tvojih ust v božja ušesa Martin.
Midva bila danes na Pokljuki - Jezerskem in Pavličevem sedlu. Veliko gobarjev in več ali manj prazne košare.
Pa lep pozdrav
Marjeta

iti

Gob zaenkrat letos zelo malo, suša je naredila svoje.
Vsaj do sobote jurčkov ne bo, po prvem krajcu se zna začeti ker bodo prave temperature in tudi vlage bo kot kaže dovolj

mattyy

Pozdravljeni

Pa kakšen krajec pa luna pa ne vem kaj vse. Jaz to nič ne verjamem. Ko rastejo rastejo in je potrebno it v šumo preverjat.  ;) Je pa ponavadi tak, da 14 dni po dežju pa, če je luna ali pa je ni.  ;D

LP

iti

luna do neke mere nima veze z gobami, včasih je ravno kontra...pravijo luna dol gobe gor pa ne drži, potem enkrat raste ob polni enkrat ob prazni...pa odvisno od dežja, temperatur...
Lani sem dvakrat ravno ob tem času opazil isto in sicer, gobe so 2 dni pred črno luno popolnoma usahnile in se je rast ustavila, en dan do krajca ni bilo nič, en dan po krajcu sami mladi jurčki...nevem upam da se tokrat ne motim me prav zanima kaj bo v nedeljo...je pa odvisno od kraja nekje raste na polno nekje nič, tudi v tem času ponavadi začnejo v višjih legah prej poganjati, tudi vpliv dežja po regijah, čeprav trenutno očitno ne raste nikjer

borutsurf

 :o :(
tud jaz sem včeraj letal na Jezersko , pa Stari vrh in Mohor - Loško hribovje , pa nič par golobic in lisičk.
Naša Oma je zmeraj  govorila 100ur po mlaju al pa ob mladi luni takrat morajo rast .
Mislim, pa da so to bolj vraže , čeprav varjamem vanje in se zlo malkrat nasankam , tokrat sm
drugič letos z gmajne prišel brez gob , no za eno župco je blo brez Jurčka.
Ne vem, če ni blo preveč vročine in suše .

Martin

 >:(
Tud z mojo dans na pohorju nisva nasla nic razen dva jurčka mladih jurčkov zaenkrat ni bo pa.  No jutri bom pa šel malo pogledat na drug konec kjer je več maha morda bo tam kaj ce ne pa malo rekreacije ne škodi. :laugh:

Lp
Martin

ljubiteljica gob

evo, ker sem tudi jaz bila pobudnik za debato o starosti gob, se mi zdi prav, da tudi jaz kaj pokomentiram.
sicer je to samo moj pogled na situacijo - jaz nikoli ne pobiram zlo mladih in starih jurčkov. meni je to katastrofa, da eni pobirajo tiste,čiiisto čiiisto majčkene za vlagat. ker v vsej človeški lakomnosti je treba tudi malo za ravnovesje misliti.
ima kdo od vas že izkušnjo, ko so zaradi pretiranega gobarjenja na določenih delih gozdov gobe čisto izginile? jaz jih namreč imam. in to je celo v našem domačem gozdu. 6 hektarov gozda, brez življenja. pa je bil to prej z gobami tako bogat gozd in taki štrihi... potem pa so določeni osebki začeli dnevno hoditi. in nositi. za prodajo namreč. in sedaj ne raste že kako desetletje popolnoma nič. lani se je podrlo drevo, ki je živelo v simbiozi z lisičkami in tam je sedaj pognala trava in lisičk tudi ni več. evo. zato sem pristaš zmernosti. nekaj je treba pustiti tudi za seme in za gozdne živali.

se pa strinjam, da bolje, da si izmenjujemo tukaj mnenja, debatiramo.

v glavnem, ni res, da je dolenjska mrtva. gobe so. a na malce višje predelih.

Ta Pravi Gobar

Ja, se strinjam.  Marsikateri pobirajo take gobice, ki jih pol cele po jedi z zobotrebcem med zobi ven poberejo.

Ne razumem, take male jurčke - ala 100 komadov za enega normalnega 10 - 15 cm velikega ...

Isto se je zgodilo z gozdovi na Dravskem polju - pred 30 leti jurčkov polno, zdaj leta nobenega.  Sicer pa so izginile tudi lisičke, marele, borovi glivci, turki ... vsega tega je bilo ogromno.  Enako sneške - kot smetja jih je bilo, zdaj najdeš 2 - 3 na sezono.

V glavnem smo tu na FORUMU tak pravi ljubitelji narave vsi, tisti, ki ga lomijo, se tu ne prijavljajo, morda kakšen malo pogleda za informacije, če je kdo kaj našel, pa gre nabirat.

Mislim, da bo kaj čez teden dni, je preveč žgalo sonce, da bi kar danes - jutri nabirali  ???

Še malo, pa bo akcija  :) :) :)

frodo

#506
     No o tem sem jaz pisal, da so ponekod že cele gozdove iztrebili; za to se mi zdi, da s pobiranjem starih gob delamo več škode kot koristi. Res je da že tudi mlajša goba oddaja trose, ampak stare gobe jih imajo neprecenljivo veliko.
Iz svojih izkušenj lahko povem, da se velikokrat zgodi, ko utrgaš takšnole starejšo gobo, v gozdu še zgleda nekako, a po več urah nošnje v košari, pa vožnje v avtu, na koncu le ni več tako zelo lepa in se kdaj tudi zavrže doma; ko pa bi jo lahko pustili v gozdu in s tem naredili korist.
Torej že v gozdu se je potrebno odločit kaj bo v redu in kaj ne.
Sovražim tudi tiste gobarje, ki pobirajo zelo male gobe za vlaganje, ena sama velika škoda, od tistih ta malih tako nič nimaš, rabiš jih pa na desetine, da se nekaj malega vidi.
Že včeraj sem imel v planu iti malo pogledat v gozd, prestavljeno na danes, ko sem se zbudi ob 3-ji uri, pa slišim padanje dežja, zgleda da tudi danes ne bo nič. Pa saj dež je še kako potreben, torej naj le pada, za nabiranje bo še čas.


fotogobar

mogoče kdo ve, če je izšla že kakšna nova knjiga v slovenskem jeziku, v kateri so gobe poimenovane že z najnovejšimi imeni ?

jernej

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 19 Avgust 2015, 23:52
Isto se je zgodilo z gozdovi na Dravskem polju - pred 30 leti jurčkov polno, zdaj leta nobenega.  Sicer pa so izginile tudi lisičke, marele, borovi glivci, turki ... vsega tega je bilo ogromno.  Enako sneške - kot smetja jih je bilo, zdaj najdeš 2 - 3 na sezono.

Citat od: ljubiteljica gob dne 19 Avgust 2015, 21:42
ima kdo od vas že izkušnjo, ko so zaradi pretiranega gobarjenja na določenih delih gozdov gobe čisto izginile? jaz jih namreč imam. in to je celo v našem domačem gozdu. 6 hektarov gozda, brez življenja. pa je bil to prej z gobami tako bogat gozd in taki štrihi... potem pa so določeni osebki začeli dnevno hoditi. in nositi. za prodajo namreč. in sedaj ne raste že kako desetletje popolnoma nič. lani se je podrlo drevo, ki je živelo v simbiozi z lisičkami in tam je sedaj pognala trava in lisičk tudi ni več. evo. zato sem pristaš zmernosti. nekaj je treba pustiti tudi za seme in za gozdne živali.

Preden sprejmete take zaključke je trebe pogledat, kak se je v tem času sam gozd spremenil. To po mojem bolj vpliva na rast gob, kot samo nabiranje. Namreč večina gliv je odvisna od rastlin. To velja še posebej za mikorizne. Na primer mlada drevesa imajo drugo združbo mikoriznih gliv, kot stara drevesa. Na glive tudi zelo vpliva samo gospodarjenje in raba gozda. Za Dravsko polje na primer vem, da se je raba gozda bistveno spremenila. Nekoč so ljudje v teh gozdovih na veliko steljarili, prav tako so potrebovali več lesa kot danes, zato so bile sečnje pogostejše. To je vplivalo na drevesno sestavo (svetloljubne in skromne vrste, kot so rdeči bor, breza, trepetljika, beli topol, hrasti...) in posledično na glive (nekaterim mikoriznim glivam npr. lisičkam taka raba zelo ustreza). Danes se v večini ne steljari več, tudi sečnje niso več tako intenzivne in spreminja se drevesna sestava v prid belega gabra, bukve,... in spreminjajo se tudi vrste gliv, ki uspevajo tam. To ne velja zgolj za Dravsko polje, pač pa za marsikateri del Slovenije. Zato je na sploh zelo težko reči kakšen vpliv ima nabiranje gob na samo razširjenost in pojavljanje teh vrst.

Pa še nekaj. Največkrat se govori, da na rast gob vpliva najbolj temperatura, vlaga, luna in podobno, pri mikoriznih vrstah pa se pozablja na drevesa. Jaz sicer nisem strokovnjak za gozdno mikorizo, pa vendar sklepam da na rast gliv vpliva tudi rast dreves in njihova preskrbljenost z hranili in vodo. Še posebej rast drobnih korenin, kjer se nahaja mikoriza. Tako lahko ima na rast gob v poletnem in jesenskem času vpliv tudi zgodnjespomladanska suša, malo snega pozimi itd., saj je rast drobnih koreninic najbolj intenzivna prav v poznozimskem in spomladanskem času. Po mojem je še kup drugih stvari v povezavi z drevesi, ki vplivajo na rast gob pa za njih jaz ne vem. Mogoče bi kdo drug vedel več o tem.

lp Jernej